Uredništvo | 5. 6. 2024, 08:00

Janja Garnbret iskreno o prehrani – tabu temi v športnem plezanju

Prehrana ima v športnem plezanju velik pomen. Včasih tudi prevelik in športnike vodi predaleč. Vas zanima, kako se prehranjuje najboljša športna plezalka Janja Garnbret?

V najnovejšem Mastercard® podkastu Borut Pahor gosti vrhunsko športno plezalko, olimpijsko prvakinjo in osemkratno svetovno prvakinjo v športnem plezanju Janjo Garnbret. Med drugim sta spregovorila tudi o tabu temi tega športa - prehrani.

"Na neki način je plezanje šport, povezan s težo. Lažji si, boljše boš plezal," pravi Janja Garnbret, in prav to nekatere pripelje na rob ali celo čez, ko si z načinom prehranjevanja močno uničujejo zdravje. A na žalost veliko mladih sledi tem trendom, ne nazadnje to podpirajo tudi nekateri trenerji in celo starši. 

Janja Garnbret opozarja na prehranjevalne težave številnih športnih plezalcev.

Janja Garnbret opozarja na prehranjevalne težave številnih športnih plezalcev.

Sami Rahim

"Zdelo se mi je prav, da se to končno enkrat javno izpostavi, da se tudi glede tega nekaj naredi," pravi Garnbretova, ki je postala prava ambasadorka zdravega prehranjevanja. In doda: "Se mi zdi prav, da nekaj pustim za sabo, ko bom enkrat zaključila svojo kariero. Da je tudi to neki razlog, zakaj se v prihodnosti to mogoče ne bo več ponavljalo."

Pravi, da ni vredno zaradi kariere, ki je en majhen del življenja, tvegati zdravja, ob tem pa omeni primere deklet, ki ne morejo zanositi oz. imajo drugačne težave. Kako pa se prehranjuje Janja Garnbret? Zdrava mera - je njen recept pri vsem v življenju. 

Janja Garnbret ima zelo zdrav pogled na življenje - prepričana je, da ga je treba jemati z zdravo mero.

Janja Garnbret ima zelo zdrav pogled na življenje - prepričana je, da ga je treba jemati z zdravo mero.

Sami Rahim

Ob tem jo Borut Pahor vpraša, ali sem spada tudi hitra hrana, na primer pica. "Vedno sem verjela, da lahko športnik čisto normalno je in je ob tem tudi dober. Ne potrebuješ neke posebne, ne vem kakšne prehrane," je jasna Janja Garnbret, ki se pošali, da seveda pico tudi je (ima jo zelo rada) in je ne samo gleda. Ko je srečna, pa sama sebe najraje nagradi s - pistacijevim sladoledom

Vabljeni k poslušanju celotnega podkasta TUKAJ.