A. B. | 23. 4. 2023, 07:00

Nasveti, ki jim sprva ne boste verjeli: solato zavijte v papir, sir premažite z maslom in zakaj je pametno v sladkor dati kruh

Profimedia/fotomontaža

Kako pravilno hraniti živila? Vprašanje odpira mnogo polemik o tem, ali s hrano sploh znamo pravilno ravnati. Razkrivamo mite in uporabne nasvete, ki vas bodo pustili brez besed. 

Ob koncu leta 2022 se je veliko govorilo o košarici osnovnih skupin živil oziroma o primerjalniku cen osnovnih živil, ki potrošnikom omogoča spremljanje in primerjavo maloprodajnih cen, porekla in kakovosti znotraj košarice 15 osnovnih skupin živil in pet dodatnih skupin živil med različnimi trgovskimi podjetji.

Če podatke o količini zavržene hrane pretvorimo v košarico osnovnih živil, ki vsebuje za okoli 27 kilogramov hrane, ugotovimo, da povprečni prebivalec Slovenije zavrže poltretjo košarico osnovnih živil. Ob upoštevanju, da je cena povprečne košarice okoli 45 evrov, ugotovimo, da v Sloveniji na prebivalca zavržemo približno 60 evrov na leto.

Lidl Slovenija/SURS/fotomontaža

Povprečna slovenska štiričlanska družina tako letno v smeti vrže 368 oziroma 240 evrov, če upoštevamo samo odpadno hrano, zavrženo v gospodinjstvih. Torej vsaj za kakšno nočitev z zajtrkom nekje na morju ali v toplicah, opozarjajo v Lidlu Slovenija

Večkrat se nam zgodi, da hrano zavržemo, še preden jo sploh uporabimo. Temu se lahko izognemo s pravilnim shranjevanjem živil.

Spodaj najdete nekaj uporabnih nasvetov za shranjevanje pogostih živil v naših kuhinjah.

Razbijamo mite: pravilno shranjevanje sadja in zelenjave

Od vseh živil je sadje in zelenjavo najtežje ohranjati sveže, prehitro pa sklepamo, da jih moramo zavreči. Shranjevanje nam lahko zato na različne načine ustvarja mnoge preglavice, a po tem ni potrebe. V Lidl Slovenija so za Metropolitan.si zaupali nekaj koristnih nasvetov, na katere sami sploh ne bi pomislili. 

  • Sadje in zelenjavo operite šele, preden ju uporabite in ne takoj, ko ju prinesete iz trgovine.
  • Zelenolistno zelenjavo, kot so solata, zelje in motovilec, pred shranjevanjem v hladilniku ovijte v papirnato brisačo.
  • Živila, ki oddajajo etilen, hranite posebej, saj vplivajo na (prehitro) zorenje drugih. Omenjena živila so: jabolka, banane, paradižniki, nektarine, breskve in marelice.

V rubriki Rok uporabe  poiščite še preostale zanimive nasvete in skupaj z znanimi obrazi skuhajte izvrstne jedi, ne da bi pri tem karkoli zavrgli. 

  • Vsako sadje in zelenjava ne potrebujejo hladilnika. Banane, brusnice, agrumi, nektarine, hruške, breskve, čebula, paradižnik in krompir lahko hranite na sobni temperaturi ali v shrambi.
  • Stebelna zelenjava, kot so brokoli, mlada čebula in šparglji, ostane sveža dlje časa, če jo hranite kot šopek rož. Malo jo obrežite, potem pa položite v kozarec z vodo.
  • Prezrelega sadja nikar ne zavrzite, ampak ga operite, olupite in narežite na koščke ter postavite v zamrzovalnik. Uporabite ga lahko pri pripravi smutijev, osvežilnih napitkov ali kolačev.
Uredništvo/Lidl Slovenija/fotomontaža

Je sir uporaben tudi po tem, ko izgleda, kot da ni več? 

Imeti jogurt in mleko na dosegu roke, na vratih hladilnika, je izjemno priročno, a tudi napačno. Če želite, da bodo tekoči mlečni izdelki v hladilniku zdržali dlje časa, jih premaknite v zadnji del, kjer je najnižja temperatura.

Vam je znana situacija s strjenim sirom na mestu, kjer ste ga nazadnje rezali? Preprečite jo lahko tako, da to mesto po rezanju malenkost namastite z maslom, da ostane sveže.

Profimedia

V sladkor položite svež kruh 

Suhi izdelki, kot so moka, riž, kosmiči in testenine, bodo zdržali dlje časa, če jih boste po odprtju hranili v neprodušnih posodah, namesto v originalni embalaži. Nadležno nabiranje žuželk v moki ali rižu preprečite z lovorovim listom.

Če se sladkor v posodi strdi, vanj za nekaj dni položite svež kruh, ki bo vpil vlago in ga vrnil v prvotno stanje.

Meso, ribe in jajca

Meso bo v hladilniku najdlje ostalo sveže na spodnji polici, če ga ne nameravate pojesti v dnevu ali dveh, ga zapakirajte v plastično folijo ali neprodušno vrečko in hranite v zamrzovalniku. 

Če nameravate ribo v kratkem pojesti, je ne zamrzujte, pač pa jo v hladilniku hranite neprodušno zapakirano in položeno v posodi z ledom. 

Jajca shranjujte v originalnem kartonu. Če se pred uporabo ne morete odločiti, ali je jajce še sveže, ga položite v kozarec z vodo. Sveže jajce se bo potopilo, staro pa bo plavalo na vodi.

Profimedia

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.