15. 9. 2021, 17:00

Večina mladih trpi za 'klimatsko anksioznostjo' in je prepričana, da 'je s človeštvom konec'

profimedia

Globalna študija, ki je pod drobnogled vzela stare med 16 in 25 letom, je pokazala, da so mladi zaradi hitro slabšajočih se klimatskih sprememb v 'hudi psihološki stiski'

45 % anketiranih je poročalo o anskioznosti in stresu, ki da ga zaradi grožnje podnebnih sprememb čutijo vsakodnevno, kar tri četrtine vseh vprašanih pa je mnenja, da 'prihodnost ne obeta nič dobrega'.

Še več. 64 odstotkov mladih verjame, da vlade v njihovih državah naredijo premalo, da bi se nevarnost klimatskih sprememb zmanjšala, zato čutijo, da so jih vodilni 'pustili na cedilu'.

V študijo, ki so jo na britanski univerzi Bath med drugim izvedli v sodelovanju z Centrom za inovacije globalnega zdravja v Stanfordu in oxfordsko zdravstveno fundacijo Trust, je bilo vključenih 10.000 mladih iz Velike Britanije, Finske, Francije, ZDA, Avstralije, Portugalske, Brazilije, Indije, Filipinov in Nigerije.

Caroline Hickman, sodelujoča avtorica študije z univerze Bath, je povedala za BBC:

"Tako visoke ravni stresa, neposrednega vpliva na vsakdanje funkcioniranje in občutki 'izdanosti' nesporno vplivajo na mentalno zdravje otrok in mladih ljudi. Pričakovati gre, da se bo slika duševnega zdravja med mladimi v prihodnosti precej poslabšala. Naša raziskava je jasno pokazala, da ekološka anksioznost ne zajema zgolj uničevanje okolja, temveč je povezana tudi z razočaranjem nad vladami. Mladi se počutijo zapuščeni in izdani s strani vlad. Ob tem nismo merili zgolj, kako se počutijo, temveč tudi, o čem razmišljajo. Kar štirje izmed desetih mladih je glede tega, da bi v prihodnosti imeli svoje otroke, zelo zadržana."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.