Uredništvo | 6. 10. 2023, 11:05

Nekdanji predsednik v novih oblačilih? Borut Pahor si je z zanimanjem ogledoval izdelke priznanega modnega oblikovalca

LJFW/Jure Makovec

Nekdanji predsednik Republike Slovenije se je pred začetkom svoje politične kariere ukvarjal tudi z manekenstvom. Tokrat je sprejel povabilo našega modnega oblikovalca in se udeležil Ljubljanskega tedna mode.

Na tretjem dnevu Ljubljanskega tedna mode v Centru Rog so se predstavile modne znamke Things I miss, Tanja Vidic, Princederosenoires, Aemona, Mass, Gacho Couture, Patricia Pie, Barbara Vrbančič, Kiss the future in Matic Veler

Še pred začetkom modnih revij je na kraj dogodka prišel nekdanji predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je držal obljubo in sprejel povabilo Milana Gačanoviča - Gacha in si v zaodrju ogledal njegovo najnovejšo kolekcijo Human Collection. Ta izraža spoštovanje do človeka, ga povzdigne in doda tisto "nekaj" k njegovi pokončnosti.

Borut Pahor in Milan Gačanovič Gacho

Borut Pahor in Milan Gačanovič Gacho

LJFW/Jure Makovec

Pričakovanja glede prve kolekcije oblačil Milana Gačanoviča Gacha so bila zelo velika. Izkazalo se je, da je izpolnil napovedi, predhodne opise kolekcije in obljube do zadnje besede – in še več. V dvorano so se pred njegovo revijo nagnetli vsi, ki so se še ob predhodnih defilejih raje družili v preddverju ob kozarčku penečega. Znamka Gacho Couture je pogumno stopila na pot.

Ime kolekcije Human Collection sporoča ne le to, da so oblačila namenjena vsakomur, ne glede na spol ali katero koli drugo prepričanje, temveč odraža Gachevo spoštovanje do človeka. Human Collection človeka dvigne, mu doda tisto nekaj k osebnemu ponosu, dostojanstvu, pokončnosti in samozavesti. Oblačila se s človekom povežejo v eno in ga ne izkoristijo zgolj kot objekt, ki oblačilo nosi. Njegova kolekcija ustvarja osebnosti. 

Prva kolekcija oblačil Milana Gačanoviča Gacha je navdušila in več kot izpolnila obljube.

Prva kolekcija oblačil Milana Gačanoviča Gacha je navdušila in več kot izpolnila obljube.

LJFW/Jure Makovec

Čeprav se v krojih spogleduje s preteklostjo, ki jo Gacho neizmerno ceni, je ustvaril most v prihodnost z modernim pristopom v oblikovanju, izboru barv, teksture, z odstopanjem od standardov in pričakovanj glede materialov, ki so neobičajni v klasični modi, spominjajo pa na gledališče, dekor. Dosledno se je držal osnovne ideje, da se stvari v modi zopet postavijo tja, kjer bi morale biti. Brez nepotrebnega eksperimentiranja s kroji in posledično nenosljivostjo kosov, ki jih je ta trenutek preveč v tej industriji. "Potrebno se je vrniti h klasiki, nosljivosti ter prefinjenosti same izdelave in izbiri metraže," ponavlja Gacho. 

LJFW/Jure Makovec

Njegova nova kolekcija je ob globokem spoštovanju klasike sveža in drzna, namenjena je vsem, ki uživajo v visoki estetiki dovršenih krojev ter neprecenljivem glamurju, ki se vrača na velika vrata v svet. Elementi prihodnosti pa so vidni takrat, ko je posamezen kos v svoji funkciji - torej na človeku. Šele takrat ta kos zaživi in nudi svojemu lastniku večplastno dovršenost.

LJFW/Jure Makovec

Oblačila kolekcije Human Collection so bila sešita v modnem krojaštvu Šmigoc iz Spuhelj pri Ptuju. "To so najboljši krojači v Sloveniji ta hip," je že večkrat povedal Gacho, ponosno pa je na izdelane rešitve v Centru Rog gledal tudi Andrej Šmigoc, prvi naslednik očetove krojaške delavnice, ki posluje že več kot 50 let.

Aplavz ob zaključnem mimohodu, ki ga je Gačo opravil z Mojco Mavec v krinolini in atraktivnem korzetu, je bil navdušujoč in glasen. Je bil to nov namig? Pogled v prihodnost? Kdo ve? "Nositi GACHO COUTURE je edinstven občutek za poznavalce," na koncu dodaja umetnik. In on to res najbolje ve.

Gacho je po uspešni reviji poljubil svojo izbrano Nino Žnideršič.

Gacho je po uspešni reviji poljubil svojo izbrano Nino Žnideršič.

LJFW/Jure Makovec