Rok Kodba | 1. 6. 2022, 20:00

Prihaja slovenski Forrest Gump: v njem igra tudi Vlado Kreslin

Aleksandra Saša Prelesnik
Prihaja slovenski Forrest Gump: v njem igra tudi Vlado Kreslin (foto: Aleksandra Saša Prelesnik)

Ste vedeli, da v eni izmed pomurskih občin cveti prava pravcata produkcija amaterskih celovečernih filmov? S filmom Oto, ki ga je režiral Vasja Rovšnik, so nadebudni ustvarjalci že osvojili severovzhodno Slovenijo. Bo film očaral tudi vas?

Pogovarjal sem se z Vasjo Rovšnikom, učiteljem zgodovine in etike iz Gornje Radgone, ki se je pred desetimi leti odločil, da bo v prostem času posnel svoj celovečerni film.

Zbral je ekipo lokalnih filmskih navdušencev in z njo nanizal že štiri igrane celovečerce, v katerih razen ene izjeme nastopajo sami naturščiki.

Z zadnjim filmom Oto, ki po tematiki in glavnem liku morda še najbolj spominja na radgonskega Forresta Gumpa, pa je pred kratkim na lokalnem nivoju požel velik uspeh.  

Vasja Rovšnik

Kdo je Oto?

Naslovni junak filma Oto je lokalni bebček, ki je vsem in v vsaki situaciji pripravljen pomagati, pri čemer ga ljudje pogosto izkoriščajo. Sanja, da bi nekoč kupil svoj poltovornjak in odprl svoje podjetje. Skozi filmsko pripoved se ves čas sooča s situacijami, ki poudarjajo njegovo drugačnost, kar pogosto izzove humorne reakcije, nemalokrat pa so ljudje do njega tudi odkrito sovražni. 

Pri snemanju Ota je sodelovalo več kot 80 ljudi, od tega 30 igralcev, 40 statistov ter deset snemalcev in tehnikov.

Vasja v tem trenutku zaključuje svoj peti celovečerni film Oto 2, v katerem bodo poleg lokalnih igralcev, ki sestavljajo njegovo stalno ekipo, nastopila tudi nekatera zvezdniška imena. Razkril je nekaj podrobnosti o sodelovanju z njimi, med drugim pa je povedal tudi, kaj ga je popeljalo na pot amaterskega filmskega ustvarjalca, kakšne uspehe so z ekipo želi do sedaj in kaj pripravlja v svojem najnovejšem filmu.   

Aleksandra Saša Prelesnik

Tik preden pade zadnja klapa

Srečava se pred starejšo hišo v Gornji Radgoni, ki je bila kulisa v njegovem zadnjem filmu. Vstopiva skozi velika polkrožna vrata, skozi katera je na filmskem posnetku vstopal in izstopal tudi znani slovenski igralec Ludvik Bagari, in se po lesenih stopnicah vzpneva do podstrešne sobe.

Vasja Rovšnik

Večkrat mu zazvoni telefon. Dogovarja se za finalno klapo snemanja drugega dela Ota na Primorskem s še enim imenom, ki ga dobro poznamo s TV ekranov, Gojmirjem Lešnjakom – Gojcem. Potekajo še zadnje faze usklajevanja ekipe. "Prazniki bodo," reče, "takrat imamo vsi čas." 

Vasja Rovšnik

Ekipa lokalnih filmskih navdušencev

O tem, kdo so člani njegove ekipe, Vasja pove: "Smo skupina zelo raznolikih ljudi, zelo raznolikih poklicev. Ker prihajamo iz istega lokalnega okolja, se bolj ali manj že zelo dolgo poznamo. Kot filmska ekipa smo skupaj prišli naključno, vsem pa nam je skupno to, da smo čisti naturščiki." 

Vasja Rovšnik

"Ključni trenutek" je bilo snemanje znanega filma

Vasja posredno namigne, da je za začetek njegove filmske poti nekako kriv Feri Lainšček, ki je zgodbo svojega romana Petelinji zajtrk, po katerem so kasneje posneli tudi uspešen film, postavil v Gornjo Radgono. Snemanje tega filma, ki se je ravno tako odvijalo v Gornji Radgoni, je bilo namreč zanj "ključni trenutek." 

Aleksandra Saša Prelesnik

Na snemanju spoznal svojo življenjsko sopotnico

Kot pove, je pri snemanju Petelinjega zajtrka tudi aktivno sodeloval. Bil je statist v prizoru na pokopališču. Razkrije, da je tam "med 5 ali 6-urnim čakanjem, da se premakne en oblak, spoznal svojo partnerko, ki je skrbela za prehrano. Naslednje dni je hodil tja in jo osvajal. Ob tem je opazoval tudi potek snemanja. Kmalu zatem je svoji bodoči partnerici rekel:

"Blanka, tudi jaz bom enkrat posnel svoj film!"  

Nenadejano uspešni začetki

In res, štiri leta po Petelinjem zajtrku je že imel svoj prvi celovečerni dokumentarni film o radgonskem partizanu Zlatu Pavlici, zadnjem še živečem udeležencu bitke za Lož, ki je bil "v Radgoni takrat nenadejano bum. Na projekcijo je prišlo približno 250 ljudi, pa sem si mislil uau, kakšno publiko imam!", navdušeno pove Vasja.

Aleksandra Saša Prelesnik

Z grozljivko na Grossmana

S tistim filmom je dobil takšno voljo, da so se takoj lotili produkcije celovečernega igranega filma. "Dva ali tri mesece sem pisal scenarij in nastala je grozljivka Opel B Kadet 72 – norci so doma v Radgoni," pove. Na vprašanje, kako je izbral žanr svojega prvega filma, pa odvrne, da je "v Ljutomeru takrat že nekaj let potekal Grossmanov filmski festival, ki se osredotoča na grozljivi film. Zato je bilo jasno, da moramo posneti grozljivko," zaključi.

Kot pravi, je bil takrat zelo samozavesten: "To pač moraš imeti, da se lotiš nečesa takega."

Film so posneli v pol leta in ga v nekaj dneh po izidu tudi dejansko predstavili na Grossmanovem festivalu.

"Komaj zdaj, ko gledam nazaj, vidim, kakšni začetni koraki so to bili," mi zaupa.

"Tehnične pomanjkljivosti smo skušali prikriti z različnimi pristopi, na primer s tem, da smo film posneli v črnobeli tehniki."

Aleksandra Saša Prelesnik

Kmalu sledila še dva celovečerca

V roku nekaj let so nato z ekipo posneli še Kolesarje v temi in Kolega, filma, ki sta med seboj povezana tako, da je drugi predzgodba prvemu. Takrat so se po besedah Vasje pojavile tudi prve pozitivne kritike, ki niso prihajale le iz Pomurja, ampak tudi iz Ljubljane. "Oba filma sta se uvrstila v netekmovalni program Festivala slovenskega filma," mi pojasni.

Sodelovanje z Ludvikom Bagarijem

Po uspehih s prvimi filmskimi izdelki je začel Vasja pripravljati Ota, v katerem je prvič sodeloval tudi s profesionalnim igralcem Ludvikom Bagarijem. Kot pravi, je do sodelovanja prišlo po naključju.

"Pred leti je hudo zbolel naš prijatelj Denis Kramberger, ki je igral vidno vlogo v filmu Halgato, zato smo v Gornji Radgoni organizirali dobrodelno projekcijo filma, da bi mu s tem pomagali do zdravljenja v Ameriki."

Takrat je na projekcijo prišel tudi režiser Halgata Andrej Mlakar, ki je poleg kolutov s filmom s seboj pripeljal še Ludvika, pove Vasja.

Vasja Rovšnik

"Ko sva se z Ludvikom kasneje znašla zunaj na cigaretu, sem mu omenil, da v Radgoni snemamo amaterske filme in ga vprašal, če bi bil kdaj tudi on za akcijo," razkrije Radgončan. "Pa je odgovoril, da ni problema in naj kar pokličem, kar sem potem čez kakšno leto tudi storil."

Čeprav Vasja v vmesnem času z Ludvikom Bagarijem ni imel stika, je imel pri pisanju vloge glavnega negativca za Ota pred očmi ves čas njegov obraz.

Kot pravi, bi bila zanj precejšnja težava, če bi igralec vlogo kasneje zavrnil. "Na koncu sem ga poklical in se je vse srečno izteklo. Kmalu smo začeli snemati," zadovoljno pojasni.

Youtube/posnetek zaslona

Znani igralec jih je veliko naučil

Na vprašanje, kako je bilo imeti v filmu igralca takšnega kova, Vasja odgovori, da je bila "enkratna izkušnja imeti enega profesionalca," in doda, da se je njegova ekipa od njega tudi marsikaj naučila. "Niti približno ni igral kakšnega zvezdnika, ampak je bil zelo pedagoški," mi zaupa. "Od njega smo se vsi veliko naučili, na primer o gibanju v prostoru, situacijski mimiki. Očitno pa je tudi on v nas videl nekaj talenta." 

Zaradi svoje vloge deležen grdih pogledov

Vasja mi razkrije tudi zabavno anekdoto s premiere Ota: "Ko je Ludvik prišel na premiero v Gornjo Radgono, zagotovo ni pričakoval, da bo v dvorani z 280 sedeži na film čakalo 320 ljudi. Rezervirali smo mu sedež v prvi vrsti, kjer je poleg njega sedela ena precej stara gospa, ki ga je med projekcijo ves čas grdo gledala, po koncu filma pa mu tudi nekaj grdega rekla."

Kot pravi, je bil igralec tega vesel. "To je vzel kot pohvalo oziroma potrditev, da je dobro odigral hudoben lik v filmu, če ga ljudje še po projekciji grdo gledajo."

Nabito polne dvorane

Kot pravi Vasja, so se za Ota tudi malo bolj pripravili na snemanje, kar je po njegovem mnenju moralo nekoliko vplivati na to, da je po izidu postal pravi lokalni hit.

"Takih odzivov nismo niti približno pričakovali. Predvajali smo ga marsikje. Imelli smo približno 80 projekcij tega filma, večinoma po Slovenskih goricah in v Pomurju, nekaj časa smo ga vrteli v mariborskem Mariboxu, parkrat tudi na Primorskem. Ponovno smo šli tudi v Portorož na festival slovenskega filma."

Odličen odziv pa je Oto doživel tudi med dijaki. Po besedah našega sogovornika so imeli z ekipo projekcije po večini pomurskih srednjih šol, kamor so jih povabili, ker ima film tudi pedagoško tematiko. 

Kmalu premiera novega filma

Vasja razkrije, da so z ekipo že v sklepni fazi produkcije drugega dela Ota, premierni projekciji načrtujejo 17. in 18. junija v radgonskem kinu. V filmu bodo tudi tokrat nastopili nekateri znani obrazi. Poleg Ludvika Bagarija in Gojmirja Lešnjaka - Gojca bo eno izmed vlog igral celo legendarni Vlado Kreslin

Vlado Kreslin kot Murski mož

Na vprašanje, koga bo igral prekmurski glasbenik, Vasja odvrne, da je vlogo napisal posebej zanj. "Pojavil se bo kot Murski mož. To je eno bajeslovno bitje, ki živi ob reki Muri in pomaga dobrim ljudem, slabe pa potegne v globino reke." Zaupa mi tudi, da je "Vlado pred kamero deloval kot pravi profesionalec, za kamero pa je zelo zabaven sogovornik, zato je bilo tudi vzdušje med snemanjem zelo sproščeno."

Youtube/posnetek zaslona

Kaj pa Gojmir Lešnjak?

Radgončan je navdušen tudi nad Gojcem, ki se je, kot pravi, z veseljem odzval povabilu k sodelovanju pri snemanju amaterskega filma. "Poslal sem mu prvi del Ota, ki si ga je ogledal, čez nekaj dni pa smo že snemali pri njemu na Krasu," pove. "Gojc je profesionalec, tekst sem mu poslal dan ali dva pred snemanjem in ga je naštudiral v nulo, dodal še svoje finte. Tudi od njega smo se vsi marsikaj naučili."

Vasja za konec razkrije še, da jim je poleg Gojca pri snemanju pomagala tudi njegova žena Zvonka Makuc, ki je znana kostumografinja in je sodelovala tudi pri z oskarjem nagrajenem filmu Nikogaršnja zemlja. "Tudi ona nam je na koncu pomagala z nasveti, sodelovala celo pri izbiri oblek. Bilo nam je res v veliko čast," zaključi Vasja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.