Uredništvo | 24. 9. 2023, 15:33
Dež je poskrbel za gobe: pa jih znate pravilno pripraviti?
Preberite, katere napake najpogosteje delamo pri pripravi gob.
Deževno vreme je poskrbelo za obilo gob. Aromatični gozdni plodovi se v jesenskem času velikokrat pojavijo na jedilniku številnih gurmanov, pa jih znate pravilno pripraviti?
Gob ne čistimo pod vodo
Nekateri verjamejo, da je treba gobe, tako kot ostale užitne rastline pred uporabo umiti, a strokovnjaki pravijo, da to ne drži. Če bomo gobe pred uporabo oprali, bodo namreč izgubile okus, starejše pa bodo tudi vpile vodo. Čiščenja gob se zato lotimo samo z rahlo vlažno papirnato brisačo in nožem. Gobe očistimo in razrežimo tik pred uporabo, če je podklobučje premehko, ga odstranimo.
Pripravljene naj bodo sveže
Sveže nabrane gobe pred uporabo hranimo v papirnati vrečki ali škatli, pomembno je, da dihajo, v nasprotnem primeru bodo začele plesneti. Najbolj okusne bodo sveže pripravljene, sicer pa lahko v hladilniku počakajo tri do pet dni.
Če pa se odločimo za shranjevanje, je pomembno, da vemo, da vsi načini shranjevanja niso primerni za vse vrste gob. Zato je najbolje, da pred konzerviranjem pogledamo v kakšen priročnik in se prepričamo, za kakšno pripravo so določene gobe najprimernejše, navaja kulinarični portal okusno.je.
Zamrzovanje najbolj priljubljen način shranjevanja
Prednost zamrzovanja gob je v tem, da jih lahko uporabimo na enak način kot sveže, paziti je treba le na pravilen postopek zamrzovanja in odmrzovanja. Gobe, ki jih lahko jemo surove (jurčki, šampinjoni, golobice), očistimo, osušimo in zamrznemo cele ali narezane na rezine. Pred uporabo teh gob ni treba povsem odmrzniti.
Medtem, ko je treba pogojno užitne gobe (npr. bisernica, štorovka, olivna golobica, macesnova mlečnica, vijolična kolesnica, žametasti goban ipd.), pred zamrzovanjem obvezno najprej prekuhati in nato na hitro ohladiti s hladno vodo. V tem primeru gobe očistimo in narezane blanširamo do dve minuti, nato jih ohladimo v mrzli vodi in zamrznemo.
Sušenje
Sušimo lahko samo čvrste in zdrave gobe, ki so popolnoma suhe. Gobe narežemo na rezine, debele največ pol centimetra, in jih posušimo v ventilatorski pečici, ogreti na 65 stopinj Celzija. Tako jih sušimo vsaj dve uri, pri tem pa jih po eni uri sušenja obrnemo. Ko so suhe, jih ohladimo na sobno temperaturo in hranimo v dobro zaprtem kozarcu največ eno leto. Pred uporabo jih namočimo.
Pomembna je pravilna termična obdelava
Gobe moramo termično obdelati hitro in na višji temperaturi, le tako bodo namreč ohranile svojo teksturo in okus. Prav tako pazimo, da jih v ponev ne damo preveč, da so lepo razporejene in da se lahko enakomerno kuhajo. Gotove so, ko pridobijo lepo barvo, oziroma rahlo karamelizirajo.
Solimo na koncu
Številni gobe solijo že na začetku kuhanja, a s tem izločijo preveč vode in se ne popražijo lepo. Zato je priporočljivo, da jih solite šele proti koncu termične obdelave. Gobe lahko začinimo tudi z drugimi začimbami, kot so peteršilj, timijan, rožmarin, majaron, česen, čebula pa tudi ingver.
Novo na Metroplay: "Za vsako uro, ki jo vložimo v vadbo, dobimo nazaj 3 ure življenja" | Leon Bedrač, 2. del