Med obiskom Slovenije tujce pogosto očara tudi naša domača hrana. Med jedmi na žlico se ena vedno znova znajde na vrhu lestvic priljubljenosti.
Ko se temperature spustijo in ima zrak že vonj po prihajajoči zimi, Slovenci vemo, kaj najbolje pogreje – dobra jed na žlico. Kot kaže, to vedo tudi turisti. V nedavni anketi, ki je potekala na turističnem forumu Slovenia Travel Forum, so obiskovalci iz vsega sveta izbirali najboljšo slovensko jed za hladnejše dni. In zmagovalka?
Več kot le juha
Prvo mesto je pripadlo - joti!
Jota izvira iz zahodnega dela Slovenije, natančneje iz Primorske, od koder se je razširila po vsej državi. To domačo klasiko skoraj vsaka slovenska regija pripravi po svoje. V njeni osnovi pa se skrivajo kislo zelje ali repa, fižol, krompir in kakšen kos domače klobase ali prekajenega mesa.

Čeprav gre za preprosto kmečko jed, turisti v njej prepoznajo tisto, kar pogosto iščejo v potovanju po Sloveniji – avtentičnost in okus domačnosti. V njej, kot pravijo, začutijo iskreno toplino slovenskih kuhinj. Zato je prav jota za njih postala kraljica med slovenskimi jedmi na žlico.
Kaj so uvrstili med favorite?
Med odgovori so se pogosto znašle tudi druge slovenske domače dobrote in priljubljene jedi na žlico, ki pozimi pogrejejo telo in dušo. Od segedina, ričeta in pasulja do sladkih slivovih cmokov, slednje so številni opisali kot "topel objem na krožniku".
Čeprav ima vsaka od teh jedi svoje zveste privržence, pa je prav jota s svojo preprosto, a bogato kombinacijo okusov prepričljivo osvojila srca in želodce večine sodelujočih.
Novo na Metroplay: Investitorka v Pradi: Kako v nekaj letih od 0 do 15 milijonov evrov? I Petra Parovel