V bivši Jugoslaviji so to okusno pecivo pripravljali skoraj vsi, številni ga poznajo iz otroštva, zdaj pa je malce pozabljeno: recept, ki ga je vredno preizkusiti

14. 12. 2025, 07:00 | Uredništvo
V bivši Jugoslaviji so to okusno pecivo pripravljali skoraj vsi, številni ga poznajo iz otroštva, zdaj pa je malce pozabljeno: recept, ki ga je vredno preizkusiti (foto: Profimedia)
Profimedia

Gre za starinski kolač, ki združuje čokolado, oreščke in aromo ruma - to je okusna sladica, ki je obeležila številna otroštva.

Zagotovo se ga še spomnite - imenuje se "srnin hrbet. Čeprav se ime morda sliši nekoliko nenavadno, gre za zelo okusno sladico, ki takoj popelje v otroštvo. Priprava je zelo enostavna in ne zahteva zapletenih postopkov. Od sestavin potrebujemo štiri jajca, 140 gramov margarine, 140 gramov sladkorja v prahu, 70 gramov moke, 1/2 vrečke pecilnega praška, 3 žlice kakava v prahu in 100 gramov mletih orehov. Po želji lahko dodamo tudi rum.

Preberite še:

Za premaz potrebujemo poljubno marmelado, 100 gramov jedilne čokolade in 100 mililitrov sladke smetane. Priprava se začne tako, da jajca stepemo s sladkorjem v prahu in jih pustimo, da se skuhajo. Nato dodamo čokolado in mešamo, dokler se vse ne stopi, nato pustimo, da se ohladi. Margarino posebej penasto umešamo in jo primešamo prej pripravljeni zmesi. Nato dodamo moko, pecilni prašek, kakav, mlete orehe in rum, dobro premešamo in vlijemo v naoljen pekač.

Tri živila, ki bi jih morali jesti pozimi

Kolač pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, dokler zobotrebec, vstavljen v sredino, ne ostane čist. Po peki ga pustimo, da se malo ohladi, nato ga vzamemo iz posode. Premaz pripravimo tako, da sladko smetano segrejemo (ne zavremo), dodamo čokolado in mešamo, dokler se ne poveže in zgosti. Kolač premažemo s to zmesjo in ga damo v hladilnik, da se strdi, piše portal Krstarica. Najbolje ga je postrečki v "družbi" stepene sladke smetane ali kepice sladoleda. Dober tek!

Tako bo kuhano vino res popolno: recept za eleganten in aromatičen napitek, ki bo navdušil brbončice