Živa Avžner | 8. 4. 2022, 20:11

Finančna mentorica Ana Vezovišek: 4 najpogostejše napake, ki jih delamo z denarjem

osebni arhiv

"Imeti finance pod kontrolo pomeni vedeti, kaj ti veliko pomeni, in kaj ti ne pomeni nič," pravi Ana, ki se zaveda, da se želje med posamezniki zelo razlikujejo, zato ima v rokavu sto in en način, kako urejati osebne finance, pri mentoriranju pa se posveti vsakemu posamezniku posebaj.

Kaj pa v primeru, da imamo minimalno plačo? Kako varčujem takrat? Kaj pa, ko nisem več sam in se mi pridruži partner? Kako si razdeliva stroške? Kaj pa če varčujem, ampak ne vem, kam dati denar? Več o tem ob skodelici kave.

Najpogostejše napake, ki jih delamo z denarjem:

1. Porabimo več kot zaslužimo.

"Tako enostavno se sliši, ampak dajmo si iskreno priznati. Vedno rečem, poglejmo, koliko imamo kreditnih kartic, ali imamo limit. Vse to je dejstvo, da porabimo več kot imamo. Začne se s tem, da enkrat prekoračimo limit in nato se to še večkrat ponovi. Pomembno je, da imamo nadzor nad porabo in se omejimo. Ne porabimo več kot imamo," svetuje Ana.

2. Na prvo mesto postavimo materialne dobrine.

"Tipičen primer je avto. Ne morem reči, da to velja samo za Slovence, ampak iz prakse se mi zdi, da za avte zapravimo absolutno preveč in potem si rečemo, da si ne moremo privoščiti drugih stvari," razloži Ana in doda, da nas v veliko primerih kredit za avto ovira pri novem kreditu, na primer pri kreditu za hišo.

3. Ne razmišljamo vnaprej.

Ana poudari, da si vedno govorimo, da saj bomo varčevali, da saj bo prišel čas. "Ne razmišljamo vnaprej in ne poskrbimo za ustrezno zaščito na vseh področjih," pravi. 

4. Mislimo, da vse vemo.

"To se kaže v zadnjih dveh letih, saj imamo ogromno informacij na dosegu roke, kar ne velja le na področju financ. Pri tem ne preverjamo ali so informacije verodostojne," predstavi problematiko Ana.

"Če želiš imeti finance urejene in pod kontrolo, moraš vklopiti razum," pove Ana in doda, da na denar najbolj vplivajo naša čustva, torej, kako se v tistem trenutku počutimo, kaj se nam je zgodilo tisti dan in druge podobne situacije. Kljub temu pa se je potrebno zavedati, da kontrola nad denarjem ni tako enostavna. "Ne veš točno, zakaj počneš to, kar počneš, denar pa kar odteka," opisuje številne izkušnje, vendar poudarja, da se lahko vsega naučimo.

Če imate raje le audio različico podkasta, vljudno vabljeni, da nama prisluhnete. Le kliknite na puščico v spodnjem kvadratku!

Poslušate nas lahko preko:

APPPLEE PODCAST, SPOTIFY, GOOGLE PODCASTS

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.