L. PA. | 7. 6. 2024, 07:00

Zdravo in okusno: kje v Ljubljani so se pojavile nove veganske restavracije?

barbarella_plant/posnetek zaslona

Ljubljanska veganska ponudba se povečuje ...

Če je bilo tistim, ki se prehranjujejo vegetarijansko ali vegansko, v restavracijah včasih težko najti kaj zase, so se časi k sreči spremenili.

Veganske ponudbe je v Ljubljani danes obilo, nedavno pa so se točkam, ki jih radi obiščemo, če si zaželimo zdrav veganski grižljaj, pridružile kar štiri nove. Nekatere dobro poznane veganske restavracije so se namreč preselile na nove lokacije, druge pa so zrasle povsem na novo.

1. Veganika

Veganika z Niko Babić na čelu je med Ljubljančani dobro poznan veganski bistro, ki  slovi predvsem po domiselnih in okusnih pitah vseh vrst. Nekaj let ga je bilo mogoče najti na Komenskega ulici, zdaj pa se nahaja v večjem prostoru na Gornjem trgu, kjer so svoje okuse in ponudbo še nekoliko nadgradili.

Podobno kot na stari lokaciji ponujajo dnevne juhe, jedi in solatne sklede, pa tudi à la carte prigrizke in glavne jedi, žejo pa lahko pogasite z domačo limonado, ledenim čajem, točenim kraft pivom ali naravnimi vini.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Katy 🌎 (@katy.terroz)

2. Barbarella Plant Bistro

Na Mestnem trgu 4 so se do zdaj med drugim zamenjali lokali Čupiterija Hijo de Puta, Robba in Sisi, zdaj pa je lokacija dom nove poslovalnice priljubljene veganske restavracije Barbarella.

Barbarella je imela poslovalnici doslej v BTC in na Slovenski cesti, nekaj časa pa tudi pod arkadami ljubljanske tržnice. Restavracija v BTC se je zdaj zaprla, lokaciji na Slovenski pa se pridružuje Barbarella Plant Bistro.

Ob odprtju nove lokacije so pri Barbarelli na Instagramu zapisali, da se boste na Mestnem trgu lahko bolj ležerno sproščali ob a la carte veganskih zajtrkih, tedenskih kosilih, majhnih krožnikih, velikih krožnikih in ob kozarcu odličnega vina ali koktajla.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barbarella PLANT Bistro (@barbarella_plant)

3. Grashka Deli

Grashka Deli v novem centru Rog, ki se je odprla konec minulega leta, je v osnovi delikatesa; prva rastlinska v Sloveniji, vendar pa imajo tudi bistrojsko ponudbo: pri njih najdemo sendviče, hotdoge, solate, solatne sklede, dnevne juhe in druge jedi, ki so v celoti narejene iz rastlinskih sestavin.

Organizirali so tudi že prvi ulični dogodek Grashka Street Food Festival, dneve ulične rastlinske kulinarike.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grashka Deli (@grashkadeli)

4. Vegashi Vegan Fusion

Na Borštnikovem trgu v Ljubljani se je, podobno kot na Mestnem trgu, zvrstilo že kar nekaj prehranskih obratov. Na naslovu Borštnikov trg 1 je do nedavnega domovala Njokarna, tik ob njej lokal Ma Chérie, kjer so ponujali okusne brunche, še prej pa Linda Bistro.

Vse tri poslovalnice so se po določenem času zaprle, na mestu Njokarne pa je zdaj zrasla domačna obedovalnica Vegashi, kjer med drugim ponujajo veganski suši, gyoza žlikrofe, zavitke in poke sklede, pa dnevne juhe in domače sladice, študentom pa ob predložitvi veljavne študentske izkaznice obračunajo 20 % popusta.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vegashi Vegan Fusion (@vegashi.ljubljana)

Novo na Metroplay: "Ne biti cringe" | N1 podkast s Suzano Lovec