N. Vo. | 10. 6. 2024, 11:19

Čudežna plaža na Jadranu: dolga kar 13 kilometrov, osupnil pa vas bo tudi podatek, da … (FOTO)

Profimedia

Znamenito plažo je pohvalil tudi svetovni medij The New York Times, ki jo je leta 2010 uvrstil med najbolj priljubljene turistične destinacije.

"Ma nema Švajcarska ni Australija …" poje priljubljena črnogorska poletna pesem, kar v prevodu pomeni "Niti Švica niti Avstralija (nimata tistega) ..." nadaljuje pa o Jadranskem morju, ki je srce Balkana – in to bi lahko rekli tudi za znamenito plažo na samem jugu Črne gore. Prelepa, peščena in dolga kar 13 kilometrov, ta lepotica med plažami nosi zelo logično ime: Velika plaža. Poleg tega je najdaljša na Jadranu.

Je v Ulcinju in je zaradi svoje priljubljenosti dobila vzdevek Ulcinjska Copacabana, poroča Dnevnik.hr. Od mesta je oddaljena le pet kilometrov, zato ne preseneča, da se številni do tja odpravijo peš in tako poleg celodnevnega ali popoldanskega uživanja na plaži poskrbijo tudi za rekreacijo.

Kar pa številne razveseli še bolj, za svoje mesto pod soncem ni treba skrbeti niti puščati brisač čez noč – ocenjujejo namreč, da Velika plaža lahko sprejme kar 150 tisoč kopalcev. Kar pa še dodatno privablja turiste, pa je pesek, bogat z minerali, ki mu številne pripisujejo zdravilne lastnosti.

Plaža v Ulcinju

Plaža je odprta, vendar vsi tisti, ki niso ljubitelji "praženja", lahko uživajo pod velikimi senčniki ali kar v senci borovega gozda v zaledju plaže. Poleg kopanja in sončenja so med najbolj priljubljenimi aktivnostmi tudi kajtanje zaradi prijetnih vetrov, ki zapihajo poleti. Prostor pa se najde tudi za potapljače, odbojkarje, tenisače, rokometaše, tiste, ki radi uživajo v dolgih plitvinah, pa tudi tiste, ki radi plavajo v globinah. Poleg Velike plaže pa je v bližini še dvajset drugih plaž.

Skadarsko jezero.

Plaža in mesto Ulcinj sta nedaleč od izliva reke Bojane v Jadransko morje. Bojana je naravna meja med Črno goro in Albanijo, le deset kilometrov vzhodneje je albanska meja, kjer je zaščiteno močvirnato območje, štirideset kilometrov severneje pa vas čaka prelepo Skadrsko jezero. Na sami reki Bojani pa lahko obiščete prelep otok z imenom Ada Bojana.

Skadarsko jezero privabi tudi kajakaše in kanujaše.

Novo na Metroplay: "Ne biti cringe" | N1 podkast s Suzano Lovec