Tisti, ki delajo v središču naše prestolnice, dobro vedo, da je težko najti lokacijo z dobro malico po zmerni ceni. Toda ... Rešitev obstaja.
Imenuje se zelo preprosto: "naredi sam." Ker je tudi naša redakcija v središču Ljubljane, novinarji dobro vemo, da je marsikdo v zagati, ko gre za malico. Kje pojesti obrok, ki bo okusen, hkrati pa ne bo preveč obremenil želodca - in seveda, za katerega ne bomo odšteli pravega malega premoženja? Zato ne preseneča dejstvo, da je zjutraj mogoče videti čedalje več ljudi, ki hitijo v svoje službe, s seboj pa si nosijo doma narejeno malico. To lahko samo preprosto pogrejejo in si sredi delovnega dne privoščijo hrano, ki jim najbolj ustreza.
No, včasih pa le zmanjka časa za pripravo hrane in takrat posegamo po hitri rešitvi – sendviču. Središče Ljubljane premore res pestro ponudbo, ko gre za ta hitri obrok, a kaj, ko so tudi cene okusnih sendvičev precej visoke. Pogosto v lokalih in kavarnah ponujajo gourmet različice, ki so res zelo dobre in z vrhunskimi sestavinami, toda cena je marsikateremu žepu neprijazna – in v tej luči pač lahko mirno ugotovimo, da je ponudba prilagojena tujim turistom z nekoliko bolj globokimi žepi, kot jih imajo domačini.
V naši redakciji smo se tako odločili za zanimiv eksperiment: hoteli smo ugotoviti, koliko stane okusen sendvič z dobrimi sestavinami, ki si ga lahko pripravimo doma. Ena od novinark je sklenila, da bo pripravila sendviče za vse sodelavce, ki bodo naslednji dan v redakciji (naše delo je terensko, tako da nekateri zaradi delovnih obveznosti niso v pisarnah).
Tako se je zjutraj odpravila v najbližjo trgovino Mercator po sestavine za pet velikih sendvičev in enega manjšega (na željo sodelavke, ki ima svoj način prehrane). Eden od velikih sendvičev je bil vegetarijanski, narejen s sirom, namazom in zelenjavo, preostali pa so vsebovali pršut, sir, namaz in zelenjavo. Za šest sendvičev je kupila:
- pet belih pletenic in črno žemljo (cena: 3,39 evra),
- tubo majoneze (cena: 2,99 evra),
- eno papriko rog (cena: 0,30 evra),
- en por (cena: 0,42 evra),
- narezan sir edamec (2,57 evra),
- kraški pršut (7,22 evra),
- namaz sir ABC 200 gramov (2,89 evra).
Vse se začne z namazom
Za vse skupaj je plačala 19,79 evra, potem pa se je lotila priprave sendvičev. Namaz za sendviče je pripravila tako, da je sirni namaz ABC zmešala z veliko žlico majoneze, malce nasekljanega pora, dodala je ščepec mlete kurkume, pol žličke rdeče paprike in eno malo žličko jabolčnega kisa. Vse skupaj je dobro premešala in štručke ter žemljo premazala z namazom.
Pršut, sir in zelenjava - okusno in poceni!
Nato se je lotila sestavljanja sendvičev: v vsakega je dala dve in pol rezini dolgega, na tanko narezanega pršuta (razen v vegetarijanskega) in dve rezini sira, dodala je še svežo zelenjavo (nasekljan por in svežo papriko). Sendviče je zavila v folijo in odnesla v redakcijo, kjer so si jih ostali sodelavci z veseljem privoščili za malico - in rekli so, da so res dobri. Po tem, ko je naredila sendviče, ji je ostalo še več kot pol pora, tri četrt tube majoneze, nekaj sirnega namaza in dovolj pršuta za še tri sendviče z malo žemljo.
Če odštejemo ostanek, je okvirni strošek za en sendvič manj kot tri evre, znesek bi lahko zaokrožili na 2,70 evra. V ponudbi primerljivih sendvičev v trgovinah, lokalih in kavarnah je to res zelo nizka cena - tolikšna, da se zagotovo splača sendvič narediti doma. Tako bo v denarnici zagotovo ostalo precej evrov več, ki jih lahko namenimo za nekaj drugega ali pa preprosto prihranimo za kakšno stvar, ki si jo že dolgo želimo.
Preberite še:
- Obrok v restavraciji vas bo stal precej manj, če NE naročite teh dveh jedi (gre za tipično zaslužkarstvo)
- Nasveti, ki jim sprva ne boste verjeli: solato zavijte v papir, sir premažite z maslom in zakaj je pametno v sladkor dati kruh
Seveda pa ne moremo vsak dan za malico pojesti sendviča. A če se le malce potrudimo, si lahko na primer zvečer za naslednji dan naredimo okusen obrok in ga odnesemo s seboj. Tukaj je nekaj predlogov: če na primer v ponedeljek pojemo sendvič, naj bo torek dan za jed na žlico. Pripravimo si lahko preprosto mineštro - samo pogledamo v hladilnik, vzamemo ostanke zelenjave (na primer polovico pora, malce česna, polovico sveže paprike, pol pelatov v konzervi ...) Sestavine nasekljamo, na hitro prepražimo na žlici olivnega olja, zalijemo z vodo, na koncu pa zakuhamo še testenine (lahko se odločite za torteline, polžke ... izbira je vaša). Vmešamo še žličko kisle smetane in dobra, gosta zelenjavna juha je pripravljena.
Za sredo in četrtek si lahko pripravimo omako s piščancem, ki jo bomo imeli za dva dni: enkrat z ajdovo kašo, drugič pa z njoki. Recept za omako je sledeč: piščančji file narežete na kockice in začinite po okusu. Dodajte žlico olja, premešajte in za 20 minut dajte v hladilnik. Narežite pol večje čebule na drobno in jo prepražite. Dodajte meso in ga pražite skupaj s čebulo, če imate v zamrzovalniku še kakšno zamrznjeno zelenjavo, dodajte tudi to. Na koncu zalijte z malce vode in polovico konzerve pelatov. Pokuhajte, začinite in omaka je že pripravljena. Zdaj vam preostane le še to, da skuhate ajdovo kašo (za naslednji dan pa njoke).
Ker ves teden niste za malico zapravili veliko denarja, pa si v petek lahko mirno privoščite obrok nekje v središču mesta v družbi sodelavcev. Dober tek!