Ž.A. | 16. 12. 2021, 17:30

Letos smo se odločili za naravno novoletno jelko. Kam z njo po praznikih?

Profimedia

Se tudi vi letos odločate, ali izbrati umetno ali naravno novoletno jelko? Če sledite najnovejšim trendom, se boste zagotovo odločili za naravno, vendar s to odločitvijo pride do ogromno skrbi in vprašanj. Kje jo dobimo? Kdaj jo postaviti? Kako zanjo skrbeti? In zadnje najpomembnejše vprašanje - kaj z njo narediti po koncu praznikov? Mi imamo odgovor na vse!

Zakaj izbrati naravno jelko?

Sploh rabimo odgovoriti?

Predstavljajte si vonj, obliko in celotno podobe prostora, ki bo zares pričaral pravi božični duh - zagotovo!

Če je še niste kupili, jo lahko letos najdete tudi v Sanjskem šopku, na tej povezavi, kjer ponujajo jelke vzgojene v Sloveniji nad Cerkljansko dolino. A preden se odločite za nakup naravne jelke, morate vedeti, kako zanjo skrbeti in kaj z njo narediti po koncu novoletne sezone. 

Preberite tudi: Okusni praznični bananini kolački in po vrhu še veganski

Metka je zato za vse, ki ste že kupili naravno novoletno jelko ali pa jo še iščete, pripravila krajši vodič z nasveti.

Izberite vzgojeno v Sloveniji 

Izbira novoletnih jelk je ogromna, a najbolje je, da izberete vzgojeno v Sloveniji. S tem se namreč preprečuje invazija zajedalcev in bolezni v naše gozdove, gre za kratko pot od poseka do blišča v vaših domovih, predvsem pa podpirate lokalna podjetja. 

Vsekakor morate izbrati vzgojeno drevo in ne prosto rastočega, saj je prosta sečnja v naših gozdovih prepovedana. A to niti ni edini razlog za izbiro vzgojenega drevesa – gozdni sistem je velik sistem in drevesa ter drugo rastlinje se med seboj povezujejo na podzemni ravni. Če posekamo mlado drevo, s tem porušimo dinamiko povezav v godzu, ki so nam zunanjim opazovalcem slabo poznane in skrite očem.

Naravi moramo pustiti, da dela, kot najbolje zna. 

Kako jo vzdrževati?

Upoštevajte primerno temperaturo, kar pomeni, da jelke ne postavljate v bližino grelnih naprav. Rasle so namreč na prostem, zato so vajene nizkih temperatur. 

Poskrbite za vnos vlage. Eden preprostejših trikov je, da pripravite podstavek (npr. lonec) za jelko, v katerem bo voda. Najbolj uporabna zadeva je lonec, napolnjen z drenažnim peskom, ki poskrbi za fiksacijo jelke in dobro drenažo. Poskrbite, da bo vlage dovolj in jo po potrebi dodajajte. 

Kaj z novoletno jelko narediti po praznikih? 

Najbolje je, da ob koncu praznikov pomislite, kako jo lahko ponovno uporabite. Imate kompost? Naj tam opravi svoje delo. Če imate možnost, da vam jo nekdo zmelje, lahko sekance uporabite kot zastirko na vrtu. Še preden jo zmeljete na koščke, jo lahko postavite na vrt in nanjo obesite dobrote za lačne ptice. 

Lahko jo uporabite kot dekoracijo tudi po praznikih – v stanovanju ali na prostem. Samo zamenjajte dekorativne elemente in postrižite vejice. Ponovna uporaba je najboljši način. Ko bo jelka odslužila svoje, pa jo uporabite za kurjavo. Če ne za vas, pa jo podarite sosedu ali prijatelju. 

Kaj ponuja Sanjski šopek?

Če svoje še nimate, jo dobite tudi v Sanjskem šopku. Na voljo so tri različne vrste: kavkaška jelka, srebrna smreka in omorika, vse v štirih različnih dimenzijah. Vse so požagane na isti dan, kot so dostavljene na vaš naslov. Po želji jo tudi nasadijo na podstavke.

Poleg tega poznajo lastnika, ki novoletne jelke vzgaja in območje, kjer novoletne jelke rastejo, ob koncu praznikov pa jo tudi odpeljejo. 

Priporočamo tudi: Božični trendi letošnjega leta, s katerimi bo vaš dom izgledal prečudovito

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.