M. P. | 15. 5. 2024, 16:18

Na kulinaričnem druženju: zakaj bi jedli tuje, če lahko domače?

M.P.

Pomembno je izobraziti ljudi, da bi prepoznali razliko med slovenskimi in tujimi sestavinami, so poudarili dva naša vrhunska kuharja in kuharica.

Teden Restavracij (TR), ki ima v slovenskem prostoru pomembno vlogo pri napredku slovenske gastronomije, je v ljubljanski restavraciji Pen Klub organiziral kulinarično druženje, namenjeno raziskovanju ključnih vidikov trajnostne gastronomije in promociji lokalnih sestavin.

V partnerstvu z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MGKP) ter slovenskimi rejci in predelovalci mesa v projektu "izbrana kakovost - Slovenija" TR aktivno prispeva k dvigu standardov kakovosti v slovenski gastronomiji ter spodbuja uporabo lokalnih in trajnostnih sestavin.

M.P.

Pomen označbe "izbrana kakovost – Slovenija"

Na dogodku so se zbrali strokovnjaki slovenske kulinarične skupnosti, med njimi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić, generalna direktorica Direktorata za hrano in ribištvo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ana Le Marechal Kolar ter kulinarični kritik in selektor Tedna restavracij Uroš Mencinger. Na dogodku so sodelovali tudi priznani chefi, med njimi Mojmir Šiftar iz restavracije Pen Klub, Igor Jagodic iz restavracije Strelec in Martina Breznik iz restavracije Hiša Raduha.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić.

M.P.

V ospredju razprave so bile ključne teme trajnostne gastronomije, pri čemer so udeleženci poudarili pomen kakovosti, sledljivosti ter uporabe lokalnih in sezonskih sestavin v sodobni kulinariki. Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je v svojem nagovoru izpostavila pomembno vlogo vključevanja živil z označbo "izbrana kakovost – Slovenija" v slovensko gostinsko ponudbo in dejala: "Uporaba živil s to označbo pomembno prispeva k dvigu standardov kakovosti v slovenski gastronomiji ter spodbuja porabo lokalnih in trajnostnih sestavin hkrati pa krepi zaupanje potrošnikov v naše kmetijske pridelke."

Prav tako je izpostavila, da v sodelovanju s TR ozaveščajo tako goste kot tudi gostince o pomembnosti vrednot, ki jih ta znak predstavlja: lokalno pridelano in predelano, sledljivo, certificirano in predvsem višjo kakovost proizvodov.

Martina Breznik iz restavracije Hiša Raduha.

Martina Breznik iz restavracije Hiša Raduha.

M.P.

Tesno sodelovanje z domačimi rejci

Priznani slovenski chefi in chefinja, Mojmir Šiftar, Igor Jagodic in Martina Breznik, so se strinjali, da ima uporaba kvalitetnega, lokalnega mesa in drugih lokalnih sestavin bistven vpliv na okusnost jedi v gastronomiji.

"Kakovost sestavin je ključnega pomena za ustvarjanje izjemnih, okusnih doživetij. Zato je tesno sodelovanje s slovenskimi rejci in predelovalci mesa ter spodbujanje lokalne pridelave nepogrešljivo," je izpostavil Mojmir Šiftar.

Generalna direktorica Direktorata za hrano in ribištvo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ana Le Marechal Kolar in kulinarični strokovnjak Uroš Mencinger pa sta poudarila pomen sistemskih pristopov k reševanju izzivov v gastronomiji in predstavila vlogo TR ter sheme "izbrana kakovost – Slovenija" pri dvigovanju standardov kakovosti v slovenski gastronomiji ter spodbujanje poseganja po lokalnih in trajnostnih sestavinah.

M.P.

Sledljivost mesnih izdelkov

Sistemski pristop k reševanju izzivov v verigi oskrbe z mesom je ključen za zagotavljanje kakovostnih in trajnostnih rešitev v naši gastronomiji. Slovenski pridelovalci in predelovalci mesa, ki zagotavljajo meso z označbo "izbrana kakovost – Slovenija" so izpostavljeni dodatnemu nadzoru in zagotavljajo 100 odstotno sledljivost," je pojasnila Ana Le Marechal Kolar.

"Zavedamo se naraščajočega pomena zaupanja potrošnikov v izvor hrane, hkrati pa se kot organizatorji najbolj množične kulinarične akcije pri nas, ki je že zdavnaj prerasla v pravo dobrojedsko gibanje, zavedamo, da Teden restavracij ni le dvakrat letno - vrednote, ki so pomembne v času Tedna restavracij, so enako ali še bolj pomembne vse leto. Kar se naučiš in spoznaš na TR, spoštuješ in uresničuješ vedno, in to velja tako za gostince kot njihove goste," pa je zaključil Uroš Mencinger.

Kulinarična zabava Tedna restavracij v Celju

Zanimiva razprava se je zaključila z najavo kulinaričnega dogodka "TR na ulici", ki se bo 1. junija odvijal na Glavnem trgu v Celju 1. junija 2024. Glavni trg se bo spremenil v največjo vrhunsko restavracijo v Sloveniji, kjer bodo obiskovalci lahko v živo spoznali izbrane TR chefe in chefinje ter njihove kulinarične mojstrovine pripravljene iz sestavin "izbrana kakovost – Slovenija".

Dogodek organizira TR v partnerstvu s slovenskimi pridelovalci in predelovalci mesa in mleka ter MKGP v soorganizaciji z Mestno občino Celje in zavodom Celeia. Več o dogodku lahko izveste na  spletni povezavi.