22. 5. 2023, 21:43 | Vir: STA

Zanimivo dejstvo o poljubljanju, ki ga zagotovo še ne veste

Profimedia

Poljubljanje je ena izmed najbolj intimnih in intenzivnih izkušenj z drugo osebo. 

Ljudje ljubezen s poljubljanjem izražajo že vsaj 4500 let, to je tisoč let več, kot so ugotavljale dosedanje študije, je razkrila študija, objavljena v reviji Science. Pojavili so se namreč novi viri, ki kažejo, da so se ljudje poljubljali že v Mezopotamiji in starem Egiptu, možno pa je, da so se ljudje poljubljali že v prazgodovini.

Avtorja študije Troels Pank Arboll in Sophie Lund Rasmussen sta raziskovala, kako je poljubljanje na ustnice vplivalo na širjenje nalezljivih bolezni.

Profimedia

Pred njunim odkritjem so študije kot najstarejši primer romantičnega poljubljanja navajale približno 3500 let star vir iz Indije. Arboll, ki sicer preučuje klinopise na glinenih ploščicah, je povedal, da je že pred začetkom raziskovanja vedel, da obstajajo dokazi o romantičnem poljubljanju iz Mezopotamije.

Raziskovalca sta najstarejše dokaze o poljubljanju našla na glinenih ploščicah. Teh je bilo sicer malo, a dovolj, da sta lahko potrdila, da je bilo poljubljanje pred 4500 leti običajen del romantičnega in intimnega življenja.