Maja Fister | 1. 5. 2020, 16:46

Digitalno čiščenje: Stvari, ki jih še danes naredite na svojem telefonu

Unsplash

Če ste zadnje tedne izkoristili za čiščenje stanovanja in svoje duše, ne zanemarite še ene pomembne plati sodobnega življenja – svoje tehnologije.

Obstajata dve vrsti ljudi. Tisti, katerih namizje na računalniku ima zgolj pet lično urejenih map, izpraznjen koš in vedno posodobljene aplikacije, ter tisti, katerih tehnologija jim že pol leta pošilja opozorilna sporočila, ti pa vztrajno klikajo na "opomni me pozneje" in "spreglej". 

Zadnje tedne je marsikdo izkoristil zase, za telovadbo, učenje kuhanja, novih jezikov ali drugih veščin, veliko spomladansko čiščenje stanovanja ali za kakšno drugo osvežitev in izboljšavo. Medtem ko nam je te dni družbo in razum vračala predvsem tehnologija, pa ne smemo pozabiti niti nanjo. Vsaj ne, če želite, da vam še naprej dobro služi. To so pravila digitalnega čiščenja, ki jih usvojite čim prej. 

Prevetrite svoja varnostna gesla in uvedite dvojno preverjanje

Ste eni od tistih, ki imajo za VSA omrežja enako geslo? Ali pa ga zgolj malo priredite in mu dodate kakšno drugo številko na koncu? Kraja uporabniških imen in gesel ter vdori v virtualne profile niso nekaj, kar se zgodi zgolj drugim. Cilj napadalcev so osebni podatki posameznikov, podatki o njihovih plačilnih karticah in celo informacije o programih zvestobe. Po podatkih IBM X-Force prevaranti NA DAN pošljejo več kot 300 milijard elektronskih sporočil z lažnim predstavljanjem. To se torej povsem lahko zgodi tudi vam.

Si upate pomisliti, kaj se zgodi, če dobijo geslo, s katerim lahko pridejo v VSE vaše profile? Zato je bistveno, da za različna mesta uporabljate različna gesla, sicer ste lahko oškodovani na več mestih hkrati. Hkrati pa tam, kjer je mogoče, VEDNO izberite dvojno preverjanje gesla, kjer morate eno vtipkati, drugo kodo, ki bo vsakič drugačna, pa dobite prek telefona. 

Končno naredite selekcijo vseh fotografij in jih spravite v oblak 

Če vas telefon že nekaj mesecev opozarja, da vam primanjkuje pomnilniškega prostora, saj imate na njem že 10 tisoč fotografij in posnetkov, je čas, da naredite selekcijo. Izbrišite vse podvojene, zamazane in nepomembne fotografije. Če je poln tudi vaš prostor v oblaku, naredite selekcijo tudi tam. Le tako boste lahko vedno imeli varnostne kopije stvari, ki jih resnično ne želite izgubiti.

Izbrišite mapo prenesenih stvari 

Tudi tu se ljudje delimo na dve skupini. Na tiste, ki imajo mapo "downloads" vedno čisto, in tiste, ki imajo v njej vse mogoče datoteke – od teh, ki so jih prenesli pomotoma, do tistih, ki so jih dejansko želeli, do pozabljenih, že prekopiranih ali podvojenih dokumentov. Naj vaš pomnilnik spet zadiha!

Odjavite se od novičnikov in obvestil, ki jih NIKOLI ne odprete

Imate dovolj spletne pošte, obvestil in novičk, ki vam jih pošiljajo različne trgovine, proizvajalci in podjetja, ki ste jim morda skoraj nevede zaupali svoj e-mail naslov, pa jih nikoli niti ne odprete? Na dnu takšnih pisemc boste našli gumb "odjavi se", "tega ne želim več prejemati" ali angleško "unsubscribe" (ter kakšno podobno različico). Tako obvestil iz tega naslova ne boste več dobivali – kar je smiselno, zlasti če so to stvari, ki vas res ne zanimajo, a zgolj polnijo vaš spletni nabiralnik.

Omejite dovoljenja, kje in kdo vse vam lahko sledi 

Ko naložite novo aplikacijo, vas ta vpraša za določena dovoljenja. Bodisi za dostop do vaših fotografij, kamere, mikrofona ali lokacije. Preglejte, komu vse ste kaj dovolili, in to ustrezno uredite. 

Enako storite tudi z Googlom. Na Myactivity.google.com lahko preverite, katere vaše podatke ta vse beleži. Zgodovino vašega brskanja po spletu, na primer, pa tudi zemljevid vašega gibanja. Ta dovoljenja vedno lahko ponastavite.

Izklopite nepotrebna obvestila, ki vas vedno znova zvabijo na telefon

Na pametnem telefonu in računalniku zadnja leta preživljamo bistveno več časa. Podatki študije aplikacije RescueTime kažejo, da povprečen človek na telefonu dnevno preživi 3 ure in 15 minut, kar je 50 dni na leto! 

Poleg Facebooka, Instagrama in Twitterja smo po novem odkrili še TikTok in naš dan ima kar naenkrat še manj ur kot sicer. A še daleč od tega, da bi družbena omrežja edina kradla naš čas, to počnejo še številne druge zabavne aplikacije. 

Če boste obvestila izklopili, vas utripajoče rdeče številke z novimi obvestili ne bodo več tako motile in vabile. Te aplikacije si lahko tudi pomaknete na drugo stran domačega zaslona na telefonu, da ne bodo prvo, kar zagledate, ko ga odklenete s kakšnim drugim namenom. Na prvi strani naj bodo zgolj uporabne stvari, kot so zemljevid, koledar, kamera, kalkulator in osnovna sporočila, prostor za zabavne aplikacije, ki vas hitro zamotijo, pa naj bo na naslednjih zavihkih. 

Ob tej priložnosti morda celo pretehtajte, ali ta omrežja sploh še uporabljate za dober namen. Če vam spijejo več energije, kot vam je dajo, je morda čas, da si profil preprosto izbrišete in svoj čas namenite čemu bolj koristnemu. 

PREBERITE ŠE: "Če smo na telefonu LAHKO dosegljivi vedno in povsod, ne pomeni, da to tudi MORAMO biti" ALI Živa Kovačević: Pandemijo bodo preživela podjetja, ki počnejo TO!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.