Uredništvo | 10. 1. 2024, 11:04

Resnica o fotografiji, ki so jo prodajali kot vročo žemljico (šlo je za manipulacijo)

Se spomnite fotografije izpred več kot 20 let, ki je zaokrožila po svetovnih medijih in dvignila ogromno prahu? Razkrivamo vam njeno ozadje, kako je nastala in zakaj je priznani fotograf zanjo dobil mastno plačilo.

Velja za enega največjih svetovnih glasbenih fotografov z neverjetno kariero. Glasbeni svet legend je videl in okusil zelo od blizu. Govorimo o beograjskem priznanem fotografu Brianu Rašiću, ki je živel in ustvarjal v Londonu. Pred kratkim smo ga gostili v podkastu Greenroom, kjer se je z voditeljico Urško Pirš sprehodil čez svojo bogato kariero, skupaj z njim pa smo pokukali v zakulisje glasbenega sveta zvezdnikov.

Pogovor je med drugim nanesel tudi na prav posebno anekdoto, v kateri sta bila glavna akterja igralca Russell Crowe in Meg Ryan.

Rašić se spominja, kako je fotografiral zabavo po koncertu Davida Bowieja v Londonu, ki je bil namenjen samo njegovim oboževalcem. Udeležili so se ga številni zvezdniki, med njimi tudi Crowe, ki je bil najbolj oblegan gost zabave, saj so ga takrat vsi poznali po naslovni vlogi v filmu Gladiator. Na zabavi pa je bila tudi Meg Ryan.

Meg Ryan in Russell Crowe v filmu Dokaz življenja

Meg Ryan in Russell Crowe v filmu Dokaz življenja

Profimedia

V tistem času so bile namreč zelo glasne govorice, da ima Crowe romantično avanturo z Ryanovo, s katero sta zaigrala skupaj v filmu Dokaz življenja (Proof of Life) iz leta 2000. Takrat je bila Ryanova sicer v zakonski zvezi z Dennisom Quaidom, a fotografije, ki bi podkrepila govorice o razmerju, ni bilo nobene.

"Ne moreš kar fotografirati, vse je pod kontrolo ..." pojasni priznani fotograf Rašić, ki si je zelo želel posneti njuno skupno fotografijo, kar pa je bilo malo nerodno. No, potem pa le Bowie izrazi željo, da jih fotografira vse skupaj. On na sredini, Meg na njegovi levi, Russell na desni strani. "Ta fotografija se je prodajala kot vroča žemljica," pove Rašić. Fotografijo so mediji namreč zmanipulirali tako, da so dobili skupaj samo Russella Crowa in Meg Ryan, Davida pa preprosto odstranili s fotografije. Kako jim je to uspelo, lahko vidite v podkastu.

Originalna fotografija Russell Crowe, David Bowie in Meg Ryan. Mediji so jo nato zmanipulirali in odstranili Bowieja.

Originalna fotografija Russell Crowe, David Bowie in Meg Ryan. Mediji so jo nato zmanipulirali in odstranili Bowieja.

Brian Rašić

Z Russellom Crowom tudi najdražja fotografija, vredna približno 5800 evrov

Še ene anekdote z zabave se spominja Brian. K njemu pristopi dekle, da bi jo fotografiral s slavnim igralcem. To ji uspe in se s skupino prijateljic fotografira z njim. Brianu ni bilo to nič posebnega, naslednji dan pa ga pokliče novinar iz Daily Maila, če bi jim prodal to fotografijo.

Kot agencijski fotograf jih je napotil na agencijo, ki so imeli fotografijo. Bila je na tretji strani nedeljske izdaje z izmišljeno zgodbo dekleta, kako je Russell želel z njo v hotel in ona ga je zavrnila. Za fotografijo so plačali 5000 funtov (približno 5800 evrov) in zaradi lojalnosti, da je sam ni prodal časopisu, mu je agencija plačala celotni znesek, namesto 50 odstotkov, kolikor je bilo v navadi. 

Koliko je zaslužil s Stonesi, pa Brian odgovori. "Precej boljše, kot bi plačali danes. Ampak, če delate za Rollinge, to ni pomembno. Bil je spodoben denar, ampak niti blizu 5000 funtov (približno 5800 evrov), to vam lahko povem."

Brian Rašić se lahko pohvali z zavidljivo kariero glasbenega fotografa.

Brian Rašić se lahko pohvali z zavidljivo kariero glasbenega fotografa.

Miro Majcen

V pogovoru Brian Rašić med drugim spregovori tudi o trenutno največji pop zvezdi Taylor Swift, ki jo je revija Time izbrala za osebnost leta 2023, kako je delati z eno največjih skupin vseh časov Rolling Stones., kako se je znašel na zabavi z Đokovićem ...

Na koncu naš gost spregovori tudi o tem, kako se je delo fotografov danes spremenilo in da mu je zelo žal, da je tako. Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete spodaj.

Še naprej spremljajte Metropolitan, saj kmalu prihaja nov podkast Greenroom.

Novo na Metroplay: "Brez trdega dela in discipline ni vrhunskih rezultatov!" | Janja Garnbret