Mehkemu zrezku, ki se kar topi v ustih, se je težko upreti - a za mehkobo se je treba potruditi. Ena sestavina lahko povsem spremeni teksturo, in to tista, ki jo pogosto kar zavržemo.
Ko imate pri roki sveže in kakovostne zrezke, je dobro kosilo vedno na dosegu roke. A to velja le v teoriji, saj boste ob najmanjši napaki končali z obrokom, ki bi ga najraje postregli najhujšemu sovražniku. Suhi, žilavi zrezki so preprosto nekaj zelo neokusnega. Na srečo se temu lahko izognete, eno izmed rešitev pa imate že v hladilniku - razen če ste jo vrgli v smeti, piše portal Slobodna Dalmacija. Gre za tekočino, v kateri so vložene kisle kumarice, saj vsebuje vse, kar potrebujete za odlično slanico: vodo, sol, nekaj kisline in začimbe.
Kako zmehčati meso s tekočino od kumaric
Postopek je preprost: preostalo tekočino iz kozarca vlijte v krožnik ali skledo, vanjo potopite zrezke, vse skupaj pokrijte in postavite v hladilnik. Naj stoji vsaj nekaj ur, idealno pa čez noč. Zrezki bodo vpili dovolj vlage in okusa, da bodo bolje prenašali pečenje in ostali mehki, tudi če jih med peko malce "pozabite" v ponvi.
Preberite še:
- Ljudje so navdušeni, trik res deluje: skrivna sestavina iz restavracij, zaradi katere je meso vedno mehko in sočno
- Če pred kuhanjem naredite samo eno stvar, bo meso mehko in sočno – ne glede na to, kako žilavega ste kupili (trik, ki si ga je vredno zapomniti)
- Da bi bili zrezki v omaki mehki in sočni, 10 minut pred koncem kuhanja dodajte tole - in topili se bodo v ustih
Ko pride čas za pripravo, zrezke vzemite iz slanice in jih dobro osušite. Če pripravljate svinjino, jih na hitro zapecite na zelo vroči ponvi. Dodajte malo masla, strok česna ter nekaj začimb, kot sta rožmarin ali timijan, nato zmanjšajte ogenj na zmerno temperaturo. V nekaj minutah boste imeli popoln, sočen in lepo pečen zrezek.
Če gre za govedino, jo položite na hladno olje, dodajte sesekljan česen in peteršilj, pokrijte ponev in pustite, da se meso nekaj minut peče na zmernem ognju. Nato ga obrnite, znova pokrijte in odstavite z ognja. Presenetila vas bosta sočnost in okus. Dober tek!