Nika Arsovski | 12. 4. 2020, 07:00

Znani Slovenci o šolanju v času koronavirusa: "Čas je, da se celoten predmetnik malo prevetri"

Helena Kermelj

Koronavirus je dodobra spremenil naš ritem življenja. Medtem ko te dni preprosto klepetam s prijateljicami, ki jim doma družbo delajo partner in kosmati ljubljenčki, pa je komunikacija s tistimi, ki so si že nadele laskavi naziv 'mama', precej bolj zapletena. Običajno naše besede spremljajo otroški vzkliki in glasno kričanje, včasih jok, tiste s šoloobveznimi otroki pa včasih prekine naključno vprašanje, zaradi česar preusmerijo tok misli.

Kar nekajkrat v teh dneh sem naletela na starše, ki so zaradi zaprtih vrtcev in šol še veliko bolj zaposleni, kot če bi osem ur preživeli v pisarni.

Medtem ko vrtčevski otroci v moji soseski pridno kolesarijo, tekajo po travi pred domačo hišo ali pa kravžljajo živčke staršem, šoloobvezne otroke v teh dneh le poredko srečujem. Šolske obveznosti se s koronavirusom niso zaključile, le iz učilnic so se preselile v domače okolje. Tudi številni znani Slovenci tako v teh dneh pobližje spoznavajo šolske vzorce.  

"Čas je, da se celoten predmetnik malo prevetri"

Športni pedagoginji in podjetnici Alenki Košir te dni ni dolgčas, saj se je njen dom te dni spremenil v učilnico, jedilnico in telovadnico za kar sedemčlansko družino. Kot prizna sama, ni verjela, da se bo kitajska situacija preslikala tudi na sončno stran Alp.

Dogajanje na Kitajskem je spremljala le površno, saj se nerada poglablja v negativne novice in dogajanje po svetu, če pa zdaj pomisli, je bilo kaj takega pričakovati. Tudi zaradi globalizacije, ki nam omogoča, da potujemo na vse konce sveta in naročamo dobrine z vseh strani zemeljske oble. Čeprav se je z novimi ukrepi pošteno spremenil družinski ritem, pa sama postreže z veliko mero pozitivizma.

"V bistvu smo našli v tem tudi veliko dobrega. Predvsem v tem, da 24 ur preživimo resnično skupaj. Otroci ne hodijo na treninge in obveznosti, jemo vse obroke skupaj, kar je luksuz. Seveda je izziv, kako uskladiti šolo in delo od doma ter hkrati nahraniti celo družino. Ampak to so malenkosti v primerjavi s tem, s čimer se soočajo zdravstveni delavci v tem trenutku. Kako oni usklajujejo svoje delo z družino in ali jih sploh vidijo - to so po mojem mnenju resne skrbi," poudari Alenka.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

nam ni dolgčas 🤗 delo od doma in šolanje na domu #ostanidoma

A post shared by Alenka Košir (@vformizalenkokosir) on

Otroci so dobro sprejeli dejstvo, da morajo šolske obveznosti opravljati od doma. Čeprav z nasmeškom doda, da je bilo v začetku nekaj slabe volje, češ da v šoli ni treba toliko delati. Za pet otrok in dva odrasla, ki imajo vsak svoje delavne obveznosti, je težko zagotoviti zadostno količino tehnologije.

"Veliko aktivnosti poteka prek različnih aplikacij v živo, in čeprav imamo več računalnikov in telefone, teh še vedno ni dovolj, da bi naenkrat delalo vseh pet otrok in še midva z Markom. Ker namenoma nismo dali wi-fi povezave v otroške sobe, je zdaj tako, da moramo vsi delati v enem prostoru, kar pa je večkrat težko, če se vsak pogovarja in posluša svoje predavanje prek računalnika.

Na začetku sem bila zelo vpeta v njihove šolske obveznosti, zdaj pa smo se tudi malo navadili in ne sprašujejo za vsako stvar, ampak se kar sami znajdejo. Moram jih pohvaliti, ker so res pridni," pojasnjuje utemeljiteljica vadbe VIIT.

Mnenja v slovenskem prostoru glede trenutnega šolanja so deljena, nekateri so prepričani, da bodo otroci izgubili velik del učne snovi, spet drugi verjamejo, da se bodo naučili marsikaj novega. Alenka ob tem prizna, da na šolanje na domu gleda kot na dragoceno izkušnjo, ne nujno kot nekaj, kar bo otroke prikrajšalo za znanje.

"V tujini je pogosto tako, da ostaja en izmed staršev doma in šola otroke. Prav tako mislim, da je čas, da se celoten predmetnik malo prevetri in prilagodi načinu življenja. Količinsko je tega zares preveč in se še vedno učijo nekatere zadeve, ki nimajo s trenutnim načinom življenja nobenega smisla," je prepričana.

In kako se bo šolsko leto zaključilo? Tega za zdaj ne ve še nihče, ugibanja pa se vrstijo. Tudi sama ni prepričana, kje je rešitev, zato pa verjame v preudarne odločitve šolskih strokovnjakov.

"Nisem strokovnjak za to in verjamem, da bo rešitev, ki jo bodo našli, dobra. Vsekakor imamo tehnologijo, ki nam omogoča tudi spraševanje na daljavo in misli, da vse to lahko izkoristimo. Glede na to, da so nekateri morali popolnoma 'zapreti' svoja področja dela in so s tem izgubili dohodke, od katerih živijo, potem ne vidim težave v tem, da se zaradi izrednih razmer tudi šolanje prilagodi in zaključi, kakor bo mogoče. Zdravje je le na prvem mestu," zaključi.

"Največji izziv je nedvomno vzdrževanje discipline in avtoritete"

Aleš Bravničar, eden od najbolj prepoznavnih fotografov v slovenskem prostoru, se je te dni lotil drugačnih fotografskih izzivov. Za začetek je svojo razstavo Boginje, ki je bila vse do začetka epidemije na ogled v Cankarjevem domu, prestavil na splet in jo ponudil v obliki virtualne izkušnje. Vse od začetka ukrepov se tudi sam drži doma, na prihodnost pa gleda z veliko mero upanja.

"Nikomur se tudi približno ni svitalo, kaj ga čaka. Moje zadnje fotografiranje je bil na Hrvaškem, in sicer 8. marca, zadnje poslovno kosilo pa dan pred razglasitvijo karantene. Od takrat dalje spoštujem vse ukrepe in sem, kot veliko drugih, tudi javno pozival na #ostanidoma. Vsega je enkrat konec in tudi tole nastalo situacijo bomo kmalu premagali," je prepričan Aleš.

Zaradi ukrepov, ki so stopili v veljavo v sredini marca, dneve preživlja v družbi družine. Prepričan je, da takšen ritem življenja družino še bolj poveže, čeprav so se tudi sami na začetku sprehodili čez pisan vrtiljak čustev.

Vse od žalosti, razburjenja do jeze. Sčasoma, predvsem pa z močno voljo, prepričanostjo in odločnostjo so se stvari postavile na svoje mesto. V krogu družine se je oblikovala tudi dnevna rutina, za katero strokovnjaki opozarjajo, da je te dni nujna.

"Otroci so pač otroci - šolanje na daljavo je bilo najprej mega kul, toda počasi koncentracija upada, tudi zaradi dejstva, da niso med vrstniki in znanimi pedagoškimi delavci, kjer je okolje drugačno. Včasih je potrebne nekaj ljubezni, da se spravimo k delu, a imamo strog urnik: začnemo vsako jutro ob 9:00, po zajtrku, in delamo do kosila, potem sledi odmor za kavo za starše in dokončanje preostalega," pojasnjuje fotograf, ki sodeluje tudi s slovenskim Playboyem.

Poudarja, da so v teh dneh starši v celoti vpeti v pedagoški proces na daljavo. Čeprav ta pogosto menja obraze, vse do 'znajdi se' trenutkov, podobnih domačemu šolanju v Ameriki, kjer jasnih navodil in smernic ni.

"Največji izziv je nedvomno vzdrževanje discipline in avtoritete, ki jo učitelj že ima. Doma se ob učenju poraja tisoč malih dejanj, ki jih je treba 'nujno' postoriti  vmes, prav tako med delom na računalniku in telefonu prihajajo maili, sporočila, snapi …," razlaga, a kljub vsemu šolanje na domu ocenjuje kot uspešno: "Če je starš 'skuliran', bo tudi otrok z veseljem prevzel obveznosti in jih dokončal. Delo mora potekati brez pritiskov, jeze in forsiranja. Če je treba kdaj narediti pavzo sredi učnih ur, se pač naredi. Včasih je to nujno potrebno."

In kako se bo po njegovem mnenju zaključilo šolsko leto?

"Starši računamo na zaključek brez dodatnih zapletov, na morda še kakšen slab mesec šole za utrditev snovi in na počitnice brez podaljšanja šole v julij ali avgust. Zagotovo bo letošnje šolsko leto izjemno posebno," zaključi Aleš.

PREBERITE ŠE: Ana in Mitja Vezovišek: Finančni stres je svetovni problem! Toda Slovenci … ALI Delo na domu: prednosti, slabosti in dejstva, zakaj je to prihodnost številnih karier

PRIPOROČAMO TUDI: Lučka Kajfež Bogataj: "Šele ko ljudje začnejo umirati, se naše obnašanje spremeni"

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.