29. 11. 2020, 16:49 | Vir: Aktivni.si

Če želite zmanjšati anksioznost, potem vam svetujemo tole nadvse učinkovito metodo

profimedia

Ko napade anksioznost in se neprespane noči vlečejo iz tedna v teden, imate vedno več skrbi in se nikakor ne morete sprostiti, je čas, da ukrepate. Preizkusite naravno zdravilo, ki se bori proti anksioznosti in poskrbite zase.

O čem govorimo? O optimizmu, seveda. Če povečate optimizem, boste po drugi strani zmanjšali anksiozne trenutke in jih morda povsem odpravili. Vendar morate za to delati na sebi. Sledite spodnjim nasvetom. 

Reprogramirajte svoje možgane

Svojega mišljenja in obnašanja ne boste morali spremeniti kar čez noč, vendar vam z nekaj truda čez čas to lahko uspe. Če želimo spremeniti način, na katerega vidimo sebe, ostale in svet, je čas, da vzpostavimo nove možganske poti. 

Možgani so zelo prilagodljivi in se hitro lahko naučijo tvoriti nove povezave med deli, ki prej niso sodelovali. Vendar je zato potrebnega nekaj časa, ponavljanja in novih izkušenj. Največja težava je, da ljudje, ko se odločijo na primer za nov način mišljenja, pri tem prehitro obupajo, ker ne opazijo rezultatov že v tednu ali dveh. Potrebna je vztrajnost in  in pogum. 

Obdajte se z optimisti

Precej logičen korak, če pomislite, da ste skupek 5 oseb, s katerimi preživite največ časa. Poslušanje, kako optimisti predvidevajo prihodnost in posledice, vam lahko pomaga pri reševanju lastnih dvomov. Ko se lotite odpravljanja strahov in nepotrebnih skrbi, ki vas držijo v neravnovesju, vam bo optimističen prijatelj lahko v veliko pomoč, če se boste pripravljeni odpreti in prisluhniti njegovim nasvetom. 

Postopek je podoben učenju novega jezika: veste, da vam bo to koristilo, opazujete in skušate vsrkati vsako novo besedo. Prav tako morate “vaditi” pozitivnost in si nabirati izkušnje, da bi lahko odpravili anksioznost. 

Vsak dan določite 3 dobre namere

Ko se prebudite in preden vstanete iz postelje, premislite, za kaj boste ta dan hvaležni. Kaj vse vas čaka in kje se ponujajo priložnosti, ko lahko storite nekaj dobrega? Zadajte si 3 dobre namere in jih tekom dneva izpolnite. 

To je tudi priložnost, da vse, kar morate, spremenite v hvaležnost. Primer: 

Otroke moram peljati v šolo.

Namesto tega recite:

Imam zdrave otroke in rad preživljam čas z njimi. Jutra nam dajejo nekaj skupnih trenutkov, ko se lahko na poti v šolo nasmejim in sprostim pred službo.

Če razmišljate tako, bo svet videti precej lepši, kot je sedaj, vi pa se boste ponovno začeli zavedati, da vse ni samoumevno. 

Smejte se

Smeh je pol zdravja, in ko z njim želite premagati anksioznost, to še kako drži. Ko vas na primer zajame stres in z njim pride tudi anksioznost, si vzemite nekaj minut za smeh. Četudi se boste sprva smejali prisiljeno, bo smeh kmalu postal naraven. Oglejte si smešen posnetek, preglejte slike na telefonu in se spomnite zabavnih dogodivščin, nasmejte se s sodelavcem … To preprosto dejanje bo dvignilo vaše razpoloženje in razveselilo tudi vse v vaši bližini. 

Prispevek pripravila: A. H. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.