Ž.A. | 16. 6. 2022, 11:55

Zakaj so težko pričakovano Disneyjevo risanko PREPOVEDALI v vsaj 14 državah?

Profimedia

Številne države so pričele zavračati predvajanje priljubljenega animiranega filma. Zanima nas, v čem je težava?

Kozmoblisk (Lightyear) je Disneyjev animirani film, ki prikazuje življenje najprepoznavnejšega lika Kena Kozmobliska, mladega testnega vesoljskega robota iz popularne franšize Svet igrač

Se ga še spomnite?

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Disney and Pixar’s Lightyear (@pixarslightyear)

Prepovedano predvajanje v številnih bližnjevzhodnih državah

Animirani film so prepovedali v Savdski Arabiji, Egiptu, Indoneziji, Združenih arabskih emiratih, Kuvajtu in številnih drugih državah. Viri poročajo, da naj bi ga prepovedali tudi na Kitajskem, kar bo znašalo že okoli 14 držav.

Kje se skriva razlog?

Razlog, zakaj ne podpirajo risanke, se skriva v tem, da se v zgodbi ženski lik poroči z ženskim likom, nato pa se tudi poljubita.

Prepoved so sicer pričakovali, saj so prejeli številne predloge, v katerih so podjetje prosili, da naj zmanjša in cenzurira kakršnekoli odkrite istospolne naklonjenosti v otroških in družinskih filmih. 

Disney je sicer prejel tudi zahtevke za popravke filma od določenih držav, vendar jih je zavrnil in v risanki pustil prvotni prizor.

"Ničesar ne nameravamo izrezati, še posebej pa ne prizora, v katerem Kozmoblisk razodene, kaj mu v življenju manjka," je za Reuters dejala producentka risanke Galyn Susman.

Kako je bila prepoved sprejeta na spletu?

"Kozmoblisk je prepovedan v Maleziji zaradi enega poljuba v risanki. Vau, ali mislijo, da bodo otroci videli prizor in si mislili 'Jaz sem gej in želim poljubiti isti spol'."

"Najnovejši film Kozmoblisk je prepovedan v 14 državah. Prav je tako. Prikazujejo poljub istega spola. Zakaj? To je samo normalizacija homoseksualnosti. In ne, preden se vsi spravite name, to ni normalno. Če bi bilo normalno, bi človeška rasa sčasoma izumrla."

Odzvali so se tudi igralci, ki so svoj glas posodili risanim junakom. Dejali so, da je situacija frustrirajoča, ampak da so veseli, da so del gibanja, ki dela na razvijanju družbenega sprejemanja. Prav tako verjamejo, da bodo šli skozi to situacijo in da so veseli, da so posneli takšno animirano risanko.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.