16. 5. 2022, 12:19 | Vir: STA

Znan režiser umrl med snemanjem novega filma

Profimedia
Znan režiser umrl med snemanjem novega filma (foto: Profimedia)

Večkrat nagrajeni veteran mednarodnih filmskih krogov je za seboj pustil soporgo in dve hčerki.

Večkrat nagrajeni brazilski režiser Breno Silveira je umrl med snemanjem svojega najnovejšega filma. 58-letni režiser je v soboto utrpel srčni napad, so konec tedna sporočili iz režiserjeve produkcijske hiše Conspiracao Filmes.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dicas de Filmes e Séries (@blogdehollywood)

Silveira je režiral sodobne filmske klasike, vključno s filmom Frančiškova otroka leta 2005 in Gonzaga: De Pai pra Filho (Gonzaga: Od očeta do sina) leta 2012. Veljal je za enega od največjih brazilskih filmskih ustvarjalcev ter simbol brazilske kulture in umetnosti.

Po poročanju brazilskih medijev je Silveira umrl med snemanjem svojega najnovejšega filma z naslovom Dona Vitoria, v katerem igra znana brazilska igralka Fernanda Montenegro. Film, ki temelji na resnični zgodbi, govori o starejši ženski, ki je na ulici pred svojim oknom začela snemati preprodajalce mamil ter prek tega odkrila veliko korupcijsko shemo. Film so doslej snemali v brazilski zvezni državi Pernambuco na severovzhodu države.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fernanda Montenegro (@fernandamontenegrooficial)

Silveira je študiral kinematografijo na pariški šoli Louisa Lumiera. Filmsko kariero je začel kot direktor fotografije. Pozornost je pritegnil s filmi, kot je bil Eu Tu Eles iz leta 2000. Film je bil prikazan na filmskem festivali v Cannesu. Kot režiser je debitiral leta 2005 s Frančiškovima otrokoma, ki sta v Braziliji podirala rekorde po številu prodanih vstopnic. Film je prejel štiri brazilske velike nagrade za kinematografijo in bil nominiran za oskarja v kategoriji najboljši tujejezični film.

Filme Brena Silveire so prikazovali na različnih filmskih festivalih po vsem svetu. Odmevno je bilo tudi njegovo delo na televiziji. Frančiškova otroka sta bila leta 2009 prikazana v Slovenski kinoteki v okviru retrospektive brazilskih filmov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.