Na jedilniku konkretne cene, pod mizo kar vrečka kruha iz trgovine! Znan slovenski ponudnik burgerjev razjezil stranke

5. 11. 2025, 10:01 | La. P.
Bombetke, ki jih uporabljajo pri pripravi burgerjev. (foto: Bralka)
Bombetke, ki jih uporabljajo pri pripravi burgerjev.
Bralka

Znan slovenski ponudnik burgerjev pri peki uporablja kruh, ki ga za približno evro na kos dobite v vsaki trgovini. Gre za pametno poslovno strategijo ali zavajanje potrošnikov? 

Že kar nekaj let je minilo, odkar je Slovenijo zajela burgermanija. Od tedaj so vzniknili številni novi kulinarični trendi, od napolitanskih pic do tacosov. Po drugi strani letošnje leto za burgerljubce ni bilo najboljše: zaprla se je priljubljena veriga Lars & Sven, ki je med prvimi zajahala val navdušenja nad burgerji v Sloveniji: na vrhuncu priljubljenosti so imeli po Sloveniji odprtih kar šest lokacij z več kot 40 zaposlenimi. 

Vzroki za zaprtje se interpretirajo različno: lastniki Lars & Sven so za to okrivili nenehno višanje stroškov in odnos države do podjetnikov, med drugim tudi uvedbo obvezne božičnice, med ljudmi pa se je šušljalo, da kakovost burgerjev že dolgo ni bila, kar bi morala biti, cene pa so rasle. 

Ali to pomeni, da se burgermanija počasi končuje? Za zdaj na sceni še ostaja nekaj močnih igralcev, na primer priljubljen Hoodburger, ki velja za pionirja tovrstne prehrane pri nas, kavarna Tiskarna, Taprav Žibert, mariborski Jack & Joe, kamniški 7 Burger in še bi lahko naštevali ... med njimi je denimo tudi Smash Ljubljana, ki se je pojavil pred dvema letoma in že pritegnil kar precej pozornosti.

Razkrili številne varnostne pomanjkljivosti v Louvru, tudi bizarno geslo za videonadzor

Specializirali so se za tako imenovane "smash" burgerje (od tod tudi ime lokala), ameriško pogruntavščino, pri kateri se mleta govedina splošči z lopatko ali pa pretlači na žaru oziroma v ponvi. S stiskanjem mesa naj bi dosegli še posebno sočen okus. Takšne burgerje sicer pod podobnimi imeni restavracij pečejo tudi ponudniki v Kopru, Mariboru in še kje, a niso povezani z ljubljansko restavracijo. 

Vendar pa so do nas prišle govorice, da tudi pri Smashu s kakovostjo ni vse tako, kot bi moralo biti oziroma da so cene za to, kar ponujajo, občutno previsoke. Gre za klasično slovensko 'foušijo' ali pa je res kaj na tem?

Morda vas zanima tudi:

Po liniji najmanjšega odpora? 

Morda je že res, da bodo Slovenci pri vsaki novi zadevi našli nekaj, kar jim ni všeč, a je treba vedeti, da so glede na vsesplošno rast cen potrošniki vedno bolj zahtevni. Če bodo že šli ven in za burger odšteli okoli deset evrov, kar je danes neka povprečna cena, pričakujejo, da bo zadeva tudi kakovostna – predvsem pa v celoti domače izdelave.

Podobnega mnenja je naša bralka, ki se je na nas obrnila s fotografijami, posnetimi na enem nedavnih dogodkov Odprta kuhna, kjer je pod Smashovo stojnico opazila pakete z burger bombetkami proizvajalca Ölz, ki jih dobite v večini slovenskih trgovin: v Sparu paket denimo stane 4,68 evra za štiri bombetke, kar je 1,17 evra na kos. 

"Mogoče je to nepopularno mnenje, ampak meni se zdi nedopustno, da se burgerji, pri katerih je glavni del pravzaprav kupljen, tržijo kot nekaj posebnega in na Odprti kuhni in Pivo&Burger fest prodajajo po tako visokih cenah. Od kod potem dobijo preostale sestavine, je vse iz bližnjega Spara? Očitno se danes gostinci res vsega lotevajo po liniji najmanjšega odpora," je pripisala in omenila tudi dve konkurenčni lokaciji z burgerji v Ljubljani in Mariboru, ki izrecno navajata, da je njihov kruh domače izdelave, kar bi po njenih besedah morala biti norma. 

"Če je kruh kupljen, kdo lahko odgovarja, če je v njem kaj, kar kupcu ne ustreza? In kako lahko zaupamo kakovosti drugih sestavin, sploh mesa?" se še sprašuje.

Podobna mnenja najdemo tudi na forumu Reddit. "Enkrat sem jedel tam in prisežem, da sem nekajkrat v trgovini kupil iste burger bombete od Ölz, kot jih imajo oni," je zapisal nekdo. In pa: "Res ne razumem navdušenja okoli njih, ker tak burger si doma nardiš za tretjino cene v 15 minutah."

Osnovni Smash burger sicer stane 7 evrov, a so vse druge različice, denimo s slanino, piščancem, ocvrtim sirom in tako dalje, dražje: med 9 in 13,5 evra. Za najdražji burger na njihovem meniju pa je trenutno treba odšteti 15 evrov.

Na jedilniku konkretne cene, pod mizo kar vrečka kruha iz trgovine! Znan slovenski ponudnik burgerjev razjezil stranke
Bombetke, ki jih uporabljajo pri pripravi burgerjev.
Bralka

Bombetke "enega vodilnih pekov v svetu"

Kako odgovarjajo na očitke, smo vprašali kar ekipo Smash Ljubljana, kjer so se prijazno odzvali na naše poizvedbe in potrdili, da za pripravo Smash burgerjev že od samega začetka uporabljajo bombetke znamke Ölz: v obeh lokalih (imajo še izpostavo v Portorožu, ki deluje v poletnih mesecih), stojnicah in na prireditvah, kjer prodajajo Smash burgerje.

"Tega nismo nikoli skrivali in nikoli nismo oglaševali, da za burgerje uporabljamo bombetke, ki jih pečemo sami. Ölz je eden vodilnih pekov v svetu, ki stoji za svojo kakovostjo in primerjalno ni med cenejšimi, predvsem pa so – to si upamo zatrditi po izčrpnem testiranju različnih bombetk za naše burgerje – za ta stil burgerja bombetke, ki jih uporabljamo, najboljše," pojasnjujejo.

Dejali so še, da je predpostavka, da je uporaba kupljenega kruha slabša, popolnoma zgrešena, saj tudi pri večjih verigah, predvsem ameriških SMASH burgerjih, praviloma uporabljajo kruh, ki ga ne pečejo sami (zelo priljubljene so recimo bombetke Martin's rolls). 

"Kar pa se tiče cene, je 7 evrov za burger s 120 g mesa, 2 siroma in omakami taka, kot jo narekujejo stroški surovin, dela, obratovanja lokala oz. prodajnega mesta, plačila davkov, prispevkov državi, plačilo Odprti kuhni za prodajno mesto ... Ob hitrem pregledu ponudbe burgerjev v centru Ljubljane je naš burger med primerljivimi produkti med najcenejšimi, povpraševanje po Smash burgerjih in odziv zadovoljnih strank pa kaže, da je cena primerna, saj se rade vračajo na Smash burgerje in jih tudi priporočajo prijateljem in znancem," zaključujejo. 

Smash Ljubljana ima na Googlu sicer trenutno oceno 4,1, kar je med nižjimi ocenami za ponudnike burgerjev, številni pa okus bombetk in tudi burgerjev nasploh primerjajo z bombetkami v McDonald'su.

Morda tudi oni posegajo po Ölz bombetkah? A to bi še nekako razumeli, saj McDonald's, kljub temu da je bil v zadnjih letih ravno tako kot ostali prisiljen nekoliko dvigniti cene, še vedno ostaja v kategoriji dostopne hitre hrane, pri kateri neke hude kakovosti pač ne pričakujemo. 

Na jedilniku konkretne cene, pod mizo kar vrečka kruha iz trgovine! Znan slovenski ponudnik burgerjev razjezil stranke
Fotografija je simbolična.
Bobo

Pametna strategija ali ...? 

Kdo ima torej prav kritični potrošniki ali gostinci? Gre pri Smashu za pametno poslovno strategijo ali zavajanje potrošnikov? To bi bila morda malo preostra ocena, saj lahko na prostem trgu vsakdo prodaja, kar želi. 

Tip burgerja "smash" naj bi se po nekaterih virih pojavil v času ameriške gospodarske krize v tridesetih letih prejšnjega stoletja, ko so meso sploščili zato, da bi dobili več porcij.

Tudi sestavine so bile poceni. Po začetku novega tisočletja pa so tovrstne burgerje začele proizvajati ameriške verige hitre hrane, kot sta Shake Shack in SmashBurger, kar jim je prineslo novo priljubljenost, ki se je bliskovito razširila po svetu in tem burgerjem dvignila cene ne glede na vsebino. 

Lahko bi se torej izgovarjali na to, da gre v osnovi za takšen tip burgerja, nekakšno premium hitro hrano. A v ZDA je za tovrstno prehrano precej več odjemalcev – ali bo to pri Slovencih, znanih po tem, da radi marsikaj naredijo doma, pilo vodo na dolgi rok, bo pokazal čas. 

Turistu med obiskom pri nas v oči padlo nekaj izjemnega: "Slovenci niso ravno ljubitelji ..."