Ma.Po. | 4. 7. 2024, 07:00

Angleški turist izzval Slovence: "Navdušili ste me, kaj je vaša skrivnost?" (Ni ciljal na nogomet)

Profimedia

"Bil sem marsikje, a česa takega še nisem videl," je izrazil svoje presenečenje in navdušenje.

Vprašanje Angleža Richarda je dokaz za to, da lahko včasih pogled od zunaj pove veliko več o nas, kot bi si morda sami pripisali. Kot rednemu obiskovalcu Slovenije mu je namreč v oči padla slovenska skrb za okolje in čistoča slovenskih mest.

Potoval je po vsej državi 

"Slovenci, kako je vaša država tako absolutno in popolnoma brez smeti in odpadkov?" je začudeno vprašal v skupini Slovenia Travel Forum na Facebooku.

"Bil sem v mestih, na živahnih sprehajalnih poteh, ob jezerih, vozil sem se po mirnih delih slovenskega podeželja, bil sem tudi na vlaku, ki je vozil ob kilometrih reke, a nisem nikjer videl odvrženega ovoja, škatle za hitro hrano ali plastenke. Kaj je vaša skrivnost?" ni mogel skriti svojega navdušenja.  

Žiga Živulovič jr./Bobo

Vprašanje izzvalo številne odzive

Številni Slovenci so v odgovorih poudarili, da je skrb za čisto okolje globoko zakoreninjena v naši kulturi in da pri nas otroke že od malih nog učimo pomena recikliranja in ustreznega ravnanja z odpadki. "Poleg tega so številne občine zelo aktivne pri organizaciji čistilnih akcij in ozaveščanju prebivalcev o pomenu čistega okolja," je bilo prebrati.

Srdjan Živulovič/Bobo

V Sloveniji so vzpostavljeni tudi učinkoviti sistemi za ravnanje z odpadki, so odgovarjali komentatorji. In posredovali razlago: "V večjih mestih so na voljo številne zbiralne točke za ločeno zbiranje odpadkov, prav tako pa so prebivalci motivirani k uporabi teh storitev z različnimi spodbudami."

Ni vse tako lepo, pravijo nekateri

Čeprav se je z Richardovovim opažanjem strinjala večina tako domačih kot tujih članov skupine, pa so nekateri omenili, da se ekološka usmerjenost države zadnja leta žal spreminja. "Mislim, da je v zadnjih nekaj letih precej več smeti kot prej, prihajajo novi ljudje in tudi turizma je več," je zapisala Slovenka.

Bobo

Ob tem so nekateri omenili, da je po slovenskih plažah vse več cigaretnih ogorkov in drugih smeti ter da tega ljudje več ne pospravljajo za sabo. Ob tem so se jezili, da je tudi vse manj košev za smeti.

"Danes otroku nekoga drugega ne smeš več reči, da naj odpadek vrže v koš za smeti, ne na tla, starši bodo namreč takoj planili v zrak," je nekdo pripomnil ter spodbudil debato o tem, da je pogosto problem v starših, ki ne vzgajajo otrok na do narave spoštljiv način. Kakorkoli, vprašanje angleškega obiskovalca je gotovo dober opomin, da je skrb za okolje pri nas nekaj, kar obiskovalci iz tujine opazijo in cenijo.

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak