Rebeka Sivka | 20. 9. 2022, 07:00

20 let po smrti Nejca Erazma (Bepop) smo se pogovarjali z njegovo sestro: "Že od malega sem se spraševala, zakaj ga nisem mogla spoznati"

Dve leti po tragični nesreči se je rodila njegova sestra, Eva Erazem. Pred meseci je nastopila s skupino Bepop in zapela Nejcu v spomin. Zaupala nam je podrobnosti o njeni prav posebni tetovaži in Nejčevi rumeni majici, ki jo je našla na podstrešju. Njene besede so bile čustvene, ko je beseda stekla o žalovanju za bratom, ki ga nikoli ni poznala.

Aleksandra Saša Prelesnik

Leta 2002 je v prvi sezoni talent šova Popstars nastala skupina Bepop, ki je povsem obnorela Slovenijo. Ana Praznik, Alenka Husić, Tinkara Fortuna, Simon Meglič in Nejc Erazem so sestavljali petčlansko skupino, ki se je s skladbami, kot so Moje sonceOdpelji me ter Bodi zvezda, zapisala v slovensko zgodovino. 

20. septembra istega leta se je zgodila tragična nesreča, v kateri je izgubil življenje najmlajši član skupine Bepop, 17-letni Nejc Erazem. Čeprav ga javnost ni poznala niti leto dni, je za njim žalovala vsa Slovenija. 

Nejc Erazem (levo) in ostali člani Bepopa.

Nejc Erazem (levo) in ostali člani Bepopa.

Instagram/Bepop_ladies

25. novembra 2004 je na svet prijokala njegova sestra Eva Erazem. Če bi se rodila 3 dni kasneje, bi bilo med njima natanko 20 let razlike. "Rojstni dan imam 25. novembra, moj oče ga ima dan kasneje, Nejc pa je bil rojen 28. novembra. Smo kar na kupu," se pošali Eva. Čeprav brata nikoli ni spoznala, so ji o njem pripovedovali družinski člani. 

Zelo sta si podobna

"Bil je pozitiven, energičen, nasmejan in prijazen. Rekli so mi, da je povsod oddajal tako posebno energijo.Evi so že večkrat povedali, da naj bi si bila s pokojnim bratom zelo podobna, tako karakterno kot po videzu. Podobnosti opazijo tudi pri njunem glasu. 

Eva Erazem.

Eva Erazem.

Aleksandra Saša Prelesnik

17-letnica ne skriva dejstva, da je zelo žalostna, da se je rodila po njegovi smrti. "Že od malega sem se spraševala, zakaj ga nisem mogla spoznati. Verjamem, da bi se ujela, sploh zaradi komentarjev, da sva si zelo podobna." Prizna, da ji o Nejcu ni bilo vedno najlažje govoriti, vendar se je s časom na to navadila, saj jo je o njem spraševalo veliko ljudi. Na njega velikokrat pomisli.

"Ko sem sama doma in poslušam kakšno glasbo, se spomnim nanj. Včasih mi je malo neprijetno. Ampak usoda je usoda."

Na drugi strani pa jo ob komentarjih, da je Nejc še vedno prisoten v srcih mnogih, preplavijo občutki sreče. Hvaležna je, da je lahko del tega. Maja je s skupino Bepop v Cvetličarni nastopila v njegov spomin, dogodek pa so čustveno podoživljali tudi njeni starši. 

Aleksandra Saša Prelesnik

20 let po njegovi smrti Nejčev spomin še vedno živi. Z družino se ga spominjajo prek fotografij, videoposnetkov, glasbe in diamantnih plošč. 17-letnica pove, da se žalovanje družine nikoli ni zares končalo. 

Rumena majica, od katere se ni ločila

Eva spomin na Nejca ohranja na prav poseben način. "Sploh ne vem točno, kje sem jo našla, verjetno na podstrešju. Videla sem rumeno majico in mi je bila všeč, kasneje pa sem ugotovila, da je to majico nosil Nejc," je o najdbi bratove majice, ki jo nosi zadnji dve leti, povedala Eva. 

Fotomontaža/Instagram/Bepop_ladies/Aleksandra Saša Prelesnik

Na Nejca jo bo vedno spominjala tudi tetovaža na desni roki, za katero se skriva zanimiva zgodba. "Nekega dne sem si želela narediti tetovažo, a sem želela, da ima pomen. Mamo sem prosila, če gre lahko na podstrešje iskat notni zvezek od Nejca. Ta zvezek sem potem nesla s seboj na maturantski izlet v Španijo."

"Tam sem si dala tetovirati violinski ključ, ki ga je narisal Nejc."

"Mi je najprej gospod rekel, če želim rajši imeti originalen violinski ključ, češ da bo lepši, pa sem ga zavrnila." Violinski ključ predstavlja ljubezen do glasbe, ki je igrala veliko vlogo v življenju Nejca, izredno pomembna pa je tudi Evi.

Osebni arhiv Eva Erazem

Klavir igra že 11 let, rada tudi poje. Glasba je očitno zapisana v genih družine, saj je njen oče tudi včasih pel. Kljub temu Eva pravi, da imajo v družini drugačne glasbene okuse - medtem ko ona posluša (indie) rock, imata njena starša raje narodno-zabavno glasbo.

Aleksandra Saša Prelesnik

Eva je z Bepop na 20. obletnico Nejčeve smrti objavila priredbo pesmi in videa Moje sonce. Klavirski aranžma za novo verzijo je pripravil Nino Ošlak, originalna avtorja pesmi pa sta Zvone Tomac (Kingston) in Primož Pogelšek (Nude).

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.