Uredništvo | 22. 4. 2024, 09:15

Sendvič po okusu Nika Škrleca (zdrav, pa ne preveč)

Nik Škrlec je osnovno in srednjo šolo preživel na precej 'pustem' sendviču, ki ga je z leti nadgradil. Obvezno vsebuje makovko, in to iz enega posebnega razloga. 

Boštjan Gorenc Pižama je v aktualnem Spar podkastu Po mojem okusu gostil Nika Škrleca in kot običajno sta iskrivo in nadvse zanimivo druženje končala - z dobro malico, ki sta jo pripravila iz Sparovih sestavin. Tokrat je bil na jedilniku sendvič po okusu Nika Škrleca, ki je bil nadgradnja jedi, ob kateri je preživel mladostna leta.

"Vse svoje otroštvo, torej osnovno in srednjo šolo, sem preživel na makovki z navadnim sirom. Vse, kar bom dodajal na to, je prišlo pozneje v mojem življenju in opazil boš, da postaja čedalje bolj zdravo, ker postajam čedalje starejši," je v smehu povedal Pižami, medtem ko sta pripravljala zelenjavno-sirov sendvič. 

Nik Škrlec je mladost preživel ob makovki in siru.

Nik Škrlec je mladost preživel ob makovki in siru.

Sami Rahim

Zanimiva je že izbira osnove - kruha. To mora biti nujno makovka iz enega povsem hudomušnega razloga. "Mak je zelo hvaležen za nasmeške po hranjenju … " obrazloži Nik Škrlec. Vir nadgradnje njegovega sendviča iz mladosti je cheddar ker Škrlec pravi, da preveč zdrav pa tudi ne moreš biti. Na drugi strani pa ga kalčki navdajajo z mislijo, kako zelo so zdravi, zato jih izdatno uporablja. 

Ko nakupuje sestavine (za svoj najljubši sendvič ali kaj drugega) Nik Škrlec vedno pazi, da se obnaša trajnostno. Je tudi dolgoletni ambasador za trajnost pri podjetju SPAR Slovenija. Z zabavnimi in hudomušnimi, predvsem pa tudi poučnimi in informativnimi vsebinami prispeva k razširjanju zavedanja o pomenu trajnostnega življenja.

Okusno malico sta si pripravila ob koncu pogovora.

Okusno malico sta si pripravila ob koncu pogovora.

Sami Rahim

Nik je tudi del najnovejše SPARove iniciative "Trajnostni vodnik", ki je nastal v sodelovanju z Ekologi brez meja. Vodnik potrošnike s konkretnimi (in posamezniku prilagojenimi) koraki usmerja do bolj trajnostnega nakupovanja.

Če ste popoln začetnik ali če imete bogate izkušnje na področju trajnostnega nakupovanja - ta vodnik prinaša zanimive informacije za vse. Začenši s 'testom', kako trajnostno je v resnici vaše nakupovanje ta trenutek (Ste Zeleni začetnik, ali že izkušen Zeleni navdušenec? Preverite v kvizu.)

Pa veste, kje se prične trajnostno nakupovanje? Doma! Z nakupovalnim seznamom, lastnimi nakupovalnimi vrečkami, lastno embalažo ... 

Kako pripraviti sendvič Nika Škrleca doma?

Sestavine:

  • makova štručka
  • namaz s sirom cheddar
  • chedar sir v rezinah
  • edamec v rezinah
  • kalčki
  • solata
  • paprika
Enostavno in nadvse okusno!

Enostavno in nadvse okusno!

Sami Rahim

Postopek priprave:

Postopek priprave Škrlečevega sendviča je povsem enostaven. Makovo štručko prerežemo na pol in spodnjo polovico namažemo z namazom. Nanj položimo rezine obeh sirov - cheddarja in edamca. Sledijo kalčki (kot omenjeno, jih da kar veliko), paprika in solata. Sendvič zapremo (ob tem ga Nik Škrlec zelo rad 'spreša') in malica je pripravljena.

Vabljeni k poslušanju celotnega podkasta TUKAJ.