Rok Kodba | 26. 6. 2022, 20:00

Emkej: "Tudi ko bom 50, bi rad še vedno nastopal. Zdaj hodim rapat že na poroke."

Simon Zimič

Emkej že skoraj dve desetletji ustvarja na slovenski raperski sceni. Z glasbo in besedili se lahko poistovetijo generacije ljubiteljev hip hopa. V pogovoru nam je med drugim razkril, kaj za vse vas pripravlja jeseni in zakaj je njegova založba drugačna od drugih.

Marko Kocjan, ki stoji za umetniškim imenom Emkej (gre za izpeljanko iz kratic njegovega imena - M. K.), je glasbeno kariero začel kot član lokalne skupine B-Squad in se nato pridružil skupini Tekochee Kru, ki je postala ena najbolj prepoznavnnih rap skupin iz Maribora.

Kmalu je začel navduševati s svojimi solo albumi. Prvega, z naslovom Šmorn, je izdal leta 2010. Že nekaj časa pa ni samo avtor in izvajalec, temveč v glasbenem svetu prisostvuje na različnih področjih.

"Poleg tega, da sem raper, sem tudi vodja založbe Wudisban in direktor Streamarnice. To je storitev, ki se ukvarja z distribucijo glasbe na digitalnih platformah," glavnino svojega delovanja predstavi Mariborčan.

Marko Alpner

Da ga poslušajo mladi, je zanj znak, da je še relevanten

V obdobju, ko je kot raper prisoten na slovenski glasbeni sceni, so se menjale generacije poslušalcev. Nemalo jih je skupaj z njegovo glasbo odraslo. A popolnoma brez težav nagovarja tudi mlajše generacije današnjih srednješolcev in celo osnovnošolcev, ki rap šele spoznavajo. Na šole ga vabijo tudi nastopat, čemur se z veseljem odzove. Med drugim je odrapal himno znanega mladinskega kviza Male sive celice na nacionalni televiziji.

Kot pove Emkej, se mu to, da ga veliko tistih, ki so ga poslušali pred desetletji, posluša še danes, zdi res super.

"To so ljudje, ki so bili včasih stari 18 in so zdaj 38, tako da sedaj hodim veliko rapat na poroke," se zasmeji in poudari, da to vsekakor ni nobena 'za**ba***ja'.

Skomigne, da so "zdaj pač tam, da se ta generacija poroča," kar se mu zdi res fajn. "Ampak to, da tudi mlajša generacija še vedno spremlja, kar počnem, je zame na nek način potrditev, da sem še vedno relevanten. To je zame odlična motivacija za delati novo glasbo," poudari. 

Simon Zimič

Uspeva mu, ker ves svoj čas vlaga v glasbo

Sam misli, da je glavni razlog, da ga še vedno spremlja staro in mlado, njegovo neprekinjeno delovanje. "Jaz nimam plana B," pojasni. "Zame je biti glasbenik poklic. Tako sem se odločil, sedaj pa toliko časa, kolikor ga ljudje vlagajo v kakšno drugo službo, vlagam v glasbo. Organizirati poskušam čim več stvari in jih seveda tudi monetizirati." 

Miselnosti o zaslužku se je dolgo časa otepal: "A zdaj je to postala služba. Treba je plačati položnice, treba je plačati bend in vse ostalo." To je tisto, kar ga žene naprej.

"Če se združimo, lahko dosežemo več"

Da je lahko začel z uradnim delovanjem, sta s prijateljem Nikom Miholičem pred natanko desetimi leti odprla Zavod za promocijo in razvoj glasbene kulture Beseda - Zaveza. Ob tem sta imela vizijo, da bi skozi glasbo predstavila čimveč slovenskih narečij, kar se jima je zdelo pomembno tudi z vidika ohranjanja slovenskega jezika v glasbi. "Hotela sva narediti nekakšno vseslovensko založbo, saj se mi je zdelo, da tega pri nas še ni."

Tako se je kmalu začel združevati z raperji po Sloveniji. Številne je spoznal že v času, ko so leta 2011 posneli Šmorn (remix).

Za pesem Šmorn (remix) je Emkej k sodelovanju povabil več raperskih kolegov iz vse Slovenije. Sodelovali so Ghet, Mrigo, Nipke, Zlatko, Mirko, Doša in Mito. Videospot, ki so ga za pesem posneli ima do danes na YouTube že skoraj 2,5 milijona ogledov.

V tistem obdobju je po vsej Sloveniji spoznal več mladih raperjev, ki so imeli po njegovem mnenju veliko potenciala. Zato jih je želel združiti pod isto streho v okviru glasbene založbe in jim s tem ponuditi odskočno desko, s katero bi jim omogočil prepoznavnost in olajšal delovanje na glasbeni sceni. Tako je nazadnje pod okriljem zavoda Beseda - Zaveza skupaj z Miholičem ustanovil še založbo Wudisban Records.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emkej Wudisban (@emkej_wudisban)

Založba Wudisban se od ostalih razlikuje

Emkej pojasni, da je založba Wudisban napram ostalim drugačna, saj je vsak njihov član pravzaprav samozaložnik. Kot pravi, je založba v tem pomenu besede pravzaprav le fikitivna oblika.

"Na ta način delujemo zato, ker menim, da je založniška scena v Sloveniji nepravično urejena. Marsikdo se pravzaprav niti ne zaveda, kaj se dogaja, ampak verjamem, da mi bodo zaradi tega čez deset let vsi sodelujoči hvaležni."

Pri njih, kot pove že ime zavoda, velja geslo: 'beseda je zaveza'.

"Dogovarjamo se ustno in to, kar rečeš, za tem moraš stati, to je vsa stvar."

Ob tem potarna, da je zanj je zanj sicer založništvo največji "greh" v glasbeni industriji. "To, da daš nekomu pravice od izdelka, v katerega si vložil svoj čas in trud, le za to, da ti ta izdelek promovira, je zame popolnoma narobe."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emkej Wudisban (@emkej_wudisban)

"Dandanes se mladi umetniki za to, da jim nekdo natisne CD-je in dobijo prepoznavnost, odpovedujejo pravicam do svoje lastnine, ki so jih pridobili s svojim delom," zatrjuje Emkej. 

Pri založbi Wudisban pa so vsi glasbeni umetniki lastniki svojih izdelkov.

"Ničemur se jim ni bilo tereba odpovedati zgolj zato, ker jih promoviramo, kar je pri vseh ostalih glasbenih založbah ustaljena praksa." 

Tudi sicer so sami bolj usmerjeni v prihodnost in se namesto na fizične izdaje albumov osredotočajo na digitalne platforme. "Radi bi uredili avtorske pravice od spletnih predvajanj glasbe. Mislim, da v tem kontekstu že razmišljamo vnaprej, saj je vse to že urejeno po celi Evropi, pri nas pa ni," je nezadovoljen sogovornik, ki želi vedno slediti trendom. "Vedno skušam predvidevati, kaj se bo zgodilo čez pet let in zraven peljati celotno ekipo," pojasni.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emkej Wudisban (@emkej_wudisban)

"Želim, da glasbeniki, ki sodelujejo z nami, uvidijo, da obstajajo neki novi načini monetizacije in tudi nova praksa v založniškem svetu."

Kot pravi Emkej, so založbo nedavno precej pomladili: "Sedaj smo pravzaprav Wudisban 2.1. Pred kratkim so se nam pridružili radgonski raper Leopold I., Ljubljančana Arne in Žena ter Slick iz Velenja. Ostaja sicer tudi cela glavnina starih članov kot so Mrigo, Nite in drugi, nekaj raperjev, ki so bili pod našim okriljem, je vmes tudi odšlo." 

Tudi glasba je tista, ki dela prijatelje

Sogovornik izrazi tudi posebno veselje, ker jim je v Mariboru uspelo v zadnjih letih ustvariti pravi glasbeni habitat. Tudi kot izvajalec namreč že nekaj časa sodeluje z prvovrstnimi glasbeniki. Med drugim ima svoj stalni bend Muzičari, s katerim nastopa v živo, vso podukcijo njegove glasbe pa nadzira glasbeni producent in multiinštruentalist Vid Turica, ki sicer sodeluje tudi z Leopoldom I, Hauptmanom in številnimi drugimi glasbeniki.

Marko Alpner

"To, da imam okoli sebe vrhunske šolane glasbenike, mi daje nek nov spekter, kam lahko slovenski rap gre in kaj lahko doseže."

Člani njihovega glasbenega habitata so, ker jih je povezala glasba, postali tudi dobri prijatelji. "Ne samo, da prijatelji delamo glasbo, ampak je tudi glasba tista, ki dela prijatelje," razmišlja sogovornik. 

Kje se vidi v prihodnosti?

Mariborčan ob koncu pojasni, da se je percepcija tega, kaj si želi, v letih njegovega delovanja precej spremenila. "Rap je šport, kdo ima večjega. In seveda sem na začetku kariere tudi jaz hotel imeti najdaljšega," se zasmeji raper. "Danes pri teh letih pa se mi bolj kot to zdi pomembno, da je glasba na nivoju, da nadgradim to, kar sem počel prej."

Marko Alpner

Sogovornik meni, da si bo želel še vedno nastopati tudi, ko bo star 50. "Takrat verjetno več ne bom mogel nastopati po študentskih klubih, bi si pa želel še vedno nastopati. Na srečo obstajajo razni kulturni domovi," se nasmehne in doda, da danes pač razmišlja nekoliko bolj zrelo. "Ni mi več toliko do dretja, na odru danes tudi raje sedim." 

Da je v izrečenem zrno resnice, najbrž potrjuje dejstvo, da bo že kmalu na voljo Emkejev "unplugged" album v živo, katerega izdajo raper pripravlja za letošnjo jesen. Na njem bo mogoče tako njegove starejše kot tudi novejše pesmi poslušati v akustični obliki, sogovornik še razkrije ob koncu pogovora.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.