E. Č. | 23. 4. 2024, 12:19

Umrl legendarni gostinec, ki je v Ljubljani z dobrotami z žara 'okužil' številne, odšel pa zaradi hude krivice

Profimedia

Čeprav je Slovenijo zaradi hude krivice zapustil že leta 1994, je vedno znova govoril, da bo po duši vedno Ljubljančan.

Iz Beograda prihaja žalostna vest o smrti kulinaričnega mojstra in guruja ustvarjanja na žaru, ki je svoj pečat pustil tudi v Sloveniji. Mile Ćulibrk je bil v Srbiji označen za kralja pleskavic, Nova.rs pa ob tem piše, da je "delal najboljše pleskavice v Beogradu". Oboževali so ga številni, ki so zgolj zaradi njega in njegovih dobrot z žara hodili v restavracije, v katerih je ustvarjal. Mile Ćulibrk je umrl v 77. letu starosti.

Mile Ćulibrk je v Ljubljano iz sosednje Hrvaške prišel leta 1971 z vlakom, dve desetletji pozneje pa Slovenijo zapustil kot ... izbrisan! Vmes je počel marsikaj. Med drugim je pomival posodo, igral nogomet in finančno pomagal košarkarski Olimpiji. V njegovih pleskavicah so lahko uživali tudi v kultni gostilni Čad v Rožni dolini, leta 1992 pa je po naključju izvedel, da se je znašel med skoraj 25.000 izbrisanimi prebivalci Slovenije. Ko je moral ob neki priložnosti pokazati osebno izkaznico, mu jo je uslužbenka s škarjami prerezala.

Youtube/Jutarnji program TV Happy

Po dveh letih kalvarije in življenja ob pomoči prijateljev, ki jim je pred tem tudi sam velikodušno pomagal (velja omeniti le Petra Vilfana in Vinka Jelovca), se je leta 1994 preselil v Beograd, kjer je ostal do smrti. "Po duši sem še vedno Ljubljančan," je večkrat poudaril, medtem ko je tudi v srbski prestolnici navduševal s svojimi pleskavicami. Restavracija Prava pljeskavica je bila zatočišče številnih lačnih občanov, tudi mladih, ki so oboževali njegove mesne dobrote. Njegove pleskavice so bile posebne tudi za to, ker jih je stregel brez razno raznih prilog - zgolj s čebulo in zeljem. 

Zaradi vsega naštetega ne presenečajo zapisi v srbskih medijih: umrl je beograjski kralj pleskavic.

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave