Marijana Podhraški | 7. 12. 2023, 20:00

Počitnice na Malti: kjer zaradi trojanskih krofov v hotelu dobiš sobo z najboljšim razgledom

M.P./Bobo/fotomontaža

Slovenci lahko iz bližnjega Trsta na sredozemski otoček in nazaj letimo že za manj kot 50 evrov.

Republika Malta leži dobrih 90 kilometrov južno od italijanske Sicilije in je z nekaj več kot pol milijona prebivalcev najmanjša članica Evropske unije. Državo tvori skupinica 20 otokov, od katerih pa sta naseljena le dva - Malta in Gozo. Med njima je še manjši otoček Comino, ki je obljuden le v času največje turistične sezone, medtem ko so ostali otočki zanemarljive velikosti in neprimerni za bivanje.

Slovenci se ji ne moremo upreti

Gotovo k priljubljenosti Malte med Slovenci pripomorejo nizke cene Ryanairovih poletov iz Trsta in Zagreba. Zunaj sezone (od konca septembra do konca aprila) za letalsko vozovnico ne boste odšteli več kot za malo boljše kosilo za dva v centru Ljubljane. Poleg tega lahko zaradi njene bližine na Malto skočite samo na podaljšan vikend oddih. Tamkajšnje letališče se nahaja 7 kilometrov jugozahodno od glavnega mesta Valletta, ki je obenem tudi največje pristanišče. Promet tu poteka po levi strani, otok pa je z avtomobilom možno obvoziti v dobri uri. 

Mesto nosi ime po ustanovitelju in velikem mojstru malteškega viteškega reda – Jeanu Vallettskem.

Mesto nosi ime po ustanovitelju in velikem mojstru malteškega viteškega reda – Jeanu Vallettskem.

M.P.

Otoška državica se lahko pohvali z več kot sedem tisočletno zgodovino, skozi katero so se križale različne kulture. Prav vsaka od njih je pustila svoj edinstven pečat, zato je Malta zelo priljubljena tudi med navdušenci nad zgodovino. Kljub temu gre prvenstveno za počitniško destinacijo, kjer ob obali ne manjka ogromnih hotelov s pogledi na morje in živahnimi ulicami z restavracijami in nočnimi lokali ob njih.

Država priseljencev in tujih investicij

Če boste Malto obiskali prvič, vas zna presenetiti, da je v gostinsko-turističnem sektorju — vsaj v tistih bolj turističnih krajih — skoraj nemogoče srečati Maltežana. Kot sem že takoj izvedela od taksista med vožnjo iz letališča v naš hotel v mestecu Sliema (sam je bil iz Tunizije), so vrata te otoške države zelo odprta glede zaposlovanja delovne sile iz držav, ki niso članice EU. Glede na to, da je poleg malteščine uradni jezik tudi angleščina, marsikomu to zelo olajša pot do dela. Turistu pa se lahko zlahka zgodi, da malteščine v večjih krajih skoraj ne bo slišal.

Kdo bi si mislil, da bomo na Malti jedli tudi burek in makedonsko solato. Malteška kuhinja je sicer skupek kulinaričnih vplivov iz Italije, Francije, severne Afrike in Anglije.

Kdo bi si mislil, da bomo na Malti jedli tudi burek in makedonsko solato. Malteška kuhinja je sicer skupek kulinaričnih vplivov iz Italije, Francije, severne Afrike in Anglije.

M.P.

Eden od natakarjev v našem hotelu je prihajal iz Severne Makedonije. Aleksandar je delo v tako zelo turistični državi našel že dva tedna po svojem prihodu na Malto pred šestimi leti. Z delovnim dovoljenjem ni imel zapletov, mi je povedal in dodal, da se domov ne misli vrniti - tu je tako njemu kot njegovi družini, ki je prišla za njim, zelo všeč. Vodja sobaric je prav tako prihajala iz nekdanje Jugoslavije, iz Sarajeva, ki ga je zapustila že v začetku 90-tih zaradi vojne. V številnih kavarnah, barih in restavracijah v Valletti in turističnih mestih vzdolž obale, prevladuje delovna sila iz t. i. tretjih držav, poleg nekdanje Jugoslavije največ iz Indije, Nepala in Pakistana.

Ozke ulice Vallette in stanovanja z lesenimi balkončki.

Ozke ulice Vallette in stanovanja z lesenimi balkončki.

S.Š.

Privlačnost milega sredozemskega podnebja

Zadnja leta na Malti beležijo predvsem veliko število mladih evropskih priseljencev, pa tudi starejše Britance, ki jim ne dišita brexit in turobno angleško vreme. John iz Manchestra je sem "pobegnil", ko je imel že več kot 60 let. V lokalnem časopisu je videl oglas za delo na otoku, kjer, kot so zapisali: "sonce sije 350 dni na leto", je tujki smeje povedal svojo zgodbo o tem, kako je končal na Malti. Zdaj že vrsto let v obmorskem mestecu St. Paul's prodaja turistične aranžmaje za enodnevne izlete z ladjico, ki plujejo do znamenite Modre lagune in na otok Gozo. "Nič mi ne manjka, srečujem zanimive ljudi in uživam v čudoviti klimi - moje kosti so tu veliko bolj srečne kot v deževni domovini," je sklenil energični upokojenec.

Čeprav so najbolj gosto poseljena država EU, so Maltežani leta 2014 svoja vrata odprli tudi tujcem, ki ne prihajajo iz držav članic, in jim začeli prodajati državljanstvo.

Rdeče angleške telefonske govorilnice je najti marsikje, nekatere tudi še delujejo.

Rdeče angleške telefonske govorilnice je najti marsikje, nekatere tudi še delujejo.

M.P.

Neznanska moč krofov s Trojan

"Kako, prosim? Iz Slovenije prihajate?" je ob naši prijavi na recepciji hotela dejal moški v uglajeni hotelski uniformi, za katerega se je izkazalo, da je vodja hotelskega osebja. Mlajši uslužbenec, ki nas je sprejel — v rokah je še vedno držal naše potne liste — je dvignil oči izza računalnika in jih vprašujoče usmeril v naše prav tako začudenja polne obraze. "Si jim dal apartma z razgledom na vrhu," ga je vprašal nadrejeni in pristopil k nam. "Veste, Slovenijo imam neznansko rad. Moja žena pa obožuje vaše krofe s Trojan, vedno se morava ustaviti tam, da jih kupiva, ko potujeva na Madžarsko, od koder sva oba doma."  Lepa reč, sem pomislila in se od srca nasmejala. V vseh letih mojih potovanj je bilo to prvič, da je Slovence nekdo povezal s trojanskimi krofi.

Včasih se splača biti iz Slovenije.

Včasih se splača biti iz Slovenije.

Palace

Po prijetnem klepetu je Madžar večkrat poudaril, da nam je absolutno na razpolago. Naša rezervacija pa se je iz "osnovne sobe brez balkona" spremenila v apartma s prekrasno teraso in z dih jemajočim in nepozabnim razgledom na Sliemo, morje in Valletto v daljavi.

Na strehi hotela je bil tudi "infinity" bazen.

Na strehi hotela je bil tudi "infinity" bazen.

M.P.

Za oddih, pa tudi za zabavo

Kot omenjeno, je zaradi milega sredozemskega podnebja na Malti prijetno počitnikovati tudi v zimskih mesecih. Kopanje v morju sicer ne bo mogoče (čeprav smo sredi novembra tu in tam še videli kakšne pogumne kopalce), a tega lahko zamenjate z namakanjem v ogrevanih zunanjih bazeni. Tudi cene hotelov so zunaj sezone znatno nižje, lahko se celo zgodi, da boste (tako kot mi) za dosti manj denarja uživali v hotelskih sobah z najlepšimi pogledi na mesto in na morje.

Pogled iz našega hotela AX Odycy v mestu St. Paul's Bay.

Pogled iz našega hotela AX Odycy v mestu St. Paul's Bay.

M.P.

Med počitnikarji so najbolj znana letovišča Sliema, St. Julians, Quavra in Mellieha, ki ponujajo pester nabor namestitev za vse okuse in želje. Sliema je kraj za ljubitelje pestrega uličnega življenja, glasne glasbe in predvsem hitre prehrane. Bližnji St. Julians slovi po divjem nočnem življenju in omami. Za bolj umirjene priporočajo mesta v notranjosti države, eno takšnih je Mdina, nekdanja prestolnica Malte, znana tudi kot "tiho mesto", ki je obdana z mogočnim obzidjem, njeno središče pa je zaprto za promet.

Mdina - mestece za obzidjem je balzam za dušo.

Mdina - mestece za obzidjem je balzam za dušo.

M.P.

Le nekaj minut hoje stran se nahaja mesto Rabat, kjer naj bi nekoč živel apostol Pavel, ki je na Malto prišel kot brodolomec. Po njem so poimenovane številne ceste, cekve, trgi in celo katakombe. 

Rabat se nahaja le streljaj od Mdine in je vreden obiska zaradi svoje neprecenljive kulturne dediščine.

Rabat se nahaja le streljaj od Mdine in je vreden obiska zaradi svoje neprecenljive kulturne dediščine.

M.P.

Izjemno zanimiva je tudi slikovita ribiška vasica Marsaxlokk, poznana predvsem po pisanih ribiških čolnih ter tradicionalni nedeljski ribiški tržnici. Za pobeg od hrupa je idealen otok Gozo, kjer so posneli kar nekaj prizorov priljubljene nadaljevanke Igra prestolov. Malta nudi tudi zanimive izlete za profesionalno potapljanje, na katerih lahko raziskujete (z vodiči) več stoletne razbitine nasedlih in potopljenih ladij.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel