Tako so zelje pripravljale naše babice, recept za to jed je malce pozabljen, a še kako okusen: z njim ne boste zgrešili

17. 11. 2025, 12:51 | Uredništvo
Babica kuha (foto: Profimedia)
Babica kuha
Profimedia

Nekateri se zelja preprosto ne morejo nasititi. K sreči obstaja veliko receptov, tudi takšnih, po katerih so to priljubljeno zelenjavo pripravljale naše babice.

Jesen in zima veljata za sezoni, ko je zelje pogosto na mizi - lahko je sveže, kislo, sladko ... Pač po okusu. Receptov za pripravo te okusne zelenjave je veliko, tako da se ni treba omejiti samo na solate in dušene različice zelja. Predstavljamo vam nekoč zelo priljubljen recept za jed, imenovano češko zelje, verjetno zato, ker je način priprave v skladu s tamkajšnjo kuhinjo, kjer ne manjka kisle smetane in začimb, kot je kumina.

Češko zelje najdete v starih kuharicah, na primer v tisti, ki je bila na območju nekdanje Jugoslavije znana kot Patin kuvar, in ki so jo gospodinje oboževale. Tukaj je stari recept za jed, ki vedno uspe (kar pa so dobro vedele že naše babice). 

Češko zelje

Sestavine

  • 1 kg belega zelja
  • 200 g kisle smetane
  • 200 ml vode
  • 1 žlica masti
  • 1 žlica moke
  • 1 žlica kisa
  • 1 čebula
  • mleta rdeča paprika
  • kumina
  • sol

Priprava

Očistite zelje zunanjih listov, operite ga in na tanko narežite kot za solato. Skuhajte ga v slani vodi, dokler ne postane mehko, nato ga dobro odcedite. V drugem loncu segrejte svinjsko mast ali drugo maščobo, dodajte moko in jo na hitro popražite ob stalnem mešanju. Primešajte drobno sesekljano čebulo in mleto papriko ter dušite, dokler čebula ne postekleni.

Koncert prekinjen: varnostniki zmedeni, slovenska pevka razumela resnost situacije

Preberite še:

Dodajte odcejeno zelje, prilijte toliko vode, da ga komaj pokrije, in dobro premešajte z zabelo. Pustite, da se zelje nekaj minut nežno kuha. Primešajte kislo smetano, po potrebi dodajte še malo vode, da bo jed sočna, vendar ne redka. Na koncu dodajte kis, kumino in po potrebi še sol. Kuhajte še kratek čas, da se okusi prepojijo, nato postrezite. K tej jedi se priležejo različne vrste mesa, odlično pa se ujema s svinjsko pečenko. Dober tek.

Kulinarični raj na dosegu roke — ta del Hrvaške bi moral biti prihodnje leto na vrhu vašega seznama!