Ma.Po. | 24. 5. 2024, 08:00

5 stvari, ki jih turisti v Sloveniji najbolj sovražijo (na nekatere ne bi nikoli pomislili)

Uredništvo

Nad našo državo so turisti praviloma navdušeni. Obstaja pa tudi nekaj stvari, ki jim nikakor ne grejo v glavo.

Tuji obiskovalci Slovenije, ki jih je pri nas iz leta v leto več, o naši državi govorijo v presežnikih. Zelo pogosto izpostavljajo, da je naravne lepote, urejena mesta in prijazne ljudi, kot jih ima Slovenija, težko najti drugje na svetu. A med vrtnicami je žal tudi trnje. Na slovenskem popotniškem forumu na Facebooku so tako številni člani, ki so našo državo že obiskali, izpostavili kar nekaj stvari, ki so jih pri nas zelo motile.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Izbrali smo pet najpogostejših pritožb oziroma stvari, ki jih turisti pri nas najbolj sovražijo.

1. Velike težave z medkrajevnim prevozom in povezavami: Tako tistim, ki so v naše turistične kraje potovali z avtobusom, kot tistim, ki so se tja odpravili vlakom, je naš javni prevoz v poletni sezoni povzročal veliko težav. Številni so omenjali neorganiziranost in zmedo na glavni avtobusni postaji v Ljubljani ter tudi velike zaplete z nakupi vozovnic. Čeprav so nekateri vozovnice vnaprej kupili prek spleta, se na avtobus niso mogli vkrcati, o čemer smo nedavno poročali tudi na Metropolitan.si.

To še posebej velja za potovanja v smeri proti Gorenjski (Bled, Bohinj, Kranjska Gora, op. a.) in do naših obalnih mest. "Čeprav smo vozovnice kupili prek spleta, nam to v Sloveniji ni zagotovilo sedeža na avtobusu, kar se nam ni zgodilo še nikjer drugje," je bilo prebrati v skupini. Medtem ko je Slovenija včasih imela razmeroma dober javni prevozni sistem, se je žal izkazalo, da ta se ta v času visoke turistične sezone razpade.

2. Kajenje na javnih mestih: Slovenija je pred leti že uzakonila prepoved kajenja v gostinskih lokalih in restavracijah. A nekatere tujce zelo preseneča dejstvo, da je to pri nas še vedno dovoljeno na njihovih zunanjih površinah oziroma na gostinskih vrtovih in terasah.

Tina Kosec/Bobo

Ob tem jih je veliko omenjalo, da je v Sloveniji kajenje veliko bolj razširjeno kot v nekaterih drugih državah po svetu. Zato so bili pri nas zelo pogosto izpostavljeni dimu in t. i. pasivnemu kajenju. "Nekateri kadijo tudi, ko so v naravi," smo lahko prebrali med negativnimi komentarji.

3. Gneča in previsoke cene v turističnih krajih: V času visoke turistične sezone so mesta, kot so Ljubljana, Bled, Bohinj, Piran in Kranjska Gora zelo oblegana. Povečan obisk turistov pa vodi do dolgih vrst, gneče, čakanja, zmede in manj prijetne turistične izkušnje nekega kraja, je navedeno med komentarji. Ne le to, tudi cene nastanitev, hrane in drugih turističnih storitev so v teh krajih ponorele, pravijo številni. "Nastanitve so lahko v Sloveniji dražje kot v sosednji Avstriji ali Italiji," so se pritoževali nekateri člani skupine, medtem ko so drugi izpostavili previsoke cene za izposojo električnih koles.

Da so cene ponekod v Sloveniji zadnja leta ponorele, je zapisalo kar nekaj tujih komentatorjev.

Da so cene ponekod v Sloveniji zadnja leta ponorele, je zapisalo kar nekaj tujih komentatorjev.

Profimedia

4. Počasna in neprijazna gostinska postrežba: Številni člani skupine so se strinjali, da so v primerjavi z drugimi državam, ki so ji obiskali, gostinske storitve v slovenskih kavarnah in restavracijah počasnejše in do gostov manj pozorne. Natakarji so pogosto "neulovljivi", je nekdo zapisal."Na postrežbo v skoraj praznem lokalu smo čakali več kot deset minut, medtem ko je natakar brskal po svojem pametnem telefonu za šankom. Ko smo želeli plačati, smo spet čakali več kot 15 minut," je bila ena od negativnih izkušenj. Številni so omenili, da so od gostincev in tistih, ki delajo v turistični panogi, pogrešali gostoljubni nasmešek.

"Kaj pa nasmeh?" pravijo turisti.

"Kaj pa nasmeh?" pravijo turisti.

Profimedia

5. Zaprte trgovine ob nedeljah: Gre za eno od stvari, ki jo turisti najbolj sovražijo in redno izpostavljajo. To, da v slovenskih turističnih krajih od sobote popoldan do ponedeljka zjutraj ne morejo kupiti osnovnih življenjskih potrebščin, jim nikakor ne gre v glavo.

"Po slovenski zakonodaji (ki so jo podprli državljani Slovenije na referendumu), so vse trgovine ob nedeljah zaprte. Ta zakon je bil sprejet za zaščito pravic delavcev, da imajo prost dan in preživijo čas s svojimi družinami," so jim že večkrat pojasnjevali domačini v popotniški skupini. A kaj, ko turistom tega ni nihče povedal, preden so rezervirali svoj konec tedna v katerem od naših mest.

Večina turistov pa je kljub vsemu našo državo zapustila z veliko lepimi spomini in tudi željo po vrnitvi.

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu