Špela Šimenc | 27. 2. 2023, 20:00
Življenjska zgodba simpatične Štajerke: kako je po težkih letih naposled uresničila svoje sanje
Jerneja Trofenik Dimnik je z družino v času epidemije ostala povsem brez dohodkov. Vztrajna in trmasta, kot je, se je odločila, da bo dostavljala tortice od vrat do vrat. Vsi so se ji smejali ...
ʺJerneja Trofenik Dimnik je ena hiperaktivna, odpičena, malo zmešana 'cukerpekarca', ki nima nikoli časa za nič, razen za peko tort.ʺ Tako sem nam predstavi simpatična Štajerka, ki je pred nekaj meseci Mariborčane razveselila z odprtjem prav posebnega butika, ki sliši na ime Cukershop. Ime je podaljšek imena Cukerpekarca, ki si ga je nadela naša sogovornica in po katerem jo poznajo vsi. Cukershop, ta mala butična prodajalnica, je uresničitev njenih sanj, a pot do tja je bila vse prej kot lahka.
View this post on Instagram
Vse se je začelo leta 2016. Jerneja Trofenik Dimnik je do tistega leta delala v turizmu in organizirala izlete, potovanja, avtobusne prevoze. A zares zaživela je v popoldanskih urah, ko se je začela sukati po svoji kuhinji, mešati, vlivati, dekorirati. Skoraj vsak dan je zadišalo po tortah, ki so postale že dobro znane med ljudmi.
Žongliranje med redno dopoldansko službo in popoldansko dejavnostjo je ob treh otrokih postalo prenaporno, treba se je bilo odločiti.
V katero smer? ʺV sladko,ʺ je rekla naša sogovornica, pustila za seboj turizem in se odločila za nov začetek. Odločitvi je pozitivno energijo hitro odvzela birokracija in jo skoraj ustavila. A Jerneja, s katero sva se tikali in zato zgodbo tudi predstavljamo na bolj sproščen način, je taka, da ne odneha zlahka. Ko se nekaj odloči, vztraja in poskuša tako dolgo, da ji uspe. In ker v Sloveniji ni mogla odpreti svoje slaščičarne zato, ker ni imela prave izobrazbe (po izobrazbi je ekonomistka), je odšla čez mejo, v Avstrijo. ʺTam je veliko lažje imeti gostinsko dejavnost in lahko sem skoraj z danes na jutri odprla svoj lokal. Imela sem zaposlene, vse skupaj sem vodila in zraven pekla torte. Tako se je rodila Cukerpekarca,ʺ zadnjih šest let življenja opiše sogovornica.
Razpeta med Slovenijo in Avstrijo
A to je bilo zelo naporno obdobje. Cele dneve je preživela v Avstriji, zvečer pa se vračala na drugo stran meje, v Slovenijo k družini. Restavracija je bilo izjemno uspešna, prav tako je prihajalo vedno več naročil za torte, vse skupaj je postalo preveč zahtevno, hkrati pa je Jerneja še vedno sanjala o svoji trgovinici tort. Spet je bila pred odločitvijo, kam naprej. Odločila se je, da bo šla za svojimi sanjami, da se vrne v Slovenijo. A ker življenje rado ubira svoje poti, ni šlo vse po načrtih.
Na pot ji je prišel Masterchef Slovenija, v katerega 6. sezoni se je sogovornica odločila tekmovati, saj je to videla tudi kot priložnost, ki ji bo pomagala do tako želenega 'cake shopa'.
Ko se je vrnila iz šova, pa je prišla epidemija in zaprtje javnega življenja. Kar bi in kar je marsikoga povsem ustavilo, Jerneje Trofenik Dimnik ni. ʺSprva sem bila kar malo v depresiji, nisem vedela, kaj bom delala, kako bomo preživeli z družino. Takrat so v Sloveniji dovolili dostavo hrane med občinami in odločila sem se, da poskusim dostavljati tortice od vrat do vrat. Napekla sem tortice, objavila ponudbo na Facebooku in naročila so začela deževati,ʺ razlaga sogovornica, ki je bila ena izmed prvih, ki je zagrabila to priložnost.
Sprva so prijatelji in znanci dvomili o njeni odločitvi, ji prigovarjali, da to ne bo šlo in se ji smejali, a počasi ji je sledilo vedno več ljudi. Prvih naročil v tistih turbolentnih časih se je neizmerno veselila, bili so obet lepših časov. ʺSčasoma smo med epidemijo delali izjemen promet, boljši kot zdaj,ʺ pravi sogovornica.
ʺRobi, jutri odpirava cake shopʺ
Danes kakšno tortico po naročilu in željah še dostavi, a potrebe po tem ni več, kajti avgusta 2022 so se ji uresničile sanje, odprla je svojo 'sladko trgovinico', in to povsem po spletu okoliščin. Tako zdaj stranke torte po naročilu, ki še vedno ostajajo njen primarni vir dohodka, prevzemajo v trgovinici, ki ponuja še marsikaj drugega. ʺVedno sem razmišljala o tem, da bi imela trgovino v Ljutomeru ali Murski Soboti, iskala lokacije in možnosti. Po koroni pa so se slaščičarne začele odpirati kot gobe po dežju in malo sem že dvomila, da je sploh smiselno vse skupaj. Potem pa nekega dne sedim na kavču, brskam po telefonu in Facebook mi vrže ven lokacijo v Mariboru, ki je na voljo za najem, in to po zelo zmerni ceni. Moj mož Robi je ravno zlagal drva, jaz pa sem šla na balkon in zavpila: 'Robi, jutri odpirava cake shop'. Je rekel, da sem nora,ʺ v smehu razlaga Jerneja.
Naj se sliši še tako neverjetno, naslednji dan je šla na sestanek in čez en teden so si segli v roke. Sledil je en mesec prenavljanja in urejanja, skoraj vsega dela se je lotila kar sama in si ustvarila kotiček povsem po svoji meri.
Smetanaste torte niso njen stil
Cukershop je družinska trgovina, ki ponuja sladke dobrote, poleg tega pa tudi specialne sestavine in dodatke za peko, ki jih vsebujejo Jernejini recepti in so plod lokalnih pridelovalcev. Jerneja namreč z veseljem na blogih deli svoje skrivnosti in želi v ta čudoviti svet peke in ustvarjanja spodbuditi čim več ljudi. Da bi občutili takšno veselje in umirjenost, kot jo ob peki čuti sama. Delavnico ima v domači hiši v Sv. Juriju ob Ščavnici, nad delom v mariborski trgovinici bdi njen zdaj že odrasli sin, da se sama lahko posveča tistemu, kjer neizmerno uživa. Kateri del ustvarjanja slaščic pa ji je najljubši?
Najbolj jo od nekdaj pomirja dekoriranje in ustvarjanje figuric. Zaživi pa, ko kreira nove recepture. Če ji kapne zanimiva ideja, je sposobna vstati sredi noči in jo preizkusiti.
Smetanaste torte niso njen stil, vedno išče zanimive kombinacije okusov. Je velika gurmanka, a verjeli ali ne, sladko ji zadiši le redkokdaj, premamijo jo edinole kokosove sladkarije. Zato pa njeni izdelki toliko bolj razveseljujejo vse okoli nje.
Med najbolj priljubljenimi slaščicami izpostavi krofke z različnimi polnimi in kremami, mousse tortice in Gogi šnito, za katero stoji prav (p)osebna zgodba: ʺGogi šnita je kremna rezina z bučnimi semeni in bučnim oljem, malinami in črno vaniljo. Ko sem prvič naredila kremšnito z bučnim oljem, so se vsi smejali. Moj naboljši prijatelj Goran pa jo je poskusil in od tedaj je ne more pozabiti, sanja o njej. Od tod je dobila ta slaščica, ki je postala naš prepoznavni znak, tudi ime.ʺ Tako v smehu razlaga simpatična sogovornica in pove, da se trudi to zgodbo o uspehu zdaj ponoviti s prav posebnimi 'cookieji'. Takimi s karamelo, kokosovim nugatom, borovnicami in še bi lahko naštevali.
View this post on Instagram
Rdeča nit prav vseh 'cukrov', kot svojim slaščicam pravi Jerneja, so sveže sestavine: ʺOkusi cukrov se menjajo na sezono, saj želim, da so sestavine čim bolj lokalne. Niti ena naša slaščica ne vsebuje aditivov ali praškov, prav vse je sveže pripravljeno.ʺ Da to lahko deluje, se njen dan začne zelo zgodaj, že pred peto zjutraj. Takrat v delavnici konča sladice za tisti dan in jih odpelje v Maribor. Trenutno se končuje obdobje zatišja in prihaja bolj živahen čas, tudi porok, za letos imajo poročno sezono že povsem zasedeno, edino en jesenski termin je (bil) še na voljo ob našem pogovoru.
Za vas smo na našem Facebooku pripravili NAGRADNO VPRAŠANJE. Pogoji nagradne igre so znani, odgovor pa najdete v tem članku, ki ga pravkar prebirate.
So sanje še sanje ali postajajo preveč utrujajoče? Jerneja Trofenik Dimnik pravi, da je Cukershop izpolnitev njenih sanj, za to pa se ima v prvi vrsti zahvaliti podpori družini, predvsem moža. Čeprav je velikokrat naporno, tega, kar ima danes in ji je uspelo v zadnjih sedmih letih ustvariti, ne bi zamenjala za nič na svetu.
Novo na Metroplay: Jan Plestenjak iskreno o enem najbolj čustvenih trenutkov njegove glasbene kariere