N.Z. | 26. 5. 2020, 11:32

"Večini otrok obdobje covida ne bo pustilo trajnih psiholoških posledic"

Tamino Petelinšek/STA

V današnji izjavi glede aktualnega stanja v zvezi s koronavirusom je na problematiko vračanja otrok v šole spregovoril tudi psiholog Kristijan Musek Lešnik, ki je med drugim poudaril, da bo le manjši del otrok obdobje covida doživel kot travmatično, zlasti v okoljih, kjer je veliko stresa in tesnobe.

"Psihološke posledice te epidemije z vidika otrok je treba postaviti v širok kontekst. Če pogledamo svet v zadnjih 20 letih so njihovi vrstniki doživljali hude travmatske dogodke. Dogajali so se tsunamiji, potresi, vojne, terorizem, v naši bližnji soseščini so bile izredne razmere v Bergamu, to so bila res travmatska okolja, ki lahko otrokom pustijo resne posledice. Slovenskim otrokom se ni zgodil travmatski dogodek, pač pa ena velika sprememba navad, rutin in življenjskega sloga. Brez skrbi, velika večina slovenskih otrok bo obdobje korone prestala brez kakršnihkoli trajnih psiholoških posledic. Ostal jim bo spomin na te čase, ki bo za nekatere bolj grenak, za tiste, ki so ostali brez valete, brez maturantskega plesa, ali nekaterih drugih pomembnih reči."

Naj še spomnimo:

Potem ko so se v ponedeljek prvi triadi osnovnošolcev in dijakom zaključnega letnika srednjih šol, ki so pouk začeli 18. maja, pridružili devetošolci, bo še danes znana odločitev, kdaj se bodo v šolske klopi preostali osnovnošolci in dijaki.

Izjava povzeta po pisanju MMC - Novi koronavirus - v živo!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.