Sladoled z okusom piranske Š’torte je prišel v finale tekmovanja najboljših evropskih sladoledov.
Na naši sončni obali so ustvarili sladoled, ki presega vlogo sladice. Tako kot njegova tortna predhodnica, piranska Š'torta, tudi sladoled Š’torta slavi tradicijo solinarstva in oljkarstva, s svojo izvirno kombinacijo okusov pa zdaj presega domače meje.
Zmagovalna kepica
Koprska slaščičarna Cappuccino bo z zgodbo lokalnega povezovanja zastopala Slovenijo na zaključku tekmovanja Evropske sladoledne ceste v Italiji. Z zmago v okviru festivala Okusi Vipavske 2025 v organizaciji Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina, ki je vključeval tekmovanje za najboljši okus domačega sladoleda "Trajnostne kepice", si je njihov sladoled Š'torta priboril sodelovanje v finalu projekta GELATOn the ROAD in vključitev v mrežo Evropske sladoledne ceste.
Sladoled Š'torta se bo mednarodnemu občinstvu predstavil 30. novembra v italijanskem Longaroneju, pred tem pa so predstavniki RRA ROD Ajdovščina in kavarne Cappuccino Koper projekt predstavili domači javnosti. Ob tej priložnosti je bila seveda obvezna tudi pokušina zmagovalnega sladoleda.
Za laskavi naziv se bodo pomerile kreacije butičnih sladoledarn iz 12 evropskih držav.
"Sladoled nas povezuje!"
Direktor Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina Bogdan Česnik je ob tem izrazil ponos, da Slovenija s tem vstopa v mrežo Evropske sladoledne ceste in dodal: "Na festivalu Okusi Vipavske smo letos skupaj s partnerji prvič pripravili razstavo, delavnice in tekmovanje Trajnostne kepice. Veseli me, da je zmagovalec tega tekmovanja – sladoled Š’torta iz Kavarne Cappuccino – deležen podpore domače in širše skupnosti. Še posebej pa sem ponosen, da bo prav ta sladoled konec novembra zastopal Slovenijo na evropskem finalu v Longaroneju v italijanskih Dolomitih. Prepričan sem, da projekt GELATOn the ROAD ni le praznik okusov, temveč tudi dokaz, da lahko s sodelovanjem med gospodarstvom, turizmom, lokalno skupnostjo in kulinariko gradimo evropske zgodbe. Sladoled kot simbol veselja, ustvarjalnosti in dediščine nas povezuje!"
Zgodba se začne pri torti
Če hočemo razumeti Š’torto, se moramo najprej vrniti v Piran. Konec leta 2023 je tam chef Kristian Zule iz Stare Gostilne Piran - Vecchia Osteria, najmlajši slovenski chef z Michelinovim priznanjem, skupaj s svojo ekipo pripravil tortico, ki je nosila ime po avtohtoni piranski oljki. Šlo je za poklon našemu čudovitemu obalnemu kraju, ki diha s solinami in oljkami.
Nato je prišla slaščičarka Magdalena Skočir. Nekdo je moral to lepo sladko zgodbo preliti še v sladoled. A delo ni bilo enostavno. "Tekstura je bila največji izziv, kristali ledu niso imeli kaj iskati v naši zgodbi. Potrebnih je bilo veliko poskusov, da je nastal kremast rezultat," je razložila Magdalena Skočir, ki jo je zmaga na tekmovanju okviru festivala Okusi Vipavske presenetila, saj je bila konkurenca prav tako odlična. "Tudi na finalu v Italiji bo konkurenca zagotovo močna, a seveda gremo tja po čim višjo uvrstitev," je ob njej dodala
Opis sladoleda Š'torta: Mlečna osnova z maskarponejem in olivami. Karamela s piransko soljo. Hrustek iz bele čokolade. In kot pika na i — zlate kapljice oljčnega olja sorte Štorta z Domačije Milok.
Nova poglavja
Za ekipo koprskega Cappuccina so se z udeležbo na tekmovanju Evropske sladoledne ceste, ki povezuje evropske regije skozi kulinariko, trajnost in obrtniški sladoled, odprle nove priložnosti. Finalno tekmovanje, ki bo, kot omenjeno, konec novembra poteklo v kraju Longarone v Italiji, je potrditev, da gre razvoj njihove slaščičarske ponudbe v pravo smer. Hkrati pa tudi pomembno priložnost, da zgradijo prepoznavnost svojih lokalov ter avtentične sladice Š'torta.
"Res sem vesel, da zgodba naše Š'torte dobiva novo poglavje. Njen uspeh je, poleg dobre osnovne ideje, plod dobrega sodelovanja – tako ekip naših lokalov v verigi Cappuccino, lokalnih dobaviteljev, inštitucij ter lokalne skupnosti, s katero zgledno sodelujemo. Priložnost, ki nam jo je ponudila Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina, je izredno dragocena, saj na ta način skupaj inoviramo, krepimo ponudbo in ustvarjamo dodano vrednost za domače in tuje goste," je povedal Tomaž Milič, lastnik kavarn pod blagovno znamko Cappuccino.
Vsi radovedneži, ki jih zanima, s čim navdušuje drzna kombinacija karamele, soli in oljčnega olja, pa lahko sladoled Š'torta poskusijo v Cappucino Koper in Mestni kavarni Piran.