Vsi delamo napako, ko kuhamo turško kavo, spremeniti je treba samo eno stvar, da bo njen okus prava popolnost

16. 5. 2025, 06:00 | Uredništvo
Turška kava (foto: Profimedia)
Turška kava
Profimedia

Brez tega aromatičnega napitka si je težko predstavljati jutra - za številne je pitje kave pravi obred.

Doma pripravljena turška kava je  napitek, ki si jo najraje pripravimo doma. Običajno jo pijemo zjutraj in velja za merilo kuharskih sposobnosti tistega, ki jo pripravlja. Treba je poznati pravo razmerje med kavo, vodo in po potrebu tudi sladkorjem. Seveda kuhanje kave ni nobena znanost, a dobro je, da se naučimo pripraviti takšno, ki bo zadovoljlila naše brbončice.

Pravo turško kavo običajno skuhamo na klasičen način, postopek pa je sledeč:

  1. Vodo vlijemo v džezvo, po potrebi dodamo sladkor, in jo segrevamo do vretja.

  2. Nato jo odstavimo z ognja in odlijemo manjšo količino vode (da se v džezvi ustvari prostor in da tekočina ne prekipi).

  3. Dodamo mleto kavo – na eno skodelico vode gre ena večja žlička kave.

  4. Džezvo vrnemo na štedilnik in počakamo, da mešanica zavre.

  5. Nato dolijemo preostanek vode.

Druga možnost priprave

Druga različica priprave je ta, da vode ne odlivamo, še posebej, če je džezva večja in ni nevarnosti, da bi tekočina prekipela. V tem primeru dodamo kavo takoj in pustimo, da zavre.

Eksperiment z Reddita: večkratno vretje

Na Redditu je video tradicionalne priprave turške kave sprožil val odzivov, saj se je v njem izpostavilo, da je ključni trik pustiti, da kava večkrat zavre. Poskusite tudi vi – pustite, da vaša kava večkrat zavre, nato pa sporočite, kakšen je okus in ali je razlika v aromi in okusu v primerjavi s klasičnim načinom priprave.

Turkish Coffee
byu/SinjiOnO inblackmagicfuckery

Seveda pa je mogoče pripraviti različne vrste turške kave z okusnimi dodatki, ki kar poživijo telo in duha. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj preverjenih receptov.

Turška kava s kardamomom: kardamom je priljubljen dodatek v arabskem svetu, kjer velja za simbol gostoljubja. Ima rahlo sladek, citrusno-zeliščni okus in spodbuja prebavo. Postopek priprave:

  • Na klasičen način pripravite vodo v džezvi.
  • Tik pred dodajanjem mlete kave dodajte ¼ žličke mletega kardamoma (na eno skodelico)
  • Dodajte mleto kavo in kuhaje kot običajno – po želji naj večkrat zavre.
  • Počakajte, da se usedlina poleže, in postrezite.

Turška kava s cimetom: cimet doda toplino in rahlo sladkobo ter blagodejno vpliva na krvni sladkor. Postopek priprave:

  • V vodo dodajte ščepec mletega cimeta (lahko tudi cimetovo palčko, ki jo odstranite pred serviranjem).
  • Nadaljujte z običajnim postopkom: dodajte kavo, po želji sladkor, zavrite, pustite, da se dvigne in odmaknite.
  • Ta kava je odlična izbira za hladnejše dni.
Denar bo padal z neba: znaki, ki bodo v začetku poletja obogateli

Trurška kava s kokosovim sladkorjem: kokosov sladkor ima nižji glikemični indeks kot beli sladkor in nežno karamelni okus. Postopek priprave:

  • Namesto belega sladkorja dodajte 1 ali2 žlički kokosovega sladkorja v vodo (po okusu).
  • Nato pripravite kavo po standardnem receptu.
  • Kava bo imela rahlo karameliziran okus, to pa je odlična izbira za sladokusce.

Turška kava z vaniljo ali muškatnim oreščkom: ščepec vanilje v prahu ali muškatnega oreščka doda okusu toplino in razkošje. Priporočljivo je, da ju dodamo skupaj z mleto kavo, a v zelo majhnih količinah, saj sta intenzivna.

Ljudje so navdušeni, trik res deluje: skrivna sestavina iz restavracij, zaradi katere je meso vedno mehko in sočno