Marijana Podhraški | 10. 5. 2024, 07:00
Preverili smo: kje lahko v turistični Ljubljani še pojemo poceni kosilo ali topel obrok? (Pa ne bureka ali pice)
Si lahko lokalni prebivalci še privoščimo, da bi jedli zunaj?
Turizem prinaša denar, a se z njim vse bolj višajo cene - tudi tiste na jedilnih listih. Čeprav masovnega turizma pri nas še ni, se zaradi velikega navala tujih obiskovalcev že marsikje spreminjajo pravila igre. Pokazatelj tega so med drugim vrtoglave cene hrane in pijače v restavracijah in lokalih v središču prestolnice, zaradi česar, kot pogosto slišimo, prebivalci mesta vse bolj poredko zahajajo tja.
Se še dobi topel obrok za 10 evrov ali manj?
V poplavi bistrojev in trendovskih restavracij v Stari Ljubljani, ki so pogosto že v svoji osnovi namenjene turistom in njihovim gastronomskim užitkom ob odkrivanju lokalnih specialitet (temu primeren je seveda tudi račun), pa tudi najrazličnejših ponudnikov burgerjev, sušijev in takosov, je v mestu že kar podvig najti topel obrok za realno ceno okrog desetih evrov ali celo manj. Čeprav že bolj poredko, pa na srečo nekateri ljubljanski gostinci še vedno ohranjajo tradicijo malic in kosil. Te lahko med tednom med 10.30 in 15. uro dobimo za dostopno ceno med sedmimi in desetimi evri.
Pa poglejmo nekaj možnosti!
Skriti kot
Za restavracijo Skriti kot bi lahko rekli, da je v samem središču mesta, a ker je 'skrita' v podhodu Ajdovščina, veliko ljudi zanjo ne ve. Največkrat celo tisti, ki jo poznajo, pozabijo, da obstaja. Gre za zelo dobrodošlega ponudnika malic in kosil z vsakodnevno različnim menijem, na voljo je tudi solatni bar.
View this post on Instagram
Za osem evrov in pol boste pri njih lahko pojedli svinjski paprikaš s testeninami, z brezplačno juho ali solato ali sladico. Za isto ceno boste lahko dobili tudi ajdovo kašo z bučkami, pa tudi njoke v gobovi omaki (na izbiro je prav tako ali brezplačna juha ali solata ali sladica). Tudi zelenjavna lazanja se tu dobi za osem evrov in pol, pa pleskavica s prebrancem, ocvrt file osliča in rižota z jurčki. Poleg kosil za sedem evrov strežejo še samostojne jedi na žlico: od jote z repo in suhim mesom, piščančje obare do fižolove pašte z mesom in še veliko več. Njihovo tedensko ponudbo jedi lahko spremljate na spletni povezavi restavracije.
Oštarija Petrinka
Sicer ne v samem središču Ljubljane, a v neposredni bližini na Štihovi 14 (Zupančičeva jama) prav tako vsak dan ponujajo tople malice, kosila in jedi po naročilu. Za devet evrov in pol boste pri njih lahko pojedli puranji zrezek v jurčkovo-lisičkini omaki in krompirjeve svaljke. Za isto ceno se dobi tudi goveja pečenka z omako in praženim krompirjem, prav tako orada s krompirjem in zelenjavo na žaru.
Medtem je njihova pohorska rižota z jurčki, lisičkami, prekajeno klobaso, fižolom in dimljenim sirom devet evrov, zelenjavni polpet, pire krompir in kremna špinača pa osem. Dnevno ponudbo kosil in malic si lahko ogledate na spletni povezavi Oštarije Petrinka.
Julči
Legendarna ljubljanska picerija je hkrati tudi gostilna, kjer se dnevno kuhajo malice in kosila, gostje pa za svoj denar dobijo kar veliko. Njihova porcija ocvrtega piščanca s krompirjevo solato je tu na voljo za sedem evrov, prav tako krompirjeva musaka s solato, vampi v omaki, svinjski zrezek s širokimi rezanci in solato, pasulj z mesom in goveji golaž. Kosilo, ki bo poleg glavne jedi vključevalo še juho, solato in sladico, tu stane devet evrov.
Preden se odpravite tja, je vedno dobro preveriti aktualne menije, saj se lahko ti spreminjajo.
Druga violina
Tudi v turistično najbolj oblegani stari Ljubljani je med tednom možno pojesti cenovno ugodno malico. Na naslovu Stari trg 21 je restavracija Druga violina z zelo pestro izbiro jedi - od slovenskih in sezonskih do vegetarijanskih in slow-food jedi.
Njihove malice stanejo med sedem in osem evrov. Meniji se seveda dnevno menjajo: goveja juha, kranjska klobasa, telečji ragu v masleni posodi, pljučna pečenka in štruklji - vse to in še več lahko najdete v njihovi ponudbi.
Pr'picopeku
V tej še precej novi ljubljanski gostilnici na Rimski cesti 17 so k raznovrstni ponudbi pic nedavno dodali tudi juhice in dnevne jedi na žlico. Veliko gostov pa sem prihaja tudi zaradi prijetnega vzdušja in izjemno prijazne postrežbe, lahko preberemo med komentarji na Googlu, kjer je gostilnica že v zelo kratkem času dobila oceno 4,9.
Pri njih smo pred kratkim pojedli piščančji paprikaš s kislo smetano, ki nas je stal malo pod šestimi evri. V vsakodnevni ponudbi je Pr'Picopeku dnevno ena zelo okusna jed na žlico, za obisk njihovega zelo domačega ambienta pa vam gotovo ne bo žal.
Fresco
Tudi v restavraciji Fresco v neposredni bližini Bavarskega dvora imajo v času malice in kosila pripravljene raznovrstne dnevne menije. Pri njih boste dobili tako juho kot testenine, rižote, lazanje, meso na žaru in ribje jedi. Izbirali boste lahko celo med 12 različnimi meniji, njihove cene pa se gibljejo od sedmih evrov naprej.
View this post on Instagram
Eden od menijev sestavljajo brokoli ali goveja juha, svinjska pečenka s šparglji in panceto, pražen krompir, kuhana zelenjava ter solata in sladica. Vse to za ceno devetih evrov in pol, kar res ni slabo! Dnevno ponudbo kosil si lahko ogledate na njihovi spletni strani.
Hitro, dobro in poceni
Za potešitev lakote med sprehodom po mestu (sploh ob koncih tedna), poleg zgoraj naštetih možnosti prav pridejo tudi ponudniki hrane, kot so Moji štruklji, kjer je na voljo 18 vrst domačih sladkih, slanih, sadnih in čokoladnih štrukljev. Gostilnica je na glavni ljubljanski tržnici, pred kratkim pa so odprli tudi restavracijo v bližini Maxija. Pri njih strežejo tudi okusne in bogate enolončnice in juhice.
Nasproti ljubljanske stolnice je zadnje čase zelo priljubljena Klobasarna, kjer ponujajo razne vrste klobas (njihova uspešnica je domača kranjska klobasa). Vse klobase postrežejo z gorčico, hrenom in sveže pečenim kruhom, v ponudbi sta tudi jota in ričet.
Cena posameznih jedi pri njih ne presega sedmih evrov. Za ceno okrog osmih evrov pa boste dobili "kombo", sestavljen iz klobase in jedi na žlico. Vso njihovo ponudbo si lahko ogledate na spletni strani Klobasarne.
Pa dober tek!
Novo na Metroplay: Jan Plestenjak iskreno o enem najbolj čustvenih trenutkov njegove glasbene kariere