S. S. | 22. 2. 2020, 22:41 | Vir: STA

Ana Soklič (zmagovalka Eme 2020): "Samo Jezus Kristus je ta, ki nas vodi skozi življenjske poti"

screen shot

To so bile prve besede, ki jih je po zmagi na Emi 2020 izgovorila Ana Soklič.

Slovenijo bo maja na 65. tekmovanju za Pesem Evrovizije v Rotterdamu zastopala Ana Soklič s pesmijo Voda.

Tako so odločili gledalci in poslušalci Eme ter strokovna žirija. Ta je najprej izbrala dve superfinalistki, poleg zmagovalke še Lino Kuduzović s pesmijo Man like u.

Zadnjo besedo je nato imelo občinstvo s telefonskim glasovanjem, ki je največ glasov namenilo Ani. Ta je takoj po zmagi povedala:

"Samo Jezus Kristus je ta, ki nas vodi skozi življenjske poti. Nikoli se ne sme nihče bati, da ni luči na koncu predora, ker je. Kljub temu, da je težko - upam reči za vse glasbene kolege - da prebrodimo vse te trenutke, ki so nam dani na tej poti. Ampak ne moremo pa odnehati, ker ni vrnitve nazaj."

Prisluhnite zmagovalni skladbi:

Skupaj je na letošnji Emi nastopilo 12 izvajalcev, poleg superfinalistk še Simon Vadnjal s pesmijo Nisi sam, Saška s Še kar lovim tvoj nasmeh, Gaja Prestor z Verjame vase, skupina Inmate s pesmijo The Salt, Manca Berlec s pesmijo Večnost, Tinkara Kovač s Forever, Božidar Wolfand - Wolf s pesmijo Maybe Someday, skupina Parvani Violet s pesmijo Cupid, Klara Jazbec s Stop the World in skupina IMSET s Femme fatale.

Tekmovanje je vodil Klemen Slakonja, ki se je uvodoma pošalil, da je pustna sobota in po naključju tudi Ema, ki je "praznik naše neenotnosti, po domače šimfanja". Petindvajset let Eme je počastil tako, da je imitiral vse dosedanje zmagovalce.

Superfinalistki je v prvem krogu tekmovanja izbrala tričlanska žirija v sestavi Darja Švajger, Nuša Derenda in Maja Keuc

Deset skladb in izvajalcev, ki so se predstavili na letošnji Emi, je med 74 prijavami izbrala komisija, ki so jo sestavljali glasbenica Raiven, vodja založniške dejavnosti ZKP RTV SLO Mojca Menart in glasbeni urednik Vala 202 Jernej Vene.

Saška in skupina Parvani Violet pa so bili zmagovalci Eme Freš. Spletni predizbor Ema Freš je letos mladim, še neuveljavljenim glasbenikom dal priložnost, da se predstavijo širšemu občinstvu in se skupaj z že uveljavljenimi glasbeniki potegujejo za karto do evrovizijskega Rotterdama.

Poleg tekmovalcev sta na odru Eme nastopila lanskoletna zmagovalca Zala Kralj in Gašper Šantl, ki sta Slovenijo zastopala na 64. tekmovanju za pesem Evrovizije v Tel Avivu. Predstavila sta pesem Me & My Boi z novega album 4, ki sta ga izdala letos na valentinovo.

Ana Soklič je postala 26. predstavnica Slovenije na tekmovanju za pesem Evrovizije. Slovenija svojega predstavnika na ta evropski glasbeni festival, ki si ga vsako leto ogleda več kot 200 milijonov ljudi, pošilja od leta 1993, vse odkar je skušala prepričati s pesmijo Tih deževen dan. Tekmovanja se je nato udeležila vsako leto, razen leta 1994 in 2000, ko je morala zaradi slabih rezultatov sodelovanje izpustiti.

Odkar so bili leta 2004 uvedeni polfinalni večeri, se je Sloveniji v evrovizijski finale uspelo prebiti šestkrat. Leta 2007 z Alenko Gotar (Cvet z juga), leta 2011 z Majo Keuc (No One), leta 2014 s Tinkaro Kovač (Round and Round), leta 2015 z Maraayo (Here For You), leta 2018 z Leo Sirk (Hvala, ne!) in lani z Zalo Kralj in Gašperjem Šantlom (Sebi).

Rotterdam bo 65. tekmovanje za pesem Evrovizije gostil po zaslugi Duncana Laurencea in njegove pesmi Arcade. Polfinala bosta 12. in 14. maja, finale pa 16. maja.

Prisluhnite še ostalim skladbam z Eme 2020:

Preberite še: Slovenka, ki je do upokojitve delala kot natakarica, zdaj izdala že tretji roman! ALI Polona Požgan: "Slovenci imamo kot narod kar precej prepričanj, ki nam ne služijo"

Priporočamo tudi: Mars je 16. februarja vstopil v kozoroga (in tako bo vplival na posamezna znamenja)

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.