Imate radi zelje? S pomočjo ene sestavine, na katero ne bi pomislili (a jo imamo doma), bo njegov okus še boljši

21. 10. 2025, 19:00 | Uredništvo
Imate radi zelje? S pomočjo ene sestavine, na katero ne bi pomislili (a jo imamo doma), bo njegov okus še boljši (foto: Profimedia)
Profimedia

Zelje, ki se marsikomu zdi malce dolgočasna jed, lahko z eno sestavino postane prava kulinarična pustolovščina, ki naravnost kliče po - še.

Čeprav mnogi zelje dojemajo kot nekoliko dolgočasno zelenjavo, lahko postane pravo presenečenje na krožniku – če mu dodate en preprost sestavni del, piše portal Express.

Novinarka in ljubiteljica kuhanja Angela Patrone priznava, da redko poseže po zelju namesto po brokoliju ali pečenem korenju, saj se ji je zdelo preveč pusto. A kot je ugotovila, se to lahko povsem spremeni, če ga pripravi malce drugače. Najprej je poskusila z jabolčnim kisom, ki je zelju dal povsem novo dimenzijo okusa.

Nato je med iskanjem novih idej naletela na blog Inspired Taste, katerega avtorja Adam in Joanne Gallagher trdita, da je skrivnost popolno dušenega zelja nekaj kapljic svežega limoninega soka. Njuni bralci so navdušeni. “Nikoli nisem marala zelja, zdaj pa ga obožujem! Recept je hiter, preprost, limona pa ga povzdigne na povsem novo raven," pravi ena od njunih bralk. 

Tudi novinarka Angela je priznala, da je bila sprva skeptična, saj ni ljubiteljica limone v slanih jedeh. A po pokušini je spremenila mnenje: okus z limono ji je bil še boljši kot z jabolčnim kisom. 

Recept je izjemno preprost. Potrebujete:

Na stotine morskih psov obkolilo priljubljeno avstralsko plažo (VIDEO)
  • pol glave zelja (narezano na trakove),
  • pol žlice olivnega olja,
  • pol žlice drobno sesekljanega česna,
  • sol in poper po okusu,
  • nekaj rezin limone.

Priprava:

Na segreto olje dodajte česen in zelje. Čeprav se sprva zdi, da ga je preveč, hitro oveni in zmanjša prostornino. Občasno premešajte, po približno 10-15 minutah, ko dobi zlato rjav odtenek, dodajte kapljice limoninega soka, še malo soli in popra - in popolno zelje je pripravljeno. Dober tek!

Ob tej pozabljeni in nadvse zdravi jedi, ki so jo pripravljale naše babice, si boste obliznili prste