Živa Avžner | 4. 7. 2022, 20:00

Amaya - Maja Keuc iskreno o njenih težkih življenjskih trenutkih

Aleksandra Saša Prelesnik
Amaya - Maja Keuc iskreno o njenih težkih življenjskih trenutkih (foto: Aleksandra Saša Prelesnik)

Poznamo jo kot pevko z mogočnim glasom, ki nas je očarala v šovu Slovenija ima talent. Ampak koliko zares veste o njenem trenutnem ustvarjanju, prihajajočem albumu in dolgoletnem življenju na Švedskem?

Se vam je danes pripetila kakšna lepa stvar?

Danes se mi je zgodilo že veliko stvari. (smeh) Zjutraj me je presenetilo sončno jutro, nato pa sem spila kavico, kar je pri meni obvezno. Pijem kavo iz kafetjere in to mi predstavlja vsakodnevno meditacijo. Nekaj časa sem namenila tudi igranju kitare.

Saj res, v enem izmed intervjujev sem prebrala, da si želite, da bi že od rojstva imeli talent za kitaro.

Res si želim igrati kitaro in to željo poskušam uresničiti. Naj nadaljujem, nato sem imela še dve učenki in obe sta prišli do tistega 'aha' trenutka. To me vedno napolni s pozitivno energijo in mi polepša dan. Zelo je pestro!

Aleksandra Saša Prelesnik
Ena izmed njenih strasti je tudi igranje kitare, čemur sedaj namenja več pozornosti.

Ena izmed njenih strasti je tudi igranje kitare, čemur sedaj namenja več pozornosti.

Začeli ste učiti petje. Kaj vas je pripeljalo do tega?

Med korono sem dobila veliko povpraševanj. Včasih mi je kakšna sledilka napisala, ali poučujem. Najprej sem to delala doma, ker nisem imela nobenega primernega prostora, nato pa sem ugotovila, da v tem uživam in da tega ne bi več počela doma. Hitro se zgodi, da ne ločiš več svojega osebnega prostora od delovnega. V ta namen sem najela učilnico. Vse skupaj sem delala precej neobremenjeno, ker nisem vedela, ali bom ostala v Sloveniji ali ne. Ko sem se odločila, da ostanem, sem vedela, da to stvari zelo spremeni. Vse skupaj sem si bolj organizirala in naredila urnike. Ker zraven ustvarjam svoj album in imam veliko koncertov, moram biti res zelo organizirana.

Ste poučevali kakšne svoje oboževalke? Kakšen je bil prvi stik, ko so prišle na prvo uro?

Ja, večino! (smeh) Sicer mi ta izraz ni pri srcu, me pa verjetno drugače ne bi našle. Na začetku me je malo skrbelo, ker se punce morda ne bi mogle dovolj sprostiti. Priznam, da sem bila zelo pozitivno presenečena, kako se energija hitro uravnovesi.

"Zdaj imam okoli sebe same super ljudi. Imam pa razpon ljudi, ki štejejo od 9 do 60 let. Ko imaš takšno starostno pestro paleto, moraš sam pri sebi iskati načine, kako neko snov približati različnim starostim."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by A M A Y A (@amayamusicofficial)

Omenili ste, da pripravljate nov album. Kaj lahko pričakujemo?

Morda sem to sicer že kdaj izrazila, vendar nikoli na takšen način, kot bom zdaj s tem albumom. Tujina mi je prinesla mnogo ranljivosti, kar je iz mene potegnilo senzualnost, ki jo bo v tem albumu mogoče čutiti. Lahko bi rekli, da bo album tudi malce seksi. (smeh)

"Trenutno sem v posebnem obdobju, za katerega mislim, da je bilo vedno nekje v meni, ampak me je bilo morda malo sram to izraziti."

Na začetku me je bilo strah, ker nisem vedela, kaj je preveč in kaj premalo za ljudi, ne želim pa biti sivina vmes. Ne želim iti po varni poti, ker bi čutila, da to ni to. Bolj daš sebe v stvar, več nekih občutkov je in bolj je zanimivo za poslušalce. Naredila sem si alter ego in si dala 'dovoljenje', da se lahko na odru skozi umetnost izrazim v vsej svoji polnosti.

Kdaj ga lahko pričakujemo?

Letos bom zagotovo izdala kakšno skladbo ali dve, album v celoti pa naslednje leto. S producentom sva v kreativnem procesu vsako prosto minuto, kreativnost pa včasih težko načrtuješ. V glavi imam slikovite koncerte, ki bi bili malce drugačni od zdajšnjih.

Aleksandra Saša Prelesnik
Maja Keuc se spominja obdobja, ko je bila zelo nepotrpežljiva in je morala vse obvladati v istem trenutku.

Maja Keuc se spominja obdobja, ko je bila zelo nepotrpežljiva in je morala vse obvladati v istem trenutku.

Ali bodo pesmi v slovenščini?

Vse! (smeh) Zadala sem si izziv, da se spet na novo spoznam z maternim jezikom. Skoraj deset let sem živela v tujini in sem do maternega jezika dobila nekakšen drugačen odnos. Jezik mi ni več samoumeven in bi mu rada dala priložnost. Res je, da v njem zvenim drugače, v bistvu vsak v svojem jeziku zveni drugače kot v angleščini ali kateremkoli drugem jeziku. Vokal je čisto drugačen. Izziv mi je najti besede, ritme in melodije, da mi je všeč. Glasbo in besedila pišem sama, ker mi je tako najlažje. Svoj izraz začutim, ko ustvarjam sama.

Ste v tem trenutku stopili iz cone udobja?

Zdi se mi, da sem ves čas zunaj cone udobja. (smeh) Ne spomnim se, kdaj sem bila nazadnje v coni udobja. Zdi se mi, da zdaj, ko sem v Sloveniji, sem še najbolj. Ljudje, ki me spremljajo, vedo, da sem imela v življenju že veliko eksperimentov. (smeh) V življenju me motivirajo in inspirirajo spremembe ter nenehna rast.

Nam zaupate, o kakšnih življenjskih eksperimentih govorite?

"Kakor sem v enem pogledu tradicionalen kozorog, ki mu je pomembno, da je vse 'na ziher', se znam včasih tako zelo vreči na glavo, da se nato še dolgo pobiram." 

Šolanje v tujini je bil eksperiment, odločitev, da poskusim džez, selitev in bivanje v drugi državi, kaj je to korejski pop, kako se navaditi novega jezika, se privaditi novi okolicie, sto tisoč različnih žanrov glasbe in čisto vse je bilo treba preizkusiti. (smeh) Ko sem bila mlada, sem bila do sebe zelo stroga. Ves čas sem se gnala.

Ali niste znali reči ne?

Nisem znala reči ne in tudi nisem bila potrpežljiva. Nisem vedela, kaj je to normalen proces. Vse sem želela imeti takoj. Takoj biti najboljša, takoj se naučiti jezika, peti džez. Ves čas sem se komaj dohajala. Tako zelo mi je bilo pomembno, da sem v nekem novem socialnem krogu in družbi, da sem takoj želela vse.

Amaya je z nami spregovorila tudi v Metropolitanovem podkastu, kjer nam je zaupala še več. Prisluhnite!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.