Gre za starinski kolač, ki združuje čokolado, oreščke in aromo ruma - to je okusna sladica, ki je obeležila številna otroštva.
Zagotovo se ga še spomnite - imenuje se "srnin hrbet. Čeprav se ime morda sliši nekoliko nenavadno, gre za zelo okusno sladico, ki takoj popelje v otroštvo. Priprava je zelo enostavna in ne zahteva zapletenih postopkov. Od sestavin potrebujemo štiri jajca, 140 gramov margarine, 140 gramov sladkorja v prahu, 70 gramov moke, 1/2 vrečke pecilnega praška, 3 žlice kakava v prahu in 100 gramov mletih orehov. Po želji lahko dodamo tudi rum.
Preberite še:
- Torta brez peke – pripravite jo dobesedno v 5 minutah: poslastica je kot nalašč za tople dni (VIDEO)
- Odlična sladica, s katero so se sladkali v Jugoslaviji (recept)
- Štirje odlični recepti za preproste sladice brez peke
Za premaz potrebujemo poljubno marmelado, 100 gramov jedilne čokolade in 100 mililitrov sladke smetane. Priprava se začne tako, da jajca stepemo s sladkorjem v prahu in jih pustimo, da se skuhajo. Nato dodamo čokolado in mešamo, dokler se vse ne stopi, nato pustimo, da se ohladi. Margarino posebej penasto umešamo in jo primešamo prej pripravljeni zmesi. Nato dodamo moko, pecilni prašek, kakav, mlete orehe in rum, dobro premešamo in vlijemo v naoljen pekač.
Kolač pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, dokler zobotrebec, vstavljen v sredino, ne ostane čist. Po peki ga pustimo, da se malo ohladi, nato ga vzamemo iz posode. Premaz pripravimo tako, da sladko smetano segrejemo (ne zavremo), dodamo čokolado in mešamo, dokler se ne poveže in zgosti. Kolač premažemo s to zmesjo in ga damo v hladilnik, da se strdi, piše portal Krstarica. Najbolje ga je postrečki v "družbi" stepene sladke smetane ali kepice sladoleda. Dober tek!