A. B. | 7. 8. 2022, 08:15 | Vir: STA

Veste, katera hrana vas bo v tej vročini še posebej ohladila? S tem ne mislimo sladoleda

Profimedia

Poleti jemo manj in obilnejše obroke. Vemo, katera prehrana vas bo zagotovo nasitila in tudi olajšala to poletno vročino ... 

V vročih poletnih dneh strokovnjaki svetujejo, da je hrano priporočljivo uživati večkrat na dan v manjših in lažjih obrokih. Hrana mora biti lahka in osvežujoča.

Skrbeti pa je treba predvsem, da smo ustrezno hidrirani in skrbimo za elektrolitsko ravnotežje, to pa je obenem tudi podlaga za dobro počutje.

V pogovoru za STA je osebna trenerka in svetovalka za prehrano Anita Pelicon pojasnila, kakšno hrano je v času poletja smiselno uživati in povedala, na kaj moramo biti še posebej pozorni. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anita Pelicon (@anitapelicon)

Katero hrano priporoča? 

"V poletnem času je dobro uživati hrano, ki jo dobimo v naravi in jo je v izobilju. Poleti je narava zelo radodarna, kar pomeni, da imamo na voljo v izobilju sadja in zelenjave," je pojasnila Pelicon. Poudarila je, da je treba v času, ko je toplo, kar še posebej velja za letošnje leto, uživati lahko hrano.

Med lahko hrano poleg veliko zelenjave uvršča tudi ribe in belo meso, mlečne izdelke, stročnice, zelenjavne juhe in solate.

Med hrano, ki še posebej "hladi" telo, je uvrstila jogurt. Dobro pa se je izogibati predvsem začimbam, ki imajo termogeničen učinek, torej da grejejo telo.

Profimedia

"Poper, kajenski poper in čili so začimbe, ki grejejo telo in so odlične v zimskem času. Te začimbe pripomorejo k temu, da se telo bolj poti, zato je bolje poseči po zeliščih in dišavnicah, ki jih imamo na domačem vrtu, kot so bazilika, origano in druge. Narava nam sama pove, kaj je dobro da uživamo," je dodala.

Profimedia

Poziva, da se izogibamo ... 

Med hrano, ki jo prehranski strokovnjaki odsvetujejo v poletnem času, je predvsem mastna in ocvrta hrana, ki lahko močno oteži prebavo še posebej ljudem, ki niso navajeni na maščobe. 

Profimedia

Bolje je jesti več manjših obrokov, štiri do petkrat na dan. S tem tudi pospešimo metabolizem. "V nasprotnem primeru lahko telo začne kopičiti maščobe, saj se drugače boji, da hrane ne bo dobilo. Zato je dobro uživati več obrokov na dan preko celega leta, in ne samo poleti," je pojasnila.

Pomembno je uživanje tudi dovolj beljakovin, ki so dobre zato, da nahranijo naše mišice, prav tako pa so pomembne za imunski sistem.

Ne pozabite na hidracijo 

"V poletnem času se precej povečajo potrebe po vodi, zato nikakor ne smemo pozabiti piti. Nekakšna formula za izračun tekočine, ki jo potrebuje telo, je liter vode, nesladkanih čajev ali nesladkane limonade na 25 kilogramov telesne teže. Poleti pa je tej količini v zelo vročih dneh treba dodati še kakšnih pol litra več tekočin, ker se potimo," je še povedala.

Profimedia

Peliconova je ob koncu opozorila še, da je treba biti pozoren tudi na shranjevanje hrane. Meso, mlečni izdelki in pripravljene jedi se zelo hitro pokvarijo pri visokih temperaturah, zato jih je treba shranjevati v hladilniku in še to za kakšen dan ali dva. Prav tako je potrebna velika previdnost pri shranjevanju stročnic.