11. 5. 2022, 09:32 | Vir: STA

Bomo 60 let po smrti Marilyn Monroe končno izvedeli, kdo je njen biološki oče?

Profimedia

Ena najslavnejših igralk v zgodovini, ki je otroštvo preživela po sirotišnicah in v rejniških družinah, je hranila fotografijo skrivnostnega moškega. Iskanja njenega očeta so se raziskovalci sedaj lotili z genskimi analizami. Kaj so odkrili?

Francoska televizija bo na kanalu Toute l'Histoire premierno prikazala dokumentarec o Marilyn Monroe z naslovom Marilyn: Her Final Secret. Režijo filma podpisuje Francois Pomes, ki je želel razkriti identiteto biološkega očeta slovite igralke, ki še 60 let po njeni smrti ostaja neznanka.

Profimedia

Igralko zaznamovala odsotnost staršev

Pomes je pred dnevi v nekem intervjuju povedal, da je po njegovem mnenju igralko močno zaznamovala odsotnost staršev, zlasti očeta. Režiser je pojasnil, da ga Marilyn Monroe navdušuje že od otroštva, ko je s starši gledal klasične filme. Zadnjih nekaj let je razmišljal, kako bi obeležil 60. obletnico njene smrti.

"O Marilyn obstaja veliko dokumentarnih filmov in na stotine biografij, sam pa sem želel ponuditi nekaj drugačnega," je povedal. "Ugotovil sem, da manjka le en podatek: identiteta njenega biološkega očeta," je dodal.

Profimedia

Opravili analize DNK

Raziskovalno nalogo sta prevzela laboratorij v Teksasu v ZDA in v Toulousu v Franciji, ki sta analizirala vzorce igralkinih las, ki so jih pridobili od njenega frizerja in iz obdobja balzamiranja njenega telesa ob smrti zaradi prevelikega odmerka uspaval. Po dveh letih so v Toulousu iz njenih las pridobil okoli 20 odstotkov njenega genetskega profila. Po analizah DNK naj bi bil njen biološki oče Charles Stanley Gifford.

Profimedia

Pomes je povedal, da so imeli veliko srečo, saj je iskanje genetskega materiala v laseh brez korenin izjemno težko, a so ga pridobili dovolj, da se je ujemal z Giffordovim, je poudaril.

Težko otroštvo

Marilyn Monroe, rojena kot Norma Jeane Mortenson, je prevzela ime bivšega moža svoje matere. Ta - Gladys Pearl Baker Monroe - ji ni nikoli povedala, kdo je njen oče, vendar je igralka vedno hranila fotografijo skrivnostnega moškega. Igralka je otroštvo preživela v rejniških družinah in sirotišnicah, saj je bila njena mati pogosto hospitalizirana v psihiatričnih bolnišnicah.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.