Avokadov namaz je zelo priljubljen - številni si ga radi pripravijo za zajtrk ali malico. Obstaja pa še ena zelenjava, ki je cenejša, a ravno tako okusna.
Avokado je priljubljen v številnih gospodinjstvih. Njegova kremna tekstura, nežna oreškasta aroma in vsestranskost v kombinaciji z jajci, lososom ali medom ... Zaradi vsega naštetega ga številni izberejo za zajtrk, malico ali kakšen prigrizek. Toda strokovnjaki za hrano zdaj izpostavljajo alternativo – zeleno zelenjavo, ki je lahko še okusnejša, lažja za pripravo in bistveno cenejša, poroča portal Express.uk.
Zamrznjen grah, skromna sestavina v skoraj vsaki kuhinji, je označen za pravo prelomnico pri jutranjem opečenem kruhku. Poln okusa in hranil lahko postane gladek, živo zelen namaz, ki se popolno ujema s kruhom in dodatki. Kuharica v BBC-jevi oddaji Good Food, Liberty Fennell, je delila svoj recept za "Non avo toast", grahov guacamole, ki ga opisuje kot idealno zamenjavo za avokado. Recept je pripravljen v manj kot 30 minutah, kuhanje pa traja manj kot 10 minut, zato je primeren za do štiri osebe – za manjše porcije lahko količine preprosto prilagodite.
Priprava:
Za pripravo grahovega guacamola skuhajte 250 g zamrznjenega graha v vreli vodi dve do tri minute – toliko, da se zmehča, a ostane svetlo zelen. Odcedite in sperite pod hladno vodo. Nato ga zmešajte z limetinim sokom v gladko kremo. Dodajte dve žlici polnomastnega grškega jogurta, 30 g vloženih jalapeño paprik, polovico majhne rdeče čebule, strok česna, 15 g svežega koriandra in po želji še rdečo čili papriko. Začinite s soljo in sveže mletim poprom po okusu. Namaz lahko namažete na popečene rezine kruha in obložite s poširanimi ali kuhanimi jajci. Malo olivnega olja in nekaj kapljic pekoče omake doda aromo. Grahov guacamole lahko hranite v hladilniku do pet dni.
Preberite še:
- Če za zgostitev jedi na žlico uporabljate moko, tega raje ne počnite več: dodajte tole - jed bo okusnejša in manj redilna
- Tako so naše babice pripravljale grah: dodale so mu to sestavino, ki je naredila osupljivo razliko
- Kdaj ste nazadnje jedli AVOKADO? Razkrivamo, zakaj ga v svoji prehrani NUJNO potrebujete
Pozitivni odzivi preplavili medije
Jed je prejela veliko pozitivnih odzivov ljubiteljev hrane. Blogerji in domači kuharji so delili svoje različice – nekateri koriander zamenjajo z meto. Ena recenzentka ga je opisala kot svežega in okusnega ter izpostavila, da je vizualno zelo privlačen, zlasti če je postrežen v beli skledi. Recept Liberty Fennell dokazuje, da lahko preproste sestavine spremenijo osnovni zajtrk v nekaj razburljivega. Z grahovim guacamolom toast ni več samo prenašalec avokada – postane živahna, okusna podlaga za namaz, ki je preprost in cenovno ugoden.