N. V. | 23. 3. 2024, 07:00

Kava z jajci: Skandinavci in Vietnamci jo obožujejo (VIDEO)

Ca phe trung oziroma vietnamska kava z jajcem.

Profimedia

Prilagamo recepte, da si boste lahko takšno kavo pripravili tudi sami.

Jajca so nepogrešljiva sestavina vsake kuhinje, kava pa nepogrešljiv jutranji napitek. Skandinavci in Vietnamci obljubljajo, da ko to dvoje združite, lahko dobite zelo okusne napitke.

Skandinavska kava z jajcem

Skandinavski jajčni liker pijejo predvsem na srednjem zahodu Združenih držav Amerike. Po legendi je ta način priprave kave nastal na poti iz Švedske v Ameriko v poznem 19. stoletju.

Napitek je postal nekakšna tradicija na luteranskih cerkvenih srečanjih skandinavskih Američanov na srednjem zahodu, imenovanih "Church Basement Coffee".

V primerjavi z vietnamsko jajčno kavo se pri skandinavski kavi za pripravo uporablja celo jajce, ne le rumenjak. Prav tako jajce zmešamo v procesu priprave kave, namesto da ga pozneje samo zlijemo na vrh.

Kako pripraviti skandinavsko kavo z jajcem? Recept:

Zmešajte mleto kavo, malo vode in celo jajce z lupino. Dajte na ogenj in vse skupaj prelijte še z malo vode. Ko zavre, ugasnite ogenj in pustite stati nekaj minut, precedite in nato popijte.

@richsit Swedish Egg Coffee from Sweden. #sweden #coffee #kaffe ♬ original sound terly YT - Rich Sit

Vietnamska kava z jajcem

Vietnamci takšno kavo pijejo doma, strežejo pa jo tudi v kavarnah po vsej državi. Legenda pravi, da je po vietnamski vojni zaradi trgovinskega embarga primanjkovalo svežega mleka in kot nadomestek so uporabljali stepen rumenjak.

Vietnamska kava z jajcem ali ca phe trung se tradicionalno pripravlja iz rumenjakov, sladkorja, kondenziranega mleka in kave. Ima podoben okus kot jajčni liker, predvsem zaradi kondenziranega mleka, ki je povsem drugačen od navadnega mleka – tako po teksturi kot po okusuMogoče ga je kupiti tudi pri nas.

Kako pripraviti vietnamsko kavo z jajcem? Recept:

Napitek pripravimo tako, da rumenjake s sladkanim kondenziranim mlekom približno 10 minut stepamo, dokler ne nastane prozorna in kremasta zmes. V skledo vlijemo pol skodelice črne kave, nato pa enako količino penaste mešanice jajc in mleka. Za vegansko različico uporabljajo kokosovo mleko.

@anguswannnn I really levelled up my Vietnamese egg coffee recipe by using coffee beans from @saigondrip. It’s called Cà Phê Trứng and it’s delicious! #coffee #coffeeaddict #vietnamesecoffee #dripcoffee #eggcoffee #caphetrung #caphe #caphevietnam #caphephin #vietnam #vietnamesecoffee #vietnamese #vietnameseeggcoffee #coffeetiktok #coffeetok #coffeerecipe #recipe #recipes #vietcoffee #phinfilter ♬ original sound - cuppabeans

Novo na Metroplay: Mojmir Šiftar o zakulisju MasterChefa, stereotipih in ženi Anji