Ma.Po. | 10. 7. 2024, 07:00

Na priljubljenem grškem otoku Slovencev: nasveti za 5 nepozabnih doživetij na Krfu

Profimedia/M.P./fotomontaža

Slovenci smo na Krfu redni gostje, saj nas privlačijo tako njegove čudovite plaže kot tudi bogata zgodovina.

Krf je otok, ki očara s svojo lepoto in raznolikostjo doživetij. Ne glede na to, ali ste ljubitelji zgodovine, kulinarike ali preprosto iščete sprostitev na čudovitih plažah, Krf ponuja nekaj za vsakogar. Ko boste načrtovali svoje počitnice tam, ne pozabite vključiti teh pet nepozabnih doživetij.

Sprehodite se po mestu Krf 

Glavno mesto otoka, Krf (grško: Kérkyra), je bogato s kulturnozgodovinsko dediščino. Sprehod po ozkih ulicah starega mesta vas bo popeljal skozi zgodovino otoka, kjer boste lahko občudovali arhitekturo iz različnih obdobij.

Profimedia

Mesto Krf je razdeljeno na novi in stari del, slednji je od leta 2007 na UNESCO-vem seznamu svetovne zgodovinske dediščine. Temeljni kamen za mesto so med svojo vladavino postavili Benečani, delno je čutiti vpliv Francozov in predvsem Angležev s svojim kolonialnim slogom.  V mestu so kar tri zgodovinske trdnjave, zaradi njih pa se je mesta Krf prijel naziv Kastropolis (mesto trdnjav, op. a.). 

Ime otoka je povezano z grško mitologijo. Mit pravi, da se je bog morja Pozejdon zaljubil v lepo nimfo Korkyro, hčerko rečnega boga Azopa in rečne nimfe Metope, in jo ugrabil. Odpeljal jo je na dotlej neznani otok, tega pa poimenoval po njej. Pozejdon je s Korkyro dobil sina Fajaksa, po katerem se prebivalci otoka imenujejo Fajaki.

Obisk stare trdnjave 

Stara trdnjava je ena od najpomembnejših zgodovinskih znamenitosti Krfa. Zgrajena je bila v 15. stoletju in ponuja osupljiv razgled na mesto in morje. Raziskovanje njenih starodavnih zidov in muzejev vas bo popeljalo nazaj v čas beneške nadvlade. Benečani so utrdili Krf kot pomembno pomorsko postojanko in trdnjava je igrala ključno vlogo pri obrambi otoka pred otomanskimi napadi.

S.Š.

V trdnjavi, ki je na vzhodnem robu mestnega jedra, so na ogled številni zgodovinski eksponati, ki pripovedujejo o obrambi otoka in vsakdanjem življenju v trdnjavi skozi stoletja. Sprehodi po obzidjih in vzpon na vrhove ponujajo priložnost za osupljive fotografije.

Sprostite se na plaži Paleokastritsa

Paleokastrits, ki je na zahodni obali otoka Krf, je ena izmed najbolj priljubljenih in slikovitih destinacij na otoku. Znana je po svojih čudovitih plažah, kristalno čisti vodi in spektakularni pokrajini. Idealna je za kopanje, potapljanje in sproščanje na soncu. Okoliške taverne ponujajo okusne morske jedi, ki jih morate poskusiti.

Paleokastritsa je približno 25 kilometrov severozahodno od mesta Krf. Mesto je dostopno z avtom, avtobusom ali čolnom.

Paleokastritsa je približno 25 kilometrov severozahodno od mesta Krf. Mesto je dostopno z avtom, avtobusom ali čolnom.

Profimedia

Območje je znano po svojih skalnatih zalivih, hribih, prekritih z zelenjem, in čudovitih razgledih na Jonsko morje. Pokrajina je prepletena z oljčnimi nasadi in cipresami, kar ustvarja nepozabno kuliso.

Obiščite Hotel Cavalieri

Ta zgodovinski hotel, ki je bil prvotno zgrajen kot plemiška rezidenca v 17. stoletju, je danes priljubljena destinacija za turiste. Ponuja elegantne sobe in restavracijo na strehi s spektakularnim razgledom na mesto Krf ter tudi na morje in gore v Albaniji, ki je oddaljena le dobro uro vožnje s trajektom.

Hotel poleg sob na svoji strehi ponuja tudi restavracijo s prekrasnim pogledom na mesto in trdnjavo.

Hotel poleg sob na svoji strehi ponuja tudi restavracijo s prekrasnim pogledom na mesto in trdnjavo.

M.P.

Za obisk hotelske terase ni nujno, da ste hotelski gost. Sem lahko pridete na večerjo ali le na pijačo in uživate v res čudovitih razgledih. 

Hotel Cavalieri je bil zgrajen leta 1645 kot plemiška rezidenca družine Grimani, plemiške beneške družine. Stavba je bila zasnovana v beneškem slogu, ki je bil v tistem času zelo priljubljen na Krfu. Stavba je bila leta 1967 preoblikovana v hotel.

Taverna Ninos

Grška kuhinja na Krfu je prava poslastica za vse gurmane. Poskusite lokalne specialitete, kot so pastitsada (testenine s pikantno mesno omako), sofrito (govedina v beli vinski omaki) in seveda sveže ulovljene ribe. Ne pozabite pa tudi na lokalno pridelano olivno olje in tradicionalne otoške sladice.

M.P.

Če želite doživeti pristno grško gostoljubje in kulinariko, obiščite taverno Ninos v starem delu mesta, ki ponuja tradicionalne grške jedi, kot so grška musaka, souvlaki (grški ražnjiči, op. a.), sveža morska hrana in horiatiki solata, znana tudi kot grška solata. Solato tu običajno začinijo z olivnim oljem, soljo, origanom in včasih s kančkom rdečega vinskega kisa. Družinska taverna Ninos je znana po svojem domačem vzdušju, odlični storitvi in visoki kakovosti hrane. 

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak