P.M. | 24. 4. 2024, 07:00

Razočarani turisti: obisk slovenske smaragdne lepotice ni mogoč, to pa je razlog

M.P.

Če ste med prazniki tudi vi načrtovali izlet na to priljubljeno izletniško točko, je dobro vedeti, da je dostop popolnoma zaprt.

Dostop do priljubljene turistične destinacije Tolminska korita je zaradi sanacije velikega skalnega podora, ki se je januarja sprožil nad cesto v dolino Polog nad znano sotesko, onemogočen. Zaprt je tudi dostop do doline Polog in do spominske cerkve sv. Duha v Javorci. Predviden zaključek sanacije je v začetku junija, je zapisano na spletni strani Dolina Soče.

Razočaranje nad tem, da sta dve večji slovenski turistični znamenitosti na zahodu države trenutno zaprti, so številni domači in tuji turisti izrazili na popotniškem forumu na Facebooku. Vsekakor pa tudi razumejo, da je varnost na prvem mestu. Poleg tega gre za precej zahtevno sanacijo, so pojasnili na tolminski občini. 

M.P.

Od januarja, ko je prišlo do zdrsa zemeljskega plazu, ta sicer miruje. Potem ko so najprej ocenjevali, da bo treba odstraniti 10.000 kubičnih metrov materiala, zadnja ocena znaša 6.000 kubičnih metrov. Sanacija poteka tako, da izvajalec drobi plazino na manjše frakcije in jo odlaga na začasno deponijo.

Hkrati z omenjenimi deli so na povezovalni pešpoti med parkiriščem Štrklepce in vstopom v Tolminska korita začeli urejati kanalizacijo, tako da je tudi ta sprehajalna pot zaprta.

M.P.

Vrednost odstranjevanja plazu je ocenjena na približno 250.000 evrov, celotna sanacija s predhodnimi ukrepi in obnovo ceste pa bo stala 350.000 evrov. Do končanja del bodo odstranili tudi nasipe na parkirišču v Tolminska korita.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk