Uredništvo | 24. 4. 2024, 09:01

Nik Škrlec v praksi razkril tehniko pomnjenja, ki lahko pomaga prav vsakomur

Da je spomin tisto, kar posebej zanima Nika Škrleca, med drugim tudi državnega prvaka v pomnjenju decimalk števila pi, ni nobena skrivnost. Kot tudi ne tehnika, s katero mu vse to uspeva. 

Nik Škrlec v življenju počne veliko različnih stvari, vse pa imajo skupni imenovalec - spomin. Ta ga je začel bolj zanimati v srednji šoli, ko je iskal načine, kako se čim hitreje nečesa naučiti. Želel je imeti fotografski spomin, a je to misel hitro opustil, ob tem pa odkril različne tehnike pomnjenja. 

Njegovi najljubši sta dve, in sicer metoda verige in palača spomina. Metoda verige išče povezave med različnimi členi in je bolj začetniška tehnika, palača spomina pa je po njegovem mnenju kraljica vseh tehnik, ki jo sam - kot pove Boštjanu Gorencu Pižami v aktualnem Spar podkastu Po mojem okusu - tako vneto prodaja naokoli, da se včasih počuti kot kakšen prodajalec sesalnikov.

Njegova najljubša tehnika pomnjenja je palača spomina.

Njegova najljubša tehnika pomnjenja je palača spomina.

Sami Rahim

Morda ste že slišali za palačo spomina, toda ali veste, kako tehnika deluje v praksi? Zelo zanimivo in na praktičnem primeru je Škrlec to pokazal tudi Pižami, ki je na listek na začetku pogovora zapisal osem besed - hrošč, avto, košarica, blagajna, potica, kremšnita, namaz in geotrikotnik.

"Izberem si eno pot, ki jo dobro poznam. Bova za namen tega prikaza vzela kar moje stanovanje. Vsakega od teh predmetov na neki zanimivi način z domišljijo povežemo v prostor," začne razlagati Škrlec. Pomembno je, da situacije niso vsakdanje, morajo zbuditi neke občutke in moramo si jih zares predstavljati v glavi.

Nik Škrlec pravi, da si je občutke treba zares predstavljati v glavi.

Nik Škrlec pravi, da si je občutke treba zares predstavljati v glavi.

Sami Rahim

Prvo besedo poveže s svojo spalnico, predstavlja si 'Kafka hrošča', ki leži čez celo posteljo. Pokrije ga in mu vošči lahko noč. Avto si predstavlja v svoji dnevni sobi, ko iz televizije prileti neki 'madmax' avto in naredi celo štalo v dnevni sobi …".

Z Nikom za boljši jutri

Nik Škrlec je tudi dolgoletni ambasador za trajnost pri podjetju SPAR Slovenija. Z zabavnimi in hudomušnimi, predvsem pa tudi poučnimi in informativnimi vsebinami prispeva k razširjanju zavedanja o pomenu trajnostnega življenja.

Nik je tudi del najnovejše SPARove iniciative Trajnostni vodnik, ki je nastal v sodelovanju z Ekologi brez meja. Vodnik potrošnike s konkretnimi (in posamezniku prilagojenimi) koraki usmerja do bolj trajnostnega nakupovanja.

Ste Zeleni začetnik ali že izkušen Zeleni navdušenec? Preverite v kvizu in se podajte na pot trajnostnega nakupovanja.

Košarico si predstavlja v naslednjem prostoru, v kopalnici: "Jaz bi si predstavljal, da Rdeča kapica z neko košarico pride iz pralnega stroja, to je taka filmska scena." Za besedo blagajna si predstavlja monopoli bogataša, ki v blagajno trpa monopoli denar.

Premalo nenavadnih stvari si ne bomo zapomnili, pravi Nik Škrlec.

Premalo nenavadnih stvari si ne bomo zapomnili, pravi Nik Škrlec.

Sami Rahim

Potica ga vodi v kuhinjo, kar je hitro lahko past, saj si človek predstavlja najbolj vsakdanje situacije, ki pa si jih ne bo zapomnil: "Velikokrat bi ljudje hoteli reči: 'a, potica je na pultu v kuhinji'. Ne! Premalo je nenavadno. Ko tako hočemo razmišljati, iščemo čudne asociacije."

In tako naprej gre palača spomina, na katero sta sogovornika skozi pogovor pozabila, a tik pred njuno malico (pripravljala sta sendvič) je moral Nik Škrlec vseh osem besed obnoviti, in to od zadaj naprej. Mu je uspelo? 

Vabljeni k poslušanju celotnega podkasta TUKAJ.