Pire se pogosto znajde na mizah - odličen je v družbi mesa, pa tudi zelenjavnih omak. S pomočjo ene sestavine bo njegov okus še boljši.
Pire iz krompirja je pogosto na našem jedilniku, saj ga je preprosto pripraviti, ob pravilni pripravi pa je zelo okusen. Je odlična priloga številnim jedem - od zrezkov v omaki, polpetih v paradižnikovi omaki, polnjenim praprikam in sarmam ... Vse te jedi si le težko predstavljamo brez kremnega in okusnega pireja.
Seveda pa ga je treba znati dobro pripraviti. Seveda se zdi preprosto: vsakdo med nami zna skuhati krompir, a obstaja trik: treba ga je tudi pravilno začiniti. Prva logična izbira pri tem je maslo, a obstaja še ena sestavina, na katero le redko pomislimo. Po sestavi je zelo podobna maslu, a po okusu in nekaterih lastnostih jo celo presega: stopljena maščoba od slanine daje pireju povsem novo dimenzijo!
Preberite še:
- Obožujete kuhan krompir? Poznamo trik, kako do še boljšega okusa (in to s sestavino, ki jo mečemo v smeti)
- Kuhan krompir bo veliko bolj okusen, če dodate to sestavino (samo voda in sol nista dovolj)
- Krompir lahko skuhate hitreje, pa še razpadel ne bo: vodi dodajte žlico te sestavine
Poleg tega, da krompirju zagotovi svilnato teksturo, mu doda tudi globlji okus in rahlo dimljeno aromo, ki se popolno ujema z mesnimi jedmi. Stopljeno mast, ki ste jo dobili pri praženju slanine, dodajte še, ko je krompir vroč, še preden prilijete mleko, saj se bo tako okus najbolje vpijal. Na kilogram krompirja zadostujejo približno štiri žlice masti. Če želite, lahko dodate tudi pražene koščke slanine za dodatno aromo in prijetno hrustljavo teksturo.
Recept za še bolj kremni pire
Gre za smetano za kuhanje, ki doda žlahtni okus, pire pa postane še bolj kremast.
Sestavine:
- 1,5 kg krompirja
- 8 žlic masla
- 4 žlice smetane za kuhanje
- 1 skodelica mleka
- Sol in poper po okusu
Priprava:
1. Krompir olupite in narežite na enako velike kose, ter jih stresite v lonec s hladno osoljeno vodo. Vse skupaj zavrite na močnem ognju, nato pa temperaturo zmanjšajte in krompir kuhajte približno 10 do 15 minut. Kuhan je takrat, ko ga z lahkoto prebodete z vilico.
2. V ločenem loncu pri zmernem ognju stopite maslo, nato pa dodajte še mleko in smetano ter mešanico rahlo segrejte (ne zavrite).
3. Krompir odcedite in ga stresite v mlečno mešanico. Krompir nato pretlačite z mečkalnikom, nato pa vse skupaj zmešajte, da dobite enakomerno, kremasto zmes. Po potrebi primešajte še nekaj soli in popra. Krompir postrezite še topel.