Bine Žalohar: "Ko me je zajel plaz, sem od tam odsmučal. Imel sem večjo srečo, kot če bi zadel na loteriji!"

Metropolitan podkast "Ob skodelici kave"

21. 12. 2021, 08:15 | Podkast | Piše: Živa Avžner

              Bine Žalohar: "Ko me je zajel plaz, sem od tam odsmučal. Imel sem večjo srečo, kot če bi zadel na loteriji!" (foto: osebni arhiv) osebni arhiv

Bine Žalohar je izreden ljubitelj narave in turnih dogodivščin, in če iščete nekoga z ogromno izkušnjami v gorah, je on pravi naslov za vas. Poleg tega je ambasador in promotor Elana, tudi tester smuči, kar pomeni, da podjetju pomaga pri testiranju prototipov, in smučarski model. Prav tako je eden ključnih oseb pri razvoju smuči Ripstick. Prisluhnite mu v novem pogovoru Metropolitan podkasta in nekaj več preberite v spodnjem članku.

Več o turnem smučanju, opremi, podjetju Elan ter njegovih kavnih trenutkih prisluhnite v drugi epizodi Metropolitan podkasta.
Le kliknite na puščico v spodnjem kvadratku in že jima boste lahko prisluhnili! 
Metropolitan Slovenija
Poslušate nas lahko preko:
APPPLE PODCASTS Ι SPOTIFY Ι GOOGLE PODCASTS
Kako nevarno je turno smučanje?

Bine pravi, da turno smučanje ni nevarno, če se ga znamo ustrezno lotiti.

"Pridobite konkretno znanje pri gorskih ali smučarskih vodnikih, tudi pri učiteljih smučanja. Obstaja veliko ljudi, ki nam lahko ustrezno pomagajo, vsekakor pa se naj izogibajo Youtube posnetkov, ki se pričnejo z znanim vprašanjem 'How to?'," predlaga Bine.
 

Vprašali smo ga tudi, če je bilo njega in njegove prijatelje kdaj strah neurejenih prog. "Na začetku nas ni bilo oziroma definitivno nas ni bilo dovolj. Strah nas je zdaj, ker več kot veš, je tega veliko," pove Bine. Poudari tudi, da je dovolj dostopnega znanja in dovolj ljudi, ki imajo izkušnje, še bolj pomembno pa je to, da se na turno smuko ne odpravite sami.

"Ko me je zajel plaz, sem od tam odsmučal. Imel sem večjo srečo kot če bi zadel na loteriji!"

Kaj pa oprema za turno smuko?

Sedemkratni državni prvak v disciplinah slopestyle, big air, snežni žleb in freeride sedaj ne tekmuje več, saj meni, da ga tekmovanja omejujejo in se raje osredotoča na snemanje promocijskih videov in filmskih vsebin. Poleg tega je velik ambasador in promotor podjetja Elan, tudi tester smuči in smučarski model ter eden ključnih oseb pri razvoju smuči Ripstick Tour. 

"Ripstick Tour izhaja iz free-ride področja. Pričelo se je že s prvo smučko leta 2008, zdaj pa smo smučki odrezali špico in jo skrajšali. Prav tako smo jo ojačali tam, kjer je to potrebovala," pove Bine. "Pomembno je, da je smučka lahka! Da je oprema lažja! Dosegli smo zanimivo smučko, ki bo v trendu še zagotovo naslednjih nekaj let. Vsako podjetje lahko naredi takšno smučko, ampak ne tako dobro. Pa še lepa je! (smeh)", zaključi.

Nejc Ferjan
Turne destinacije pri nas in bližnji okolici?

Smo izjemno lepa alpska država in Bine ni skrival navdušenja nad prelepimi turnimi destinacijami. Imamo lepo verigo Karavank, kjer je tovrstno smučanje lažje kot v Julijskih Alpah. Sicer so tu popularni tereni, ampak jih odsvetuje že zaradi povečane obiskanosti. 

Predlaga Peco, Karavanke z Dovško Babo ali Polhograjsko hribovje. 

Kaj več pa v samem podkastu - se poslušamo? 😌
Poslušajte tudi prvo epizodo Metropolitan podkasta, ki jo najdete tukaj!
Živa Avžner
novinarka