Rok Kodba | 5. 10. 2022, 14:57

Emkej presenetil z nenavadnim glasbenim sodelovanjem

Instagram/emkej_wudisban

Do projekta z eno najuspešnejših mariborskih glasbenih skupin je po raperjevih besedah prišlo po naključju, a nov video kljub temu nosi globlje sporočilo.

Štajerski punk rockerji Alo!Stari, ki so znani tudi po uporabi mariborskega narečja v svojih pesmih, so poskrbeli za zanimivo glasbeno kombinacijo - moči so združili z enim najuspešnejših mariborskih raperjev Emkejem in postregli z novim videospotom za pesem Nea guši, ki nosi globlje sporočilo.

Emkej nam je pojasnil, da je zgodba, kako je prišlo do sodelovanja, zelo preprosta: "Alo!Stari so slučajno naredili komad, ki je bil malo 'traperski', in so rekli, da morajo k sodelovanju povabiti koga drugega kot mariborskega raperja." To je vodilo v sodelovanje, do katerega bi moralo po njegovem mnenju priti že zdavnaj. Razkril je, da bo pesem tudi na albumu skupine Alo!Stari.

Nekoliko bolj distorzirani kitarski zvoki, kot so običajni za njegovo glasbo, raperja niso zmedl. "Rad imam trše zvoke, vsake toliko tudi sam naredim kak trši komad." Je pa bilo celotno sodelovanje z mariborskimi punk rockerji po njegovih besedah izredno profesionalno izpeljano. "Vse stvari so štimale, vključno z vsemi dogovorjenimi roki. Fantje so res profesionalci, tako da smo brez težav izpeljali vse, kar smo se dogovorili."

Bistvo zgodbe: borba z mlini na veter

Režiser videospota, ki je zanj napisal tudi scenarij, je Miha Šubic. Snemali so ga na okoliški kmetiji. "Bistvo zgodbe v videu vidim kot borbo z mlini na veter. Družba nas sili, da smo neprestano nasmejani in veseli, mi pa pojemo obratno. Naj nam folk 'neja guši', saj hočemo biti takšni, kot smo sami." Glasbeniki tako vsem polagajo na srce, naj se odločijo, česar nočejo, ter "ostanejo to, kar bi morali biti".

Pesem ima torej tudi globlje sporočilo, ki pravi, da naj bomo ljudje bolj samosvoji.

Prvi odzivi na skupno pesem z mariborskimi punk rockerji so po njegovih besedah odlični, zato se mu zdi še toliko bolj super, da so glasbeni "nosilci mariborske zastave" na alternativni sceni navsezadnje le združili moči.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emkej Wudisban (@emkej_wudisban)

Za konec razkrije še, da bomo lahko novo pesem v bližnji prihodnosti v živo slišali tudi na nekaterih koncertih skupine Alo!Stari.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.