N. V. | 8. 4. 2024, 08:01

Recept: pripravite to sladico in v 10 minutah bo izginila z mize

Profimedia

Ta sladica je prevzela številne kulture in postala priljubljena v številnih delih sveta. Nič čudnega, zares je slastna.

Tulumba ali bamiyeh je globoko ocvrta sladica, ki jo najdemo v Egiptu, Turčiji, v Bosni in Hercegovini in še v marsikaterih drugih kuhinjah. Gre za ocvrto testo, namočeno v sirup, podobno kot jalebis ali churros. Razlika je zgolj v tem, da tulumbe prelijemo s sirupom, churrose pa povaljamo v mešanici sladkorja in cimeta. Kaj je boljše, je pa samo stvar okusa.

Sladica za pripravo res ne zahteva veliko truda. Poglejte:

Recept

Tulumba, churrosi, bamiyeh ... ne glede na to, kako sladico poimenujete – odlična je!

Tulumba, churrosi, bamiyeh ... ne glede na to, kako sladico poimenujete – odlična je!

Profimedia

Sestavine:

  • 500 mililitrov vode
  • žlica sladkorja
  • žlica olja
  • 500 gramov ostre moke
  • pet jajc
  • malo soli
  • olje

Za sirup:

  • 500 mililitrov vode
  • kilogram sladkorja
  • limona

Priprava:

Iz vode in sladkorja skuhajte sirup. Ko zavre, dodajte na tanke kolobarje narezano limono, zmanjšajte ogenj, pokrijte in kuhajte še od pet do šest minut. Odstranite z ognja, ohladite na sobni temperaturi in nato čez noč postavite v hladilnik, priporočajo na Haber.ba.

Naslednji dan se lotite priprave tulumbe. V ponev vlijte vodo, žlico sladkorja in olje ter kuhajte, dokler ne zavre. Vmešajte moko, nato odstavite z ognja in z mešalnikom mešajte še toliko časa, da dobite gladko in kompaktno zmes. Jajca z malo soli stepite z mešalnikom, nato pa jih postopoma dodajajte v testo in premešajte. Ko dobite gosto kremo, zmes prelijte v brizgalko, nato iz nje iztisnite kroglice in jih na vročem olju zlato rjavo ocvrite. Ocvrte tulumbe dajte v dobro ohlajen sirup, nato pa jih postavite v hladilnik. Pa dober tek!

Novo na Metroplay: Mojmir Šiftar o zakulisju MasterChefa, stereotipih in ženi Anji